Νέα μέτρα: Συνεδριάζει ξανά την Πέμπτη 15/7 η Επιτροπή των επιστημόνων καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν κάθε μέρα τη ραγδαία εξάπλωση του ιού με φόντο την υπερμεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα που κυριαρχεί σε όλη την επικράτεια.

Τα χθεσινά κρούσματα όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ έφτασαν τα 2.938 ενώ οι περιοχές που είναι “στο κόκκινο” είναι τα νότια προάστια της Αθήνας (όπου έλαβαν χώρα τα μεγάλα πάρτι τις προηγούμενες μέρες), το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο και η Μύκονος. Ο ανησυχητικός ρυθμός διασποράς του ιού έχει θορυβήσει τους επιστήμονες που έχουν προειδοποιήσει ακόμη και για 20.000 κρούσματα ημερησίως των Αύγουστο.

Τα μέτρα που έχουν ήδη “πέσει στο τραπέζι” είναι η μετακίνηση εκτός νομού με διαγνωστικά τεστ και ελέγχους, αλλά και χρήση rapid test για την επιστροφή από τα νησιά, ωστόσο το τελευταίο είναι κάτι που εξετάζεται.

Από την Τετάρτη ανακοινώθηκε ότι από σήμερα Πέμπτη 15/7 τον έλεγχο των εγγράφων στα λιμάνια κατά την αναχώρηση των πλοίων θα την αναλαμβάνει το λιμενικό, ενώ οι επιβάτες θα πρέπει να βρίσκονται στα λιμάνια τουλάχιστον 1,5 ώρα νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Οι μετακινήσεις στα νησιά γίνονται το μέσον διασποράς του κορονοϊού

“Αρχίζουμε να βλέπουμε μια μικρή μετακίνηση πέρα από την ομάδα των νέων. Αρχίζουμε να βλέπουμε και ενδοοικογενειακή διασπορά, διασπορά σε περιβάλλοντα εργασίας, κρούσματα που η ιχνηλάτηση δείχνει ότι είναι νέοι που γύρισαν από νησιά και μετέδωσαν τη λοίμωξη σε συγγενείς τους στο σπίτι ή σε φίλους. Βλέπουμε ότι δεν είναι μόνο τα κορωνοπάρτι και οι διασκεδάσεις“, είπε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, στον ΣΚΑΙ.

“Στα σίγουρα υπάρχει μεγάλη υποεκτίμηση του πραγματικού όγκου ενεργών κρουσμάτων στη χώρα μας αυτή τη στιγμή, παρότι αυτά απέχουν μόλις μια ανάσα από τα 3.000 ημερησίως¨, σημείωσε.

Υπό αυτές τις συνθήκες λοιπόν, δεν είναι διόλου απίθανο οι ειδικοί να εισηγηθούν την περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων που έχουν ήδη εξαγγελθεί προκειμένου να αναχαιτισθεί η “έκρηξη” του ιού.

Ανοίγει ο δρόμος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εκπαιδευτικών

Δεδομένου ότι από τον Σεπτέμβριο ο στόχος της κυβέρνησης είναι μαθητές και φοιτητές να προσέλθουν στις τάξεις και τα αμφιθέατρα, δεν είναι διόλου απίθανο ο υποχρεωτικός εμβολιασμός να επεκταθεί στους εκπαιδευτικούς αλλά και τους φοιτητές.

“Από τον Σεπτέμβριο πάμε σε κανονική λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών δομών. Με ανοιχτά πανεπιστήμια, σχολεία, σχολές επαγγελματικής κατάρτισης“, δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Την ίδια στιγμή σήμερα Πέμπτη 15/7 ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των ηλικιών 15 έως 17, ενώ η εστίαση προετοιμάζεται για την πρώτη μέρα των αλλαγών στη λειτουργία της που θα ξεκινήσει από τις 16 Ιουλίου.

Σε κάθε περίπτωση, στο θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού η κυβέρνηση θα ακολουθήσει “κλιμακωτή προσέγγιση”, σύμφωνα με την Αριστοτελία Πελώνη.

“Ξεκινάμε από αυτά που ανακοινώθηκαν και μετά θα υπάρξει έκδοση σχετικής ΚΥΑ”.  Επίσης, για το αν θα προχωρήσουν και σε άλλους τομείς με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, είπε πως “όλα εξετάζονται και αξιολογούνται ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και του εμβολιαστικού προγράμματος”.

Όσοι δεν εμβολιαστούν θα έχουν “άδεια άνευ αποδοχών”, ενώ έχουν ξεκινήσει συζητήσεις ήδη για την εφαρμογή νομοθετικής ρύθμισης που θα καλύπτει τις περιπτώσεις αναστολής σύμβασης αρχικά  για εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και υγειονομικούς που αρνούνται να εμβολιαστούν.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις