Κώστας Μπακογιάννης και Χάρης Δούκας διασταύρωσαν τα «ξίφη» τους σε debate ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών για τον Δήμο Αθηναίων.

Τον λόγο πήρε πρώτος πήρε ο Κώστας Μπακογιάννης ο οποίος αναφέρθηκε στην καθαριότητα της πρωτεύουσας λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Έχει γίνει μεγάλη πρόοδο στην πόλη στην καθαριότητα. Δεν είναι καθαρή αλλά είναι καθαριότερη από παλιά. Έχουν γίνει πολλά βήματα προς το καλύτερο.

Είμαι βέβαιος πως αν τους ρωτήσετε θα σας πουν ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος και είναι καθαρότερη από ποτέ, αλλά όχι καθαρή. Δεν είναι πια ο κάδος που αδειάζουμε. Θέλει νερό και σαπούνι. Έχουμε εκσυγχρονίσει όλο μας τον στόλο. Έχουμε δώσει έμφαση στην ανακύκλωση. Είμαστε στο 10% παρά τα δύο χρόνια που χάσαμε στην πανδημία, το 2028 θα είμαστε στο 40%.

Έχουμε απορριμματοφόρα μόνο για τον μπλε κάδο. Έχουμε και τον καφέ κάδο σε σούπερ μάρκετ και ξενοδοχεία. Υπόγειοι κάδοι έχουν μπει στην πόλη. Μειώνονται τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων».

Ο Χάρης Δούκας έκανε την πρώτη του ερώτηση σε εκείνο το σημείο στον Κώστα Μπακογιάννη για το πόσο κόστισαν τα έργα για τον «Μεγάλο Περίπατο» στην Αθήνα. «Η Ομόνοια κόστισε μηδέν καθώς έγινε μέσω προγράμματος. Το Σύνταγμα κόστισε 1,5 εκατομμύριο ευρώ και πλέον ενώ παλιότερα πέφταμε μέσα σε μια τρύπα αυτοκινήτων, πλέον υπάρχει πράσινο και νερό. Τέλος η Πανεπιστημίου κόστισε κάτι λιγότερο από τρία εκατομμύρια ευρώ».

«Χρειάζεται να πάμε τα παιδιά μας σε άλλους δήμους για την ψυχαγωγία τους» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Χάρης Δούκας για να προσθέσει: «Ο κ. Μπακογιάννης φύτεψε ελάχιστα δένδρα σε σχέση με τις εξαγγελίες του. Θα χρησιμοποιήσω κάθε σπιθαμή γης για οξυγόνο. Δένδρα, όχι πλακάκι και ζαρντινιέρα».

«Καλά τα συνθήματα, αλλά η Αθήνα δεν προχωρά έτσι. Έχετε δίκιο είναι δύσκολο να γκρεμίσει κανείς κάτι στην Αθήνα. Εμείς όμως το κάναμε στα Σεπόλια στο Κοροπούλη, ένα άδειο εργοστάσιο που τώρα έχει γίνει πάρκο. Το αυτό θέλουμε να κάνουμε και στη Λεωφόρο, όταν ολοκληρωθεί το γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Αναφερθήκατε σε 24 απαλλοτροιώσεις που εκκρεμούσαν από τη διοίκηση Καμίνη. Μια από αυτές ήταν ο Δήμος να πληρώσει σε τράπεζα για την πλατεία Μητροπόλεως. Αυτό το αφήσαμε στην άκρη και προχωρήσαμε με 35 απελευθερώσεις χώρων» απάντησε ο δήμαρχος.

Μιλώντας για τις εκκρεμούσες απαλλοτριώσεις, ο κ. Μπακογιάννης είπε ότι ο Δήμος προχώρησε σε 35 απελευθερώσεις χώρων. Ο κ. Δούκας από την πλευρά του έθεσε το θέμα των σχολείων που «πολλά είναι σε άσχημη κατάσταση. Υπάρχουν κοντέινερ στην υποχρεωτική εκπαίδευση, σοβάδες πέφτουν σε σχολεία. Πρέπει να υπάρχει σχολείο και να υπάρχουν υποδομές. Θέλω να πω ότι δεσμεύομαι ότι η πρώτη μου απόφαση θα είναι να βρω τα προβλήματα και να δημιουργήσω ασφάλεια και αξιοπρέπεια σε μαθητές και καθηγητές».

Από την πλευρά του ο Κώστας Μπακογιάννης ανέφερε: «Έχετε δίκιο για τα σχολεία. Έχουμε κάνει εκτενέστατες εργασίες αποκατάστασης σε 170. Μπορούμε να τις κάνουμε το καλοκαίρι, όταν είναι κλειστά. Έχουμε ακόμα πάρα πολλά να κάνουμε… Πρώτος στόχος οι πράσινες αυλές. Μπορούμε να συνεργαστούμε και να το πετύχουμε».

Σε ερώτηση για τις παιδικές χαρές, για το πώς θα είναι εφικτό σχεδόν ανά μήνα να παραδίδεται μία, ο κ. Δούκας απάντησε: «Έχουν φτιαχτεί ογδόντα παιδικές χαρές, τα προηγούμενα 4 χρόνια ο κ. Μπακογιάννης παρέλαβε 70 και έφτιαξε συν δέκα. Εγώ λέω ότι θα φτιάξω 40, μία σε κάθε γειτονιά. ¨Εχω αναδείξει το θέμα και είναι αυτή η προσέγγισή μας, να μιλήσουμε για τις υποβαθμισμένες γειτονιές».

Η δεύτερη ενότητα για την ασφάλεια

Για την ασφάλεια ο Κώστας Μπακογιάννης είπε: «Η ασφάλεια είναι η βάση. Και με ρωτάτε για τις κάμερες. Ορίστε. Ένα σημείο στο οποίο πρέπει να συμφωνήσουμε στις κάμερες. Δεν μπορούμε να έχουμε αστυνομικό σε κάθε γειτονιά. Πόσο μάλλον που έχουμε κάμερες νέας γενιάς οι οποίες πιάνουνε ακόμα και την ηχορύπανση. (…) Χαίρομαι γιατί συμφωνήσαμε με τον κ. Οικονόμου να τοποθετήσουμε κάμερες σε 750 σημεία της πόλης. Αλλά από εκεί και πέρα υπάρχει ένα αντικειμενικό ζήτημα ασφάλειας. (…) Τι μπορούμε να κάνουμε; Γιατί αντικειμενικά ναι έχει γίνει πρόοδος. Αλλά αντικειμενικά έχουμε ακόμα δουλειά μπροστά μας. Πρέπει να αλλάξει το μοντέλο. Τι σημαίνει αυτό; Προληπτική κοινοτική αστυνόμευση. Δηλαδή, τον αστυνομικό της γειτονιάς. Τι χρειάζεται αυτό; Επιπλέον δυνάμεις. Θέλει συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με την ΕΛ.ΑΣ».

Στην ενότητα της ασφάλειας, ο Χάρης Δούκας, αφού ρωτήθηκε για τον φωτισμό των δημόσιων χώρων και αν αυτός είναι αρκετός για την ενίσχυση της ασφάλειας και αν είναι υπέρ της χρήσης των καμερών, είπε: «Για να κρατήσεις μια πλατεία ασφαλή θα πρέπει πρώτα να είναι καθαρή, δευτερον φωτεινή και τρίτον να έχει κόσμο. Σε πολλές πλατείες δεν συμβαίνει τίποτα από αυτά τα τρία. Ο φωτισμός είναι ζητούμενο, δεν είναι το μόνο. Είναι χαμηλά η απορροφητικότητα, δεν είναι φωτεινές οι πλατείες. Το πρόβλημα της δημοτικής αστυνομίας είναι πρόβλημα της δημοτικής αρχής, είναι μόνο 200 στους δρόμους. Είναι σημαντική η δημοτική αστυνομία και πρέπει να ενισχυθεί. Οι κάμερες δεν είναι προτεραιότητά μου».

«Η Δημοτική αστυνομία το 2019 ήταν πολύ πίσω. Οι κάμερες είναι προτεραιότητα. Ρωτήστε τους γονείς. Ας διεκδικήσουμε μαζί κάμερες, παραπάνω αστυνόμευση, περαιτέρω ενέργειες για να μπούμε μαζί στον 21ο αιώνα. Δεν υπάρχει λόγος για τοξικότητα» είπε ο Κ. Μπακογιάννης απαντώντας στο σχόλιο του κ. Δούκα ότι «οι κάμερες δεν είναι προτεραιότητά μου».

Μετά την απάντηση του κ. Μπακογιάννη για την ασφάλεια στην Αθήνα, ο Χάρης Δούκας είπε: «Στις γειτονιές, τις πλατείες, τις παιδικές χαρές δεν μου ζητάνε κάμερες, μου ζητάνε την παρουσία οργάνων της τάξης. Δεν είναι προτεραιότητά μου οι κάμερες, το πρόβλημα είναι να υπάρχει αστυνομία αν κάτι συμβεί, αλλά σε κομβικά σημεία, σε δύσκολα σημεία, να το δούμε. Τα θέματα της ασφάλειας πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε συνεκτικά και με οργάνωση».

H τρίτη ενότητα για την κλιματική αλλαγή

Στην ερώτηση για την κλιματική αλλαγή και την ανθεκτικότητα ο Κώστας Μπακογιάννης απάντησε:

«Κάναμε τη δουλειά μας γειτονιά γειτονιά. Χαρτογραφήσαμε 41 σημεία ευαλοτότητας και επικινδυνότητας σε όλη την πόλη. Κάποια τα αντιμετωπίσαμε και λειτουργήσαμε πολύ καλά με τη νεροποντή, κάποια άλλα τα δρομολογήσαμε και κάποια άλλα βρίσκονται στο σχέδιό μας για την επόμενη πενταετία. Δεν περιμένουμε λοιπόν κανέναν Ντάνιελ, για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση, το κάνουμε από την πρώτη ημέρα.

Και να προσθέσω κάτι σημαντικό, στο οποίο μπορούμε να συμφωνήσουμε. Ένας κλαυσίγελως που έχει να κάνει με τις αρμοδιότητες, πρέπει να λάβει τέλος. Η ευθύνη της πόλης είναι του δήμου, η ευθύνη είναι και κοινωνική και ηθική και αυτοδιοικητική. ‘Αρα πρέπει να έχει την αρμοδιότητα. Όταν όλα τα φρεάτια δεν είναι ευθύνη του δήμου και στέλνει εκεί συνεργείο ο δήμος, καλά κάνει και το στέλνει, αλλά στην πραγματικότητα παρανομεί. Επιτέλους ας ξεκαθαριστεί το τοπίο. Θέλουμε εμείς την αρμοδιότητα και πάμε αν το κυνηγήσουμε μαζί».

Στην ενότητα της κλιματικής κρίσης, ο Χάρης Δούκας απάντησε στον κ. Μπακογιάννη λέγοντας: «Εγώ είμαι υποψήφιος δεν ήμουν στη διοίκηση 4 χρόνια, εσείς ήσασταν. Είναι ντροπή να λέει ο κ. Μπακογιάννης ότι η Αθήνα δεν είναι Βόλος, να έρχεται πολύ κατεβασμένη η κακοκαιρία Daniel και μετά γυναίκες να κρατιούνται σε στύλο για να μην τις πάρει το νερό. Η Αθήνα είναι ανοχύρωτη, δεν υπάρχει μελέτη. Έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα για το πώς η Αθήνα θα γίνει περισσότερο ανθεκτική με έργα όπως συμπαγείς χώροι πρασίνου, η ανθεκτικότητα είναι απαραίτητη. 

Αφού ρωτήθηκε «στον επόμενο Daniel, αν πάρετε όλες τις αρμοδιότηττες, δεν θα υπάρχουν καταστροφές;» ο κ. Δούκας απάντησε:

«Δεν υπάρχει επιστήμονας που θα λέει ότι μπορεί να προβλέψει ποιος θα είναι ο επόμενος Daniel και τι επίδραση θα έχει. Δεν θα πω ποτέ, όμως, ότι συμβαίνει κάθε 400 χρόνια, πρόκειται για σύνθετα θέματα που χρειάζονται άμεση δράση. Πρέπει να φτιάξουμε συνολική μελέτη για να δημιουργήσουμε συμπαγείς χώρους πρασίνου, να αξιοποιήσουμε σαν ασπίδα τους λόφους της Αθήνας. Τα θέματα είναι επίκαιρια και για έναν άλλο λόγο: υπάρχει το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, πόσο χρήματα έχει ζητήσει ο δήμος Αθηναίων για να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα;».

Στη συνέχεια ο Χάρης Δούκας ρωτήθηκε: «Πιστεύετε ότι μπορείτε να μιλήσετε κοινή γλώσσα με Χαρδαλιά, Κικίλια, Μέγαρο Μαξίμου;», με τον ίδιο να αναφέρει: «Έστειλα πριν δύο περίπου εβδομάδες ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων για να υπάρξει παρέμβαση για την κλιματική κρίση, να πάρει ο δήμος τις απαραίτητες υποδομές. Αν με ψηφίσουν, θα αναλάβω την ευθύνη και θα καθαρίσω τα φρεάτια με τις υπηρεσίες και θα προχωρήσω όλες τις μελέτες και τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά, δεν θα ρωτήσω τον περιφερειάρχη, είναι θέμα ζωής».

Σε follow up ερώτηση, ο κ. Δούκας ρωτήθηκε αν θα προσπαθήσει να αποκτήσει κοινή γλώσσα με περιφέρεια και κυβέρνηση και απάντησε: «Επειδή ζούμε στο 2023 και είναι τρομακτικές οι καταστροφές, πετάγεται μπαλάκι εδώ και πολύ καιρό, δεν μπορεί να συζητάμε ποιος έχει υπό την ευθύνη του τα φρεάτια, ποια είναι τα δίκτυα ύδρευσης, δεν υπάρχουν μελέτες, εγώ αυτά θα τα υλοποιήσω, έχω ζητήσει θεσμική παρέμβαση. Δεν μπορεί να έρχεται ο Daniel στην Αθήνα και πλημμυρίζουν σχολεία και δρόμοι, αυτό θα αλλάξει, θα προχωρήσω στις απαραίτητες μελέτες και έργα με διαδικασίες fast track και θα πιέσω ώστε να προχωρήσει η θεσμική παρέμβαση στην Αθήνα. Είναι εξαιρετικά σημαντική η εκλογική διαδικασία της Κυριακής, είναι μια προσέγγιαση σε ενεστώτα χρόνο, Αθήνα τώρα».

Τέταρτη ενότητα για τις Υποδομές/Ανάπτυξη

«Η αρχική σύλληψη του Μεγάλου Περιπάτου ήταν σωστή, αλλά η υλοποίηση είχε λάθη, είχε αδυναμίες, είχε κενά. Και ναι, καθυστερήσαμε, ναι ταλαιπωρήσαμε και ναι εξοργήσαμε. Όμως το τελικό έργο της Πανεπιστημίου αποζημιώνει. Είναι ο πρώτος πράσινος δρόμος της πόλης, ένας δρόμος συμπεριληπτικός για όλες και για όλους. Πολλά δέντρα, πράσινο, χώρος, επιτέλους υποδομές για ανθρώπους με αναπηρία και έλειπε. Έχει μειωθεί σύμφωνα με μελέτη του ΕΜΠ κατά 25% η ρύπανση. Ναι, υπήρχε ένα σοκ κυκλοφοριακό στην αρχή, αλλά η κυκλοφορία έχει αποκατασταθεί.

Σε συνδυασμό με τη νέα Ομόνοια, που έχει ξαναγίνει πλατεία, έχουν ξαναανάψει τα φώτα, σε συνδυασμό και με την Κοραή, τη Βουκουρεστίου, λίγο πιο πέρα το Σύνταγμα και τη Β. Όλγας, μας βοηθάει να κάνουμε κάποια βήματα μπροστά και να γίνουμε μια πιο ευρωπαϊκή πόλη. Και αν προσθέσουμε τον Αρδηττό, το Κολυμβητήριο που θα ξανανοίξει γιατί πέρασε στον δήμο Αθηναίων, μαζί και με το Θέατρο του Λυκαβηττού, κλείνουμε σιγά-σιγά τις πληγές της πόλης, που άνοιξε μια κρίση που μας πόνεσε όλους βαθιά» απάντησε ο Κώστας Μπακογιάννης σε σχετική ερώτηση για τον Μεγάλο Περίπατο.

«Μια ιστορία που ξεκίνησε από ζαρτινιέρα, πήγε φοίνικα, περιμέναμε δέντρα από Ιαπωνία και καταλήξαμε σε πλάτανο, δεν υπήρχε σχέδιο. Έγινε σε δρόμο με καλά πεζοδρόμια μια απλή διαπλάτυνση, ούτε ποδηλατόδρομος ούτε κάτι εξεζητημένο, εξακολουθεί να υπάρχει κυκλοφοριακό κομφούζιο. Αποφασίστηκε χωρίς μελέτη και σχέδιο να κλείσει η Βασιλίσσης Όλγας και να κοπεί η Αθήμα στα δύο, δεσμεύομαι ότι θα ανοίξει, για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να κυκλοφορήσουν λίγο περισσότερο άνετα» παρενέβη ο Χάρης Δούκας για το Μεγάλο Περίπατο.

Όπως είπε απευθυνόμενος στον Χάρη Δούκα ο Κώστας Μπακογιάννης: «Η παράταξη του κυρίου Γερουλάνου ψήφισε δύο φορές το έργο. Είναι πρωτοφανές ένας άνθρωπος με τη δική σας γνώση και επιστημονικότητα, να ξαναδώσουμε τον δρόμο αυτόν στα αυτοκίνητα».

Πέμπτη ενότητα για την Κοινωνική πολιτική

Στο debate που διεξάγεται στην ΕΡΤ ενόψει του β’ γύρου των δημοτικών εκλογών ανάμεσα στους δύο υποψήφιους δημάρχους Αθηναίων, στην ερώτηση για την κοινωνική πολιτική, ο Κώστας Μπακογιάννης απάντησε:

«Η Αθήνα είναι μια εχθρική πόλη κι εμείς τέσσερα χρόνια κάθε μέρα, δίνουμε τη μάχη για να την κάνουμε λίγο λιγότερο εχθρική και περισσότερο φιλική. Το μεγαλύτερο σοκ για μένα όταν ανέλαβα, ήταν ότι τα σχολεία της Αθήνας δεν είχαν προσβάσεις για ανθρώπους και παιδιά με αναπηρία. Αυτή τη στιγμή και είμαι πολύ υπερήφανος γι’ αυτό, προχωράει και ολοκληρώνεται το έργο σε δεκάδες σχολεία, ράμπες, αναβατόρια, τουαλέτες για παιδιά ΑμεΑ. Συνεχίζουμε στον δημόσιο χώρο να βάζουμε ράμπες παντού. Έχουμε κάνει πάνω από 60 δρόμους νέα πεζοδρόμια, πεζοδρόμους, πλατείες και προχωράμε για να γίνει η Αθήνα επιτέλους ασφαλής.

Επόμενο βήμα στις ράμπες αναπήρων να βάλουμε αισθητήρες, ώστε όταν ένα αυτοκίνητο παρκάρει πάνω σε ράμπα, να πηγαίνει άμεσα η Δημοτική Αστυνομία. Και επόμενο βήμα, στις νέες παιδικές χαρές να υπάρχουν και παιχνίδια για παιδιά με αναπηρία.

Και κάτι ακόμη: εννοείται πως όλοι οι αθλητικοί χώροι είναι προσβάσιμοι για παιδιά με αναπηρία».

Σε παρέμβασή του για τα πεζοδρόμια, ο κ. Δούκας σημείωσε: «Θυμάμαι ότι ήταν προεκλογική δέσμευση το 80% των πεζοδρομίων να βελτιωθούν, στη συνέχεια άκουσα ότι είπατε 200.000 τ.μ. θα βελτιωθούν και τελικά καταλαβαίνω ότι από τον υπολογισμό σας βελτιώθηκαν 75.000, άρα έχουμε μία μεγάλη στέρηση σε έναν στόχο πολύ σημαντικό. Για εμάς είναι προτεραιότητα και θα διπλασιάσουμε τον προϋπολογισμό που είναι προς διάθεση για το πεζοδρόμια, γιατί αυτή τη στιγμή στο κέντρο της Αθήνας υπάρχουν πολύ μεγάλα προβλήματα όχι μόνο για τους ανάπηρους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες αλλά και τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Πήγα και στην διεύθυνση καθαριότητας και με ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχουν υποδομές για ΑμεΑ. Ακόμα και σε διευθύνσεις του δήμου όπως και στην Λιοσίων που πήγα, ακόμα και σε δημοτικά κτίρια, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Είναι μία υστέρηση που πρέπει εδώ και τώρα να σταματήσει».

«Δεν μπορεί να υπάρχει απίστευτη εισροή μεταναστών, με διακινητές, διακινδυνεύοντας την ζωή και των ανθρώπων αυτών. Αλλά δεν είναι το δίλημμα ασφάλεια η ανθρώπινα δικαιώματα», επισήμανε ο υποψήφιος για το Δήμο της Αθήνας Χάρης Δούκας, ερωτηθείς από την δημοσιογράφο της ΕΡΤ Λίδα Μπόλα στο Debate της ΕΡΤ για τις δημοτικές εκλογές, αναφορικά με την παρουσία των μεταναστών στην πόλη.

Ενώ πρόσθεσε, ακόμη:

«Είναι δύο κατηγοριών: η παράνομη και η νόμιμη μετανάστευση και προφανώς η χώρα δεν είναι “ξέφραγο αμπέλι”. Μπορεί να υπάρχει μία νέα προσέγγιση που λέει ότι βεβαίως θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα μπορούν οι κάτοικοι να πηγαίνουν στα μαγαζιά τους, να βγαίνουν από τα σπίτια τους. Μου έλεγαν ότι υπάρχουν άνθρωποι στον Άγιο Παντελεήμονα που μπορούν να βγουν το πρωί μόνο, για την εκκλησία. Αν δε βοηθάς στην κοινωνική ένταξη αυτών των ανθρώπων, δημιουργείς προβλήματα γκετοποίησης. Θα δουλέψουμε πάρα πολύ για να μπορέσουμε στους ανθρώπους που είναι νόμιμα εδώ, να τους δώσουμε μία δυνατότητα που θα τους δώσει νόημα ζωής και θα τους βοηθήσει να βρουν μια προοπτική και να ζήσουν μαζί με τα παιδιά τους. Ταυτόχρονα, θα διασφαλίσουμε ότι σε όλες τις γειτονιές η ασφάλεια θα πηγαίνει μαζί με την δημοκρατία και την ελευθερία».

Έκτη ενότητα για τον Πολιτισμό

Θα πρέπει να έχουμε νόμο που θα ορίζει ότι σε εργάσιμες μέρες και ώρες, δεν θα κλείνει ο δρόμος για κανένα λόγο. Έχουμε προτείνει, να δημιουργηθεί ένας οργανισμός για τη βιώσιμη κινητικότητα στην Αθήνα. Έχουμε κάνει μελέτη για δημοτική συγκοινωνία και για πάρκινγκ, τουλάχιστον ένα σε κάθε δημοτική κοινότητα”, είπε ο Κώστας Μπακογιάννης.

Η Αθήνα είναι μία πόλη που έχει πολύ χαμηλή ποιότητα οξυγόνου. Και αυτό είναι θέμα πολιτισμού και κουλτούρας. Πρέπει η Αθήνα να γίνει πράσινη και δημιουργική και ο πολιτισμός να πάει σε επίπεδο γειτονιάς”, είπε ο Χάρης Δούκας.

«Προτείνετε να μπει ένα δημοτικό τέλος στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δίνουν το ακίνητό τους σε Airbnb και σε ακίνητα που βρίσκονται σε δημοφιλείς περιοχές. Μπορείτε να μας πείτε σε τι ύψος έχετε υπολογίσει αυτό το δημοτικό τέλος; Δηλαδή πόσο θα πληρώνει ένας ιδιοκτήτης που είναι ας πούμε το ακίνητό του στο Airbnb στα Πετράλωνα και πόσα θα πληρώνει εδώ στο Κολωνάκι» ήταν η ερώτηση του Γιώργου Κουβαρά προς τον Χάρη Δούκα με τον υποψήφιο Δήμαρχο Αθηναίων να απαντά «να πούμε ότι υπήρχε και μία πρόταση, αν δεν κάνω λάθος του πρωθυπουργού, η οποία έλεγε ότι δεν μπορεί να έχεις έναν χώρο και να τον έχεις σε μια πλατφόρμα, είναι λογικό, αλλά δεν μπορεί να έχεις πάρα πολλές και ότι από έναν αριθμό και επάνω θα αλλάξει ο φορολογικός συντελεστής, θα υπάρχει και ΦΠΑ και θα χρεώνεται σαν εταιρεία ή επιχείρηση. Και είναι η σωστή κατεύθυνση και πρέπει να προχωρήσει. Δεν μπορεί κάποιοι να έχουν 50 διαμερίσματα Airbnb, να ασκούν δηλαδή επιχειρηματική δραστηριότητα. Δεν μιλάμε για κάποιον ο οποίος βάζει ένα Airbnbσε μια πλατφόρμα για να μπορέσει να κάνει βιοπορισμό με έναν άλλο που έχει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο».

«Εμείς λέμε το εξής ότι αφού υπάρχουν γειτονιές όπου υπάρχει τόσο μεγάλη φόρτιση από Airbnb και αφού λέμε ότι είναι σημαντικό, εγώ βάζω και την έννοια της φέρουσας ικανότητας. Δεν μπορεί ολόκληρες γειτονιές να είναι μονοχρησία[…]. Δεν μπορεί να αποφασίζει το Συμβούλιο της Επικρατείας σήμερα με βάση τη φέρουσα ικανότητα και η δημοτική αρχή να μην έχει κάποιους άξονες, κάποιους κανόνες για δύσκολες περιοχές που αυτή τη στιγμή υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση. Λέω και κάτι άλλο. Ότι αφού υπάρχει αυτή η δυνατότητα και αφήνει μια οικονομική ανταπόδοση σε μια πόλη η οποία έχει αυξημένα δημοτικά τέλη, μπορούμε να δημιουργήσουμε μία νέα εισροή η οποία να δημιουργήσει μια μεγαλύτερη ελάφρυνση στους ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και αυτό θα μπορούσε να είναι μία αύξηση κοντά στο 10%. Αλλά ξαναλέω ότι για αυτό θα πρέπει να γίνει μια συνολική μελέτη, δεν μπορεί να είναι το ίδιο σε όλες τις γειτονιές. Υπάρχει κι ένα προεδρικό διάταγμα, το οποίο έχει υποσχεθεί επίσης η κυβέρνηση για τη φέρουσα ικανότητα, διότι όλες οι πόλεις, η Λισαβόνα, η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη, με βάση ακριβώς τη φέρουσα ικανότητα σχεδιάζουν μια συνολική προσέγγιση, τα δημοτικά τέλη και για τη φόρτιση, την κοινωνική και την οικονομική σε κάθε γειτονιά και αυτό θα κάνουμε κι εμείς».

Τι είπαν για το κυκλοφοριακό και τον πολιτισμό

«Οτιδήποτε απασχολεί τους πολίτες, απασχολεί και τον δήμαρχο» τόνισε ο υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων, κ. Κώστας Μπακογιάννης σε ερώτηση του δημοσιογράφου Γιώργου Κουβαρά, στο Debate της ΕΡΤ, σχετικά με την θεματική ενότητα «Πολιτισμός» και ειδικότερα με τη «μεγάλη ταλαιπωρία (κυκλοφοριακό πρόβλημα και έλλειψη parking) που συνήθως συνεδεύει ένα μεγάλο πολιτιστικό event».

«Με έχετε ακούσει να λέω ότι πρέπει να έχουμε νόμο, ο οποίος ξεκάθαρα θα ορίζει ότι σε εργάσιμες ημέρες και εργάσιμες ώρες δεν θα κλείνει ο δρόμος, για τίποτα και για κανέναν. (…) Σε συνεργασία με την Τροχαία έχουμε καταφέρει να το ρυθμίσουμε» συνέχισε.

«Για το κυκλοφοριακό – κι αυτό πολιτισμός της καθημερινότητάς μας είναι – πρέπει να δούμε μερικά ζητήματα. Η αναρχία που βλέπουμε σήμερα στους δρόμους δεν είναι τίποτα παραπάνω από τον καθρέφτη της αναρχίας στο θεσμικό πλαίσιο» υπογράμμισε ο κ. Μπακογιάννης ενώ πρόσθεσετο εξής: «Θα δημιουργηθεί ένας οργανισμός για τη βιώσιμη κινητικότητα στην Αθήνα. Είναι σημαντικό γιατί θα μας επιτρέπει να οργανωθούμε, από τις πιάτσες ταξί, από τις λεωφορειολωρίδες έως και την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς».

«Ένα πάρκινγκ τουλάχιστον σε κάθε δημοτική κοινότητα» είπε κλείνοντας την απάντησή του ο κ. Μπακογιάννης.

«Τα προβλήματα των γκράφιτι τα βλέπουμε. Υπάρχει μία άλλη προσέγγιση στις γειτονιές της Βαρκελώνης. Αποφασίζουν να αναπτύξουν με διάφορους τρόπους την εικόνα τους ανοίγοντας ένα δημόσιο διάλογο και έρχονται διάφοροι καλλιτέχνες και φαντασιώνονται διάφορες οπτικές των γειτονιών. Έπειτα, οι καλλιτέχνες υλοποιούν αυτά τα σχέδια με ένα τρόπο συνεργατικό, με ένα τρόπο συμμετοχικό. Αυτό είναι κάτι το οποίο λείπει συνολικά στην Αθήνα», είπε ο υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων, κ. Χάρης Δούκας, σε ερώτηση του δημοσιογράφου Μάκη Προβατά, στο Debate της ΕΡΤ, σχετικά με το πώς πρόκειται να αντιμετωπίσουν «τις μουτζούρες» – όχι τα γκράφιτι καλλιτεχνών – που καταστρέφουν τα κτήρια της πρωτεύουσας αλλά και τα κόμματα που «κάνουν αφισορύπανση η οποία είναι παράνομη».

«Ο πολιτισμός δεν είναι μόνο πράγματα σημειακά, αλλά είναι ο τρόπος που προσεγγίζουμε τον απλό πολίτη, το κίνημα των αναπήρων, τις οικογένειες, την τρίτη ηλικία, πώς συμπεριφερόμαστε,αν έχουμε πεζοδρόμια, πώς συμπεριφερόμαστε με τις παιδικές χαρές, με το οξυγόνο. Η Αθήνα είναι μία πόλη η οποία έχει πολύ χαμηλή ποιότητα οξυγόνου» υποστήριξε ο κ. Δούκας, ενώ συμπλήρωσε το εξής: «Να κάνουμε την Αθήνα πιο πράσινη και δημιουργική. Για εμένα ο πολιτισμός πρέπει να πάει και σε επίπεδο γειτονιάς, πώς θα μπορέσουμε δηλαδή καλά παραδείγματα, όπως είναι ο Άη Γιώργης, που φτιάχτηκε ένα ολόκληρο concept με ανεξάρτητους χώρους, με καλλιτέχνες και έχει γίνει ένα πολιτισμικό hub για όλη την Ευρώπη, πως για αυτό ακριβώς το παράδειγμα θα το κάνουμε εμβληματικό και με άλλες δράσεις».

Τι είπαν για την αποχή στον Α’ γύρο και την κομματική στήριξη

«Το πιο σημαντικό για μένα είναι η αποχή. Γιατί ανεξαρτήτου αποτελέσματος, το αποτέλεσμα της επόμενης Κυριακής ήταν μια μαζική επιβεβαίωση και μία πολύ μεγάλη αναγνώριση και του έργου και του σχεδίου μας», επισήμανε ο υποψήφιος για το Δήμο της Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης, κατά την ελεύθερη τοποθέτησή του στο Debate της ΕΡΤ για τις δημοτικές εκλογές.

Ενώ πρόσθεσε: «Κανείς δεν μπορεί να είναι χαρούμενος. Μόνο στεναχωρημένος μπορεί να είναι με τόσο μεγάλη αποχή. Η απάντησή μου σε αυτό ξέρετε ήταν ότι ζήτησα και ευχαριστώ τον κ. Δούκα που συμφώνησε αμέσως. Το ήξερα. Θα το κάνει γιατί και εκείνος το ήθελε από πριν να γίνει αυτό το debate. Και αν καταφέρουμε να πείσουμε έστω και έναν Αθηναίο παραπάνω να πάει στην κάλπη, θα αξίζει τον κόπο όλη αυτή η συζήτηση.

Κλειστό συμβόλαιο: Είτε είμαι δήμαρχος είτε είμαι δημοτικός σύμβουλος. η επόμενη πενταετία για μένα είναι η πενταετία της Αθήνας. Θα μου πείτε τα ίδια λέγατε και το 2019. Τα ίδια έλεγα και τα τήρησα. Θυμάστε όταν τότε οι Ηλιόπουλος, Γερουλάνος ορκιζόταν ότι δεν θα πάνε πουθενά. Εκείνοι έφυγαν για άλλα μέρη. Καλά έκαναν οι άνθρωποι, βουλευτές έγιναν. Εγώ έμεινα και θα μείνω μέχρι να ολοκληρώσω και την πενταετία. Είναι δέσμευση τιμής για μένα».

«Όταν στις 3 Αυγούστου αποφάσισα να μπω σε αυτή τη διαδικασία, φτιάξαμε μια νέα δημοτική πρόταση, καθαρά αυτοδιοικητική. Από τους 177 δημοτικούς συμβούλους το 50% είναι ΠΑΣΟΚ -από όπου προέρχομαι κι εγώ- και το υπόλοιπο 50% είναι από την πολιτική οικολογία, την Αριστερά, την κεντροαριστερά των δικαιωμάτων», επισήμανε ο υποψήφιος για το Δήμο της Αθήνας Χάρης Δούκας, κατά την ελεύθερη τοποθέτησή του στο Debate της ΕΡΤ για τις δημοτικές εκλογές.

Ενώ πρόσθεσε:«Και δημοτικές παρατάξεις μας τίμησαν και μας τιμούν με τη στήριξή τους. Άρα λοιπόν, βεβαίως και το ΠΑΣΟΚ στηρίζει, αλλά δεν είναι μια παράταξη ΠΑΣΟΚ. Είναι μια παράταξη αυτοδιοικητική και μια πρόταση αυτοδιοικητική που απαντάει στα προβλήματα όλων των Αθηναίων. Ξέρετε τα προβλήματα. Και αυτό άλλωστε είναι βασική αρχή που συζητάμε. Το πεζοδρόμιο, η ασφάλεια, οι παιδικές χαρές, το οξυγόνο δεν έχουν χρώματα και κόμματα και γι’ αυτό εμείς απευθυνόμαστε σε όλους και θέλουμε όλοι να μας στηρίξουν. Και βεβαίως πάρα πολύ όσοι δεν ήρθαν στις κάλπες για να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη αυτά τα οποία παρουσιάζουμε και ονειρευόμαστε.

Βεβαίως ο κ. Ζαχαριάδης είχε πει από την αρχή ότι αν είναι ο κ. Δούκας στο δεύτερο γύρο θα τον στηρίξω. Με πήρε και τηλέφωνο αμέσως μετά τα αποτελέσματα και μου είπε ότι σε στηρίζω και θέλω να σε δω και τον τιμάει αυτό. Και βεβαίως αποδέχτηκα την στήριξή του και τον ευχαριστώ πάρα πολύ. Είναι μια αυτοδιοικητική σημαντική παράταξη, η παράταξη που είναι επικεφαλής ο κύριος Ζαχαριάδης, με ρίζες στην πόλη. Αλλά δεν απευθύνομαι μόνο στη συγκεκριμένη πρόταση. Η πρότασή μας είναι συνολική. Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε την πόλη, για να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Δεν είναι η αυτοδιοίκηση τρίτος γύρος πολιτικών εκλογών. Είναι μια πρόταση που θα επιλύσει τα προβλήματά μας, της καθημερινότητας. Και αν δεν ήμουνα σίγουρος ότι μπορώ να αναλύσω, δεν θα έβλεπα. Σε αυτή την ιστορία έχουμε σχέδιο και πρόταση για να αποτελέσουμε μια σημαντική εναλλακτική».

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Πίνατ έκλεψε την παράσταση – Έτσι υποδέχτηκε την Εσθονή Πρωθυπουργό στο Μαξίμου (pics&vid)

“Μύλος” στο Διδυμότειχο – Δεν ξέρουν ποιος βγήκε δήμαρχος

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις