Θέση για το φορολογικό νομοσχέδιο πήρε μέσω της ΕΡΤ κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
«Δεν είναι οριζόντιο το μέτρο φορολόγησης στους ελευθέρους επαγγελματίες έχει πολλές και σημαντικές εξαιρέσεις, καθώς και μια γενική εξαίρεση ότι όποιος δεν το αποδέχεται δέχεται έλεγχο για να μην πληρώσει το τεκμήριο», είπε και έκανε μνεία «πολλών ειδικών εξαιρέσεων, όπως για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες που για τρία έως πέντε χρόνια υπάρχει πλήρης εξαίρεση και τον 4ο χρόνο κατά τα δύο τρίτα και τον πέμπτο κατά το ένα τρίτο, εξαιρέσεις για έγκυες, νέες μητέρες και άτομα με αναπηρία κ.α

«Η κυβέρνηση δεν έρχεται να βάλει μόνο ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών αλλά έχει καταφέρει το κενό ΦΠΑ να το μειώσει από το 23% στο 15%, φέρνουμε ένα νέο νομοσχέδιο με μια σειρά από παρεμβάσεις για το λαθρεμπόριο καυσίμων, για τα POS και άλλα» είπε και πρόσθεσε πως ως ελεύθερος επαγγελματίας και ο ίδιος αντιλαμβάνεται τις δύο όψεις του νομίσματος την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια, αλλά δεν μπορεί ο ένας στους δυο να δηλώνει ζημίες ή να εμφανίζεται να βγάζει λιγότερα από τους εργαζόμενους του. «Πρέπει να φέρνουμε δίκαιες λύσεις. Δεν είναι ευχάριστες πάντα, αλλα αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα και προσπαθούμε να το λύσουμε» είπε.

Σχολίασε πως η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί το πρόβλημα της υπερφορολόγησης ειδικά στα μνημονιακά χρόνια, έχει ήδη προχωρήσει σε μείωση 50 φορολογικών συντελεστών ξεκινώντας από την πρώτη θητεία της και συνεχίζει και το κάνει νομιμοποιώντας μια σειρά από προσωρινά μειωμένους ΦΠΑ για τις μεταφορές, για τα γυμναστήρια, για τον κινηματογράφο, για τα προϊόντα που σχετίζονται με την υγεία. «Αντιλαμβανόμαστε ότι το σύνολο των πολιτών υπεφορολογήθηκε. Αυτή είναι η μία συζήτηση και έχει δώσει διαπιστευτήρια ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι μειώνει τους φόρους. Και ένα άλλο ζήτημα είναι η φοροδιαφυγή και πολλές φορές αυτά τα δύο συνήθως εφάπτονται. Δηλαδή για να μπορέσουμε να κάνουμε κι άλλες μειώσεις φόρων πρέπει να αυξήσουμε τη φορολογητέα βάση».

«Έχουμε μια αντιπολίτευση η οποία μας κατηγορεί γιατί ενώ μειώσαμε φόρους, έχουμε παραπάνω φορολογικά έσοδα. Είναι πολύ σημαντικό να καταλαβαίνουμε όλοι τα ίδια πράγματα. Να καταλαβαίνουμε ότι καμιά φορά συνήθως πετυχαίνει με το να μειώσεις φόρους για παράδειγμα, αυξάνεις τα έσοδα. Επίσης να συμφωνήσουμε ότι δεν μπορεί το 71% να δηλώνει κάτω από τον κατώτατο μισθό. Αυτά είναι δεδομένα» είπε.

Ο ίδιος σημείωσε πως οι μειώσεις ή καταργήσεις φόρων που έχουν γίνει από το 2019, είχαν τη φιλοσοφία της ελάφρυνσης των πολιτών και της προσδοκίας αύξησης εσόδων, η οποία βγήκε αληθινή. Ανέφερε πω από το 2024, θα έχουμε νέες νέους, μόνιμα μειωμένους ΦΠΑ για μια πολύ σημαντική κατηγορία προϊόντων ή υπηρεσιών, όπως είναι οι μεταφορές, ο κινηματογράφος, τα γυμναστήρια, τα αγαθά που σχετίζονται με την υγεία και θα υπάρξει και αύξηση του αφορολογήτου για κάθε οικογένεια με παιδί κατά 1.000 ευρώ, που είναι μια πολύ σημαντική έμμεση, αύξηση εισοδήματος.

Επίσης διευκρίνισε πως η μείωση του ΦΠΑ για τα τρόφιμα, έχει αποδειχθεί ότι όσες χώρες το έκαναν απλά απορροφήθηκε από τις εταιρείες και δεν ήρθε στον καταναλωτή. Συμπλήρωσε δε πως ο πληθωρισμός τροφίμων σε βάθος έτους, που είναι ένας σκληρός δείκτης που ταλαιπωρεί και τη χώρα μας και κυρίως τους πολίτες, είναι λίγο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και αυτό είναι μια απόδειξη ότι αυτή η πολιτική αποδίδει ενδεχομένως λίγο περισσότερο από κάποια άλλη πολιτική.

Ειδήσεις σήμερα:

Συναγερμός στη Σαλαμίνα: Νεκρή 43χρονη γυναίκα μετά από πυροβολισμούς

Ο 28χρονος τράπερ επιδείκνυε σε βίντεο κλιπ τα χρήματα που αφαιρούσε από ΑΤΜ – Η ένοπλη συμπλοκή στο Αίγιο και το ορμητήριο

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις