ΟΠΕΚΕΠΕ: Η γραμμή του Μαξίμου εν αναμονή των προτάσεων για Προανακριτική – “Ξεχωριστή κατηγορία” ο Βορίδης
Το Μαξίμου επιμένει στον διαχωρισμό της ποινικής από την πολιτική ευθύνη

Σε θέση μάχης είναι η κυβέρνηση για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, την ώρα που η πολιτική αντιπαράθεση χτυπάει κόκκινο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης εντείνουν την πίεση.
Όσο ξετυλίγεται το κουβάρι του σκανδάλου και έρχονται στο φως συνομιλίες ανάμεσα σε συνδικαλιστές και στελέχη του Οργανισμού, το Μαξίμου έρχεται σε ολοένα και πιο δύσκολη θέση.
Το ΠΑΣΟΚ έχει προαναγγείλει την πρόθεση του να κινηθεί για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, με τη Νέα Δημοκρατία σύμφωνα με πληροφορίες να μην σκέφτεται να καταθέσει δική της πρόταση επί της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για τους πρώην Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, όπως έγινε με τους κ.κ. Καραμανλή και Τριαντόπουλο, αλλά να τοποθετηθεί επί της πρότασης ή των προτάσεων από την αντιπολίτευση.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση προς το παρόν λέει όχι στη σύσταση Προανακριτικής για τον κ. Βορίδη και επιμένει στο διαχωρισμό της ποινικής από την πολιτική ευθύνη.
Από τη μία υπογραμμίζουν ότι το όνομά του δεν εμπεριέχεται σε καμία συνομιλία και από την άλλη ότι οι λόγοι παραίτησής του διαχωρίζονται από την “αποπομπή δια της παραίτησης” των τριών Υφυπουργών της ΝΔ για συνομιλίες που “δεν συνάδουν με τη συμμετοχή κάποιου στην κυβέρνηση” και αποδίδονται στην επιλογή του να αφοσιωθεί στην υπεράσπιση της αθωότητάς του και της υπόληψής του.
«Το γεγονός ότι έρχεται μια δικογραφία στη Βουλή δεν σημαίνει ότι έχει τα χαρακτηριστικά για να ακολουθηθεί ένα συγκεκριμένο μοντέλο. Ακολουθείται ένα συγκεκριμένο μοντέλο όταν, χωρίς να θεωρείς ότι κάποιος είναι ένοχος, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για να συζητηθεί η υπόθεση αυτή σε επίπεδο Δικαστικού Συμβουλίου. Αυτό δεν σημαίνει ότι ισχύει σε κάθε δικογραφία που έρχεται στη Βουλή» ανέφερε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Όσον αφορά στον κ. Αυγενάκη, δεν φαίνεται να παρέχεται η ίδια κάλυψη από το Μαξίμου, με τον κ. Μαρινάκη να επισημαίνει πως «είναι προφανές ότι η ποινική αξιολόγηση ενός προσώπου είναι μια ατομική υπόθεση, είναι ξεχωριστή υπόθεση για κάθε πρόσωπο».
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι προτεραιότητα είναι η διεκδίκηση των ποσών που αχρεωστήτως κατεβλήθησαν σε παραγωγούς, ενώ ήδη γίνονται συσκέψεις για τον ειδικό μηχανισμό ελέγχου που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση από την κυβέρνηση διαμηνύουν ότι με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν αναμένονται άλλες παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών και κλείνουν τα σενάρια πρόωρων εκλογών.
“Μετωπική” κυβέρνησης – αντιπολίτευσης
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες των υπουργών της Νέας Δημοκρατίας.
«Η δικογραφία που έχει έρθει δεν μιλάει για δεκαετίες πριν. Μιλάει για μία κυβέρνηση, με συγκεκριμένα πρόσωπα, με ένα κύκλωμα, με τη σφραγίδα του Μαξίμου και της Νέας Δημοκρατίας. Το κύκλωμα αυτό δεν στήθηκε μόνο του. Είχε πολιτική κάλυψη» επισήμανε ο Νίκος Ανδρουλάκης, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να απαντά:
«Ο κ. Ανδρουλάκης συνεχίζει την ίδια στείρα αντιπολιτευτική τακτική. Είναι δύο νομίζω οι κίνδυνοι που έχουμε σε αυτή τη συζήτηση. Ο ένας είναι ο συμψηφισμός που θα οδηγήσει σε θεωρητικά μείωση ευθυνών. Δεν θα κάνουμε συμψηφισμό. Το δεύτερο, επιλέγει αντιπολίτευση να το κάνει. Κάποιοι, λέει από την αντιπολίτευση, έπαθαν και σοκ με κάποιους διαλόγους και ειδικά από το ΠΑΣΟΚ. Σοκαρίστηκε με αυτούς τους διαλόγους. Εγώ δεν έχω να συμπληρώσω κάτι».
«Είμαι βέβαιος, ο κύριος Ανδρουλάκης, καταγόμενος στο Ηράκλειο της Κρήτης, βουλευτής Ηρακλείου Κρήτης, δεν έχει πάρει το αυτί του ποτέ τίποτα για παράνομες επιδοτήσεις κτηνοτρόφων στην Κρήτη», δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του από την πλευρά του ανέφερε, «η υποκριτική παράσταση “αποτύχαμε” έλαβε τέλος. Από σήμερα υπουργοί της κυβέρνησης διορθώνουν τη γραμμή. Προφανώς γιατί η ομολογία αποτυχίας δεν θα συνάδει με εξεταστικές επιτροπές “πλυντήριο” των ποινικών ευθυνών των υπουργών της Νέας Δημοκρατίας που μεθοδεύουν».
«Δεν έχει κατατεθεί πρόταση για προανακριτική επιτροπή. Θα περιμένουμε όπως φαίνεται μερικές ημέρες να κατατεθεί. Θα διαβάσουμε και τη δικογραφία εκτενέστερα και θα τοποθετηθούμε. Θα είμαστε μακριά από κάθε κυνήγι μαγισσών αλλά και από κάθε απόπειρα συγκάλυψης. Όταν έχουμε όλη την εικόνα θα τοποθετηθούμε ξέροντας ότι κρινόμαστε. Για όλα κρινόμαστε», τόνισε νωρίτερα ο Κωστής Χατζηδάκης στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ζητά παραίτηση της κυβέρνησης και διενέργεια εκλογών. «Απαιτείται προανακριτική, δεν αρκούν οι παραιτήσεις λίγων υπουργών. Απαιτείται παραίτηση της κυβέρνησης».
«Η κυβέρνηση έστησε ένα κύκλωμα ρουσφετιών και πελατειακού κράτους πάνω στις πλάτες των αγροτών», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που συνεδρίασε σήμερα με θέμα τις εξελίξεις στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
«Σύμφωνα με τις τελευταίες αποκαλύψεις, αποδεικνύεται ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε για την εμπλοκή στελεχών του στο σκάνδαλο», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας πως «η διαφθορά δεν είναι απλώς ανεκτή από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είναι κανονικότητα».
«Θέση μας είναι ότι απαιτείται άμεσα η σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής για ένα σκάνδαλο τέτοιου μεγέθους. Είναι ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, ώστε να λογοδοτήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι που αναφέρονται στη δικογραφία της Ευρωπαίας Εισαγγελέα», συνεχίζει η ανακοίνωση και καταλήγει:
«Και προφανώς, μετά και από αυτές τις αποκαλύψεις η χώρα πρέπει να απαλλαγεί από το σκοτάδι της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Η προκήρυξη εκλογών και η ανάδειξη μιας προοδευτικής κυβέρνησης είναι αναγκαία για την αναγέννηση της ελληνικής κοινωνίας».
«Είναι μια κυβέρνηση της δεξιάς, πλέον επικίνδυνη για την χώρα που πρέπει να φύγει άμεσα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης.
Στο μεταξύ, αίτημα προς τον πρόεδρο της Βουλής, με το οποίο ζητά τους ψηφιακούς δίσκους καταγραφής των συνομιλιών που αποτελούν τμήμα της δικογραφίας για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, κατέθεσε ο κ. Χαρίτσης.
«Η νόμιμη καταλήστευση του παραγόμενου πλούτου πάει χέρι – χέρι με τα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής. Αυτό το κράτος μαζί με τις κυβερνήσεις που το υπηρετούν είναι που έχουν ανάγκη από τους διάφορους “μαυρογιαλούρους”, επισημαίνει το ΚΚΕ.
«Προειδοποιούμε: όχι εκλογές για να παραγραφούν τα αδικήματα. Πρώτα προανακριτική ή εξεταστική και μετά εκλογές, για να μην υπάρχει καμία παραγραφή», τόνισε ο Κυριάκος Βελόπουλος.
«Ο κ. Μητσοτάκης είναι θρασύτατος να λέει ότι δεν θα ανεχθεί πρακτικές που ο ίδιος έχει εγκαταστήσει», τόνισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
«Η κυβέρνηση έχει μετατρέψει τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε εκβιαστικό ψηφοθηρικό μηχανισμό», είπε ο Δημήτρης Νατσιός.
Ακολούθησε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις