Όταν ξεκίνησε η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, το πρόσωπο κλειδί των εξελίξεων ήταν ο πρώην Υπουργός Κώστας Αχ. Καραμανλή. Το δεδομένο ήταν ότι η κυβέρνηση δεν είχε να φοβηθεί κάτι και θα εκμεταλλευόταν το… δώρο του Ανδρουλάκη και με… περίπατο θα εξασφάλιζε τους 158 ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Τα πράγματα όμως δεν κύλησαν έτσι. Ή για να ακριβολογούμε δεν κύλησαν όλα έτσι.

Ναι μεν οι 158, έγιναν 158 +1 ανεξάρτητος βουλευτής, αλλά στην πορεία χάθηκαν δυο σημαντικοί «παίκτες» του συστήματος Μαξίμου. Ο Σταύρος Παπασταύρου και ο Γιάννης Μπρατάκος. Δυο «κάτοικοι» του πρωθυπουργικού γραφείου και από τα πρόσωπα που το καθένα έπαιζε το ρόλο του στο Μαξίμου. Και πλέον αναζητούνται νέα πρόσωπα που θα αναλάβουν το ρόλο τους.

Ηδη ακούγονται τα ονόματα του Γιώργου Μυλωνάκη και του Νίκου Παπαθανάση. Και οι δυο θεωρούνται άνθρωποι εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Θα περιμένουμε να δούμε το πότε ο πρωθυπουργός θα πάρει τις τελικές του αποφάσεις. Έτσι και αλλιώς η ημέρα που ξημέρωσε είναι μια εντελώς διαφορετική ημέρα για την κυβέρνηση.

Το ηχηρό χειροκρότημα στον πρωθυπουργό δεν μπόρεσε να καλύψει τις ανησυχίες που υπάρχουν στην κοινοβουλευτική ομάδα, για το πώς θα πάει η επόμενη ημέρα της σύγκρουσης όχι μόνο με την «ενωμένη αντιπολίτευση» αλλά και σε ότι αφορά τις σχέσεις του Μαξίμου με τα συμφέροντα που «φωτογράφισε» αλλά δεν κατονόμασε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά ούτε και κανένας άλλος από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Που βέβαια και αυτά μπορεί να θεωρούν ότι πέτυχαν μια… νίκη με την παραίτηση των δυο Υπουργών, αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν είχε σχέση με την πρόταση δυσπιστίας.

Το μεγαλύτερο πάντως ερώτημα είναι κατά πόσο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσουν το ταγκό που ξεκίνησαν ή η εμφάνιση Κασσελάκη θα παγώσει τα deal που σχεδίαζαν πίσω από την πλάτη του.
Σήμερα πάντως ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει στο Υπουργικό Συμβούλιο, να δώσει το στίγμα της επόμενης ημέρας και της πορείας προς τις εκλογές. Στόχος του θα είναι η επιστροφή στην καθημερινότητα και η ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου διευκολύνει προς αυτήν την κατεύθυνση. Καθώς η Υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου θα κάνει την εισήγηση για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου για υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες.

Όλα δείχνουν ότι η αύξηση θα ξεκινά από τα 830 ευρώ μικτά. Για αυτό και ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του αναμένεται να ρίξει το βάρος στην καθημερινότητα, ζητώντας από όλους να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα στην πορεία προς τις ευρω-εκλογές με διακύβευμα την σταθερότητα. Εξάλλου η ΝΔ το επόμενο τριήμερο (5, 6 και 7 Απριλίου) έχει το συνέδριο των 50 χρόνων της και ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει και στα μέλη και στα στελέχη της ΝΔ ότι δεν είναι ένας πρωθυπουργός που θα συγκυβερνά με τον οποιοδήποτε και ότι η κάλπη θα είναι άδεια που θα πρέπει να γεμίσει με γαλάζια ψηφοδέλτια. Δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να ανακοινωθούν και τα υπόλοιπα 14 πρόσωπα που θα κλείσουν το ευρω-ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Τέλος ο πρωθυπουργός αύριο θα κάνει περιοδεία, εάν δεν αλλάξει κάτι, στο Μοσχάτο.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις