Ευάγγελος Μεϊμαράκης: “Το ότι η νέα γενιά γυρνάει την πλάτη στην πολιτική πρέπει να απασχολήσει όλες τις ηγεσίες, όχι μόνο την πολιτική”.

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης από το 2019 αποτελεί Ευρωβουλευτή, ενώ από τον Ιούνιο του ίδιου έτους είναι ο Αντιπρόεδρος του του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης μάς υποδέχτηκε στο Ευρωκοινοβούλιο -σε συνεργασία με την «Beautiful People PR»-,  και μάς μίλησε για την τρέχουσα κατάσταση σε Ευρώπη και Ελλάδα.

Με ειλικρινή διάθεση, αναφέρθηκε στην Τουρκία και έκανε τη δική του ανάγνωση στη δήλωση του Ερντογάν «θα έρθουμε νύχτα», ενώ παράλληλα μίλησε για τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης και όσα χρειάζεται να υλοποιηθούν. 

Ακόμα, ο Ευαγγελος Μεϊμαράκης αποκάλυψε ότι παρόλο που τού είχε προταθεί να γίνει Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου προτίμησε τις Βρυξέλλες και μάς μίλησε για τη ζωή του εκεί. Ωστόσο, δεν δίστασε να αναπτύξει τον συλλογισμό του για το πώς η νέα γενιά μπορεί να δει την κρίση ως ευκαιρία, και υπογράμμισε ότι το γεγονός ότι μεγάλη μερίδα νέων ανθρώπων γυρνά την πλάτη στην πολιτική είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει όλες τις ηγεσίες.

Τι γεύση σας έχει αφήσει η μέχρι τώρα παραμονής σας στις Βρυξέλλες;

Η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ διαφορετική από την κεντρική πολιτική σκηνή. Εδώ προσπαθούμε ανεξαρτήτως κόμματος να βρούμε μία λύση και να συμπέσουμε σε κάποιες προσπάθειες που πρέπει να γίνουν, έτσι ώστε οι αρχηγοί των κρατών να ομοφωνήσουν και να πάρουν τις αποφάσεις που εξυπηρετούν τον Ευρωπαίο πολίτη συνολικά. Ερχόμαστε σε επαφή με τους πολίτες -και μεταξύ μας-, και αυτό μάς βοηθάει να κατανοήσουμε ότι πράξεις μεμονωμένες από τα κράτη δεν βοηθούν τελικά. Πρέπει όλοι μαζί να συμφωνήσουμε γιατί αλληλοεπηρεαζόμαστε πάρα πολύ. Η αλήθεια είναι ότι το Ευρωκοινοβούλιο με την αναθεώρηση της συνθήκης έχει πολύ περισσότερες αρμοδιότητες. Ταυτόχρονα η συμμετοχή μου στο Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή δύναμη μού δίνει τη δυνατότητα παρεμβάσεων σε ζητήματα που μάς αφορούν και πρέπει να σάς πω ότι μού είχε προταθεί να πάω για Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου. Πρέπει να σάς πω ότι ο Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου ναι μεν έχει μια γκλαμουριά αλλά δεν έχει παρεμβάσεις, ενώ η συμεμτοχή σε ένα όργανο τέτοιο, που είναι και η πρώτη πολιτική δύναμη, σού δίνει τη δυνατότητα να παρέμβεις και να εκφράσεις τα συμφέροντα της χώρας σου.

Άρα είναι ο ρόλος του Ευρωβουλευτή πιο δημιουργικός;

Νομίζω είναι ο πιο δημιουργικός ρόλος αυτήν την στιγμή στην Ευρώπη, το να μετέχεις στο Προεδρείο της πρώτης μεγάλης ευρωπαϊκής δύναμης, γιατί ερχόμαστε σε τακτική επαφή με τους Επιτρόπους και την Πρόεδρο, με τους άλλους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, με αποτέλεσμα να έχουμε μια σοβαρή πληροφόρηση για τα ζητήματα που μάς απασχολούν. Πέσαμε σε μια περίοδο συνεχόμενων κρίσεων, θεωρώ όμως ότι την υγειονομική κρίση την αντιμετωπίσαμε γρήγορα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και βεβαίως αντιμετωπίσαμε και τα οικονομικά προβλήματα που δημιούργησε με το να δανειστεί η Ευρώπη συνολικά και να δώσουμε στις κεντρικές κυβερνήσεις.

Την ενεργειακή κρίση όμως πώς θα την διαχειριστούμε;

Κι εδώ υπάρχει μια πρόταση της Κομισιόν να προμηθευτεί συνολικά η ΕΕ το φυσικό αέριο ή την ενέργεια και αυτή να την κατανείμει στα κράτη. Γιατί τα κράτη δεν μπορούν από μόνα τους, το μεγάλο πρόβλημα είναι η ενεργειακή πολιτική που ασκεί κάθε κράτος, γιατί ο ένας θέλει πετρέλαιο ο άλλος θέλει αέριο. Άρα, το ζητούμενο είναι να έχουμε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για να παρέχουμε ενέργεια σε κάθε μορφή που θα ζητηθεί. Θα πρέπει να έχουμε μακροπρόθεσμες λύσεις, που θα σημαίνει να φτιάξουμε τις υποδομές και ταυτόχρονα να έχουμε ένα οικονομικό βοήθημα για τους αδύναμους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις γιατί η ενέργεια είναι ένα σοβαρό έξοδο.

Θορυβήθηκε όμως η αγορά αλλά και η ευρωπαϊκή αγορά;

Είναι μια περίοδος με μεγάλη αβεβαίοτητα. Μην ξεχνάτε ξεκινήσαμε πέρσυ τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής. Σταματήσαμε τον λιγνίτη και την παραγωγή ενέργειας από ρυπογόνα εργοστάσια. Αυτό σε συνδυασμό με τον πόλεμο μας έφερε πολύ μεγάλο πρόβλημα στην ενέργεια. Θεωρώ όμως ότι η Ευρώπη μπορεί να βρει λύση.

Έχετε διατελέσει και Υπουργός Εθνικής Άμυνας, θέλω να μου μεταφράσετε την φράση του Ερντογάν ότι θα έρθουν ξαφνικά μια νύχτα. Τι σημαίνει αυτό κ. Μεϊμαράκη;

Εμείς ως χώρα θέλουμε να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο, για αυτό και οι κινήσεις μας είναι πλήρως αποτρεπτικές. Έχουμε αναπτύξει συνεργασίες, σύμφωνα φιλίας και συνεργασίας, έχουμε θωρακίσει την χώρα με τις ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες είναι αξιόμαχες και μπορούν να αντιπαρατεθούν οποιαδήποτε στιγμή και είναι το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας, έχουμε πείσει τους περισσότερους συμμάχους μας ότι έχουμε δίκαιο, θέτοντας σε υψηλότατο επίπεδο τα ζητήματα. Θεωρώ ότι όλα αυτά είναι ρητορικές του Ερντογάν.

Δεν θα έχουμε θεωρείτε κάποιο θερμό επεισόδιο; Γιατί πολλοί πολίτες της Ελλάδος το σκεφτόμαστε και λέμε «αν μας καλέσουν;».

Καλά αν μάς καλέσουν θα πάμε. Πιστεύω ότι δεν θα μάς καλέσουν.

Πιστεύετε ότι είναι προεκλογικό παιχνίδι αυτό;

Νομίζω πως ναι. Είναι η ρητορική του τέτοιο και βεβαίως είναι ανησυχητική γιατί είναι και σε ένταση και τακτική κιόλας. Δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν τέτοιες τακτικές ρητορικές. Θεωρώ όμως ότι η όλη αποτρεπτική που εκπέμπει η ελληνική πολιτική σκηνή και η χώρα δεν θα τού επιτρέψουν να κάνει μια τέτοια κίνηση. Όλοι θα θέλαμε μαι Τουρκία Ευρωπαϊκή, αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολο.

Η κρίση είναι μια ευκαιρία μάς αναφέρατε λίγο πριν τη συνέντευξή μας. Τι σημαίνει αυτό; Για έναν τριαντάρη που έχει βιώσει όλες τις κρίσεις και στο πικ της ηλικίας του βίωσε όλα αυτά που βίωσε, πώς μπορεί να δει την κρίση ως μια ευκαρία;

Καταρχήν να πω ότι την κρίση οι περισσότεροι θα την δουν με μεγάλη απαισιοδοξία και ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Το σίγουρο είναι ότι η ζωή είναι γεμάτη με κρίσεις, άλλοτε μεγάλες, άλλοτε μικρές. Το ζήτημα είναι να σηκωθείς και να συνεχίσεις, και ότι όλοι δεν πρέπει να λέμε «μα γιατί μού συνέβη εμένα;». Αλλά να λέμε ‘να μια ευκαιρία και μπορώ να την αξιοποιήσω στο μέλλον’. Είναι αν το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο. Εγώ προσπαθώ στην νέα γενιά να πω ότι είναι μισογεμάτο, γιατί όλοι περάσασμε δυσκολίες αλλά ξανασηκωθήκαμε. Μην το αφήνετε να σάς παίρνει από κάτω, δεν πρέπει γιατί αλλιώς δεν θα έχετε την αισιοδοξία να προχωρήσετε. Η ζωή κάνει έτσι, κάνει κι έτσι.

Κι όταν η νέα γενιά γυρνάει την πλάτη στην πολιτική, ένας πολιτικός τι έχει να τής πει;

Είναι μεγάλη συζήτηση, πρέπει να απασχολήσει όλες τις ηγεσίες, όχι μόνο την πολιτική. Και την κοινωνική και την πνευματική και την εκκλησιαστική και την δικαιοσύνη και τα πάντα. Η νέα γενιά στεναχωριέται εύκολα πια, αλλά οι παππούδες μας περάσανε φτώχες, πολέμους, λιμούς, ίσως το ότι υπάρχει μια ευημερία και μια ανάπτυξη να δημιουργεί πιο εύκολα μια στεναχώρια και μια απαισιοδοξία. Αυτό λοιπόν πρέπει να δούμε πώς θα το αποφύγουμε. Και η νέα γενιά πρέπει να δει ότι οι λύσεις πρέπει να είναι από την πολιτική και η πολιτική να δει ότι πρέπει να δώσει λύσεις και όχι μόνο ίντερνετ και φωτογραφιούλες.

Πώς κυλάει ένα τυπικό σας 24ωρο εδώ και τις σάς έχει λείψει περισσότερο από την Ελλάδα;

Η αλήθεια είναι ότι εδώ χαίρομαι κάπως την ανωνυμία του. Και αυτό μου δίνει έναν άλλον αέρα, να κινηθώ με την φόρμα μου και τα αθλητικά μου, να μπω στο λεωφορείο και το μετρό. Πράγματα τα οποία στην Αθήνα, ακριβώς επειδή τα τελευταία χρόνια είμαι στα υψηλά επίπεδα κομματικής και πολιτικής σκηνής, ε δεν είναι και το πιο φυσιολογικό τώρα. Εδώ όμως ζω ανθρώπινα, φυσιολογικά, μαγειρεύω, βρίσκους σπίτι.

Το δρομολόγιο Αθήνα-Βρυξέλλες σάς έχει κουράσει;

Θα έλεγα ότι το πιο κουραστικό είναι αυτό. Κυρίως το Αθήνα Βρυξέλλες που είναι 3 ώρες, δεν περνάει η ώρα. Αλλά δεν υπάρχει να κάνεις κάτι που θα έχει μόνο θετικά. Αυτό είναι μόνο στα οράματα.

Από την Αθήνα τι σάς έχει λείψει περισσότερο;

Μού έχουν λέιψει οι παρέες μου, οι κινήσεις που έκανα, θέατρο, σινεμά, καλό φαγητό. Εδώ ξέρεις στα φαγητά είναι λίγο…

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Σάββα Μπίτζα

Ειδήσεις σήμερα:

Λεωφορείο παρέσυρε και τραυμάτισε γυναίκα στην πλατεία Αριστοτέλους (pics)

Νέα αποκάλυψη για τον Βασιλιά Κάρολο – Με αυτή τη γυναίκα απατούσε την Καμίλα το 2003

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις