Σε μια πρωτοφανή πολιτική “απρέπεια” προέβη ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, το βράδυ της Δευτέρας, ακυρώνοντας την τελευταία στιγμή την προγραμματισμένη προ εβδομάδων συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ντάουνινγκ Στρίτ. Πρόκειται για μια κίνηση που προκάλεσε την οργή του Έλληνα πρωθυπουργού, με το Μαξίμου να βλέπει “εκλογικές σκοπιμότητες” πίσω από την “απρέπεια” του Βρετανού πρωθυπουργού. 

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως αφορμή για την αιφνιδιαστική κίνηση του Σούνακ αποτέλεσαν οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού για τα Γλυπτά του Παρθενώνα σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό BBC την περασμένη Κυριακή. Σε κάθε περίπτωση, χαρακτηρίζουν “φάουλ” και “πολιτικά απρεπή” την ακύρωση της συνάντησης. Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν, τέλος, ότι το ζήτημα δεν αφορά στη βρετανική κυβέρνηση, αλλά το βρετανικό μουσείο με το οποίο κάνουμε συζητήσεις και θα συνεχίσουμε να κάνουμε

Υπενθυμίζεται πως ο Έλληνας πρωθυπουργός προασπίστηκε για άλλη μια φορά την ξεκάθαρη θέση της χώρας μας, ότι “δεν είναι ζήτημα επιστροφής, τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν”. Παρέθεσε, μάλιστα, πραάδειγμα με τη Μόνα Λίζα, διερωτώμενος “τι θα συνέβαινε αν κόβαμε τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο;”.

Το παρασκήνιο

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γιώργου Ευγενίδη, λίγη ώρα πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη – Σούνακ στην Ντάουνινγκ Στριτ, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Άννα Μαρία Μπούρα δέχτηκε κλήση από τον πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα, Μάθιου Λοτς. Ο τελευταίος την ενημέρωσε για την αιφνιδιαστική απόφαση του Ρίσι Σούνακ, επικαλούμενος έκτακτη αλλαγή στο πρόγραμμα του Βρετανού πρωθυπουργού. 

Εκλογικές σκοπιμότητες

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνακ βρίσκεται πίσω δημοσκοπικά, προβαίνοντας έτσι σε κινήσεις συσπείρωσης του συντηρητικού κοινού της χώρας του. Προηγήθηκε, μάλιστα, η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, Σερ Κιρ Στάρμερ, ενώ παράλληλα οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα έκαναν τον γύρο των βρετανικών ΜΜΕ. Υπό αυτό το πρίσμα, η αιφνιδιαστική κίνηση του Σούνακ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως τακτική εκλογικής σκοπιμότητας και συσπείρωσης του “δεξιόστροφου” κοινού του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι βρετανικές εκλογές είναι ακόμη μακριά -το πολύ στις αρχές του 2025- εντούτοις η δημοσκοπική “κατρακύλα” του Σούνακ τρομάζει ήδη τους Torries.

Η οργή Μητσοτάκη

“Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ.

Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση.

Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του.

Τι είχε πει ο Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο BBC για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο BBC αναφερόμενος στα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι «τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν είναι ζήτημα επιστροφής, τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν».

Κυριάκος Μητσοτάκης

Μάλιστα, παρέθεσε ένα παράδειγμα με τη Μόνα Λίζα για να ενισχύσει τον ισχυρισμό του. «Για εμάς είναι ζήτημα επανένωσης, πού μπορείς να θαυμάσεις καλύτερα αυτά τα σημαντικά μνημεία. Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, τι θα συνέβαινε;».

Ειδήσεις σήμερα:

Εορτολόγιο – Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 28 Νοεμβρίου;

Καιρός σήμερα: Βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις