Νέα μέτρα: Τα νέα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στην εστίαση και γενικότερα την ψυχαγωγία φαίνεται πως έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, αφού το ποσοστό θετικότητας (rt) έχει μειωθεί αισθητά από την προηγούμενη εβδομάδα, υποχωρώντας στο 1,23%.

Ωστόσο έχουμε ως φαίνεται πολύ δρόμο ακόμη μέχρι να ξεμπερδέψουμε με την πανδημία, αφού τα κρούσματα χθες Τετάρτη ανήλθαν σε 2.972, ενώ όπως εξήγησε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαϊδης, θα ακολουθήσει “απότομη αύξηση του ιικού φορτίου σε περιοχές όπως η Κρήτη, η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και η Αλεξανδρούπολη. Όπως φαίνεται από την επιδημιολογία λυμάτων και από την αύξηση του ιικού φορτίου τα κρούσματα στην Αττική θα είναι πάνω από 1500-1800 σύντομα ακόμα και μέσα σε αυτή την βδομάδα ενώ στην επικράτεια πάνω από 3000 χιλιάδες ανάλογα τα τεστ που γίνονται”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στοιχεία που διατηρούν τη κυβέρνηση σε “αναμμένα κάρβουνα” για την αναχαίτιση της πορείας του ιού με όπλο τα μέτρα και τα εμβόλια για τη δημιουργία του πολυπόθητου τοίχου ανοσίας, αφού βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και τα ειδικά τα νησιά όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη κινητικότητα, είναι εστίες κορονοϊού.

Υπό αυτό το πρίσμα, το σενάριο των τοπικών lockdown δεν έχει αποκλειστεί, ωστόσο αυτό θα φανεί στην πορεία και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ήδη έχουμε δει τι συνέβη στην περίπτωση της Μυκόνου με την απαγόρευση μουσικής και κυκλοφορίας, ην οποία θα επισκεφθεί σήμερα Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας.

Σήμερα Πέμπτη 22/7 θα συνεδριάσει επιτροπή των ειδικών για να αποφασιστεί αν θα αρθεί το μίνι lockdown στο “νησί των ανέμων”.

Συγχρόνως, η κυβέρνηση έχει στραμμένα τα μάτια στην ” επιχείρηση εμβολιασμός”, επιστρατεύοντας το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού με τη σχετική τροπολογία που κατατέθηκε την Τετάρτη 21/7 στη Βουλή, ο κατ’ οίκον εμβολιασμός, το κλείσιμο ραντεβού αυθημερόν, αλλά και η κινητοποίηση των νέων με δέλεαρ το “freedom pass”.

Ήδη περισσότεροι από 130 χιλιάδες νέοι 18 έως 25 ετών που έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση εμβολίου κατά της Covid-19 έχουν συμπληρώσει την αίτησή τους για το «Freedom Pass». Η πλατφόρμα άνοιξε μόλις εχθές και η ροή των αιτήσεων είναι σταθερά ανοδική. 

Τι θα ισχύσει από εδώ και πέρα για τους εμβολιασμούς των εργαζομένων

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, σε μονάδες φροντίδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες από 16 Αυγούστου,· σε υγειονομικές δομές (γιατροί και νοσηλευτές), αλλά και στους εργαζόμενους στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι”.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου έως τις 16 Αυγούστου και να έχουν προγραμματίσει τη δεύτερη έως την πρώτη Σεπτεμβρίου.

Επίσης, ο εργαζόμενος θα πρέπει να ενημερώνει αν έχει κάνει το εμβόλιο ή όχι, καθώς “οι προϊστάμενοι και οι εργοδότες σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα πρέπει να διαμορφώνουν σαφή εικόνα για την ενδεχόμενη διακινδύνευση της δημόσιας υγείας στους χώρους δουλειάς”.

Τι θα ισχύσει με τις αναστολές συμβάσεων

Στην τροπολογία αναφέρεται ότι δεν θα υπάρχει χρονικό όριο για τους εργαζόμενους που αρνούνται να εμβολιαστούν και θα βγαίνουν σε αναστολή εργασίας. Οι εργαζόμενοι της συγκεκριμένης κατηγορίας δεν θα έχουν ούτε ασφαλιστική κάλυψη.

Η αναστολή σύμβασης ωστόσο δεν θα συνδέεται με απολύσεις των εργαζομένων, ούτε παραπομπή στο Πειθαρχικό στην περίπτωση του Δημοσίου.

Η αναστολή καθηκόντων χωρίς καταβολή αποδοχών, στην περίπτωση εργαζόμενων στον δημόσιο φορέα αίρεται με τη συμπλήρωση 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες

Επιβάλλεται, διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ στον εργοδότη.

Ως απώτατο χρονικό όριο επαναξιολόγησης του υποχρεωτικού εμβολιασμού ορίζεται η 31η Οκτωβρίου.

Επίσης, θα προσλαμβάνεται προσωπικό με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου έως και 3 μηνών στους φορείς που εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Τι θα συμβεί με τα “κενά” που θα δημιουργηθούν στις θέσεις εργασίας

Σχετικά με τον εμβολιασμό μίλησε ο Μάκης Βορίδης. Όπως σημείωσε, “το μέτρο της υποχρεωτικότητας είναι σε απόλυτη συνάρτηση με την πορεία της πανδημίας. Θα υπάρξουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου 3 μηνών και οι νέοι εργαζόμενοι θα αντικαθιστούν τους μη εμβολιασμένους. Αν κάποιος εργαζόμενος εμβολιαστεί και γυρίσει νωρίτερα από τους 3 μήνες τότε θα δουλεύουν παράλληλα με τον αντικαταστάτη έως τη λήξη της σύμβασης του”, είπε.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις