Σε εξέλιξη είναι η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για το «Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα, ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους και λοιπές διατάξεις».

Δείτε απευθείας:

«Στόχος είναι να τοποθετείται ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, σημειώνοντας πως ήρθε η ώρα να «μπει τέλος στην επιλογή κομματικών φίλων», κάνοντας λόγο για παθογένειες χρόνων όσον αφορά το σύστημα διοικήσεων στο Δημόσιο.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε πως «το νομοσχέδιο παραπέμπει σε όσους ξέρουν και μπορούν, στους ικανούς, και όχι σε όσους ψάχνουν ένα πόστο για να βολευτούν» και τόνισε ότι «η ευθύνη της τελικής επιλογής ανήκει στον πολιτικό προϊστάμενο».

Η ομιλία του Πρωθυπουργού

«Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο συνιστά μια πραγματική τομή στη σχέση κυβερνήσεων και του πολιτικού συστήματος με τον κρατικό μηχανισμό. Τον στεγανοποιεί από γνωστές κομματικές παρεμβάσεις», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι με τις νέες ρυθμίσεις οι διοικητές δημοσίου παύουν να είναι πια αποκλειστική προσωπική επιλογή του υπουργού όπως ίσχυε σε μεγάλο βαθμό μέχρι πρόσφατα.

«Σήμερα ενισχύουμε το θεσμικό πλαίσιο και κάνουμε μια καίρια μεταρρυθμιση στη δημόσια διοίκηση», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι από τη μία πλευρά θέτουμε συγκεκριμένους στόχους και εισάγουμε διαδικασίες που απελευθερώνουν τις δυνάμεις της δημόσιας διοίκησης.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε στη συνέχεια τις βασικές τομές του νέου νομοσχεδίου. Η ευθύνη της πρώτης αξιολόγησης περνάει στο ανώτατο συμβούλιο επιλογής προσωπικού ενώ ειδικά για τα νοσοκομεία θα γίνεται συνολική προκήρυξη. Οι αξιολογήσεις μπορούν να προχωρούν ταυτόχρονα από διαφορετικές επιτροπές και όλα τα στάδια ελέγχου θα έχουν συγκεκριμένες, αυστηρές προθεσμίες. «Ποιο είναι το προφίλ των υποψηφίων; Πρέπει να έχουν σπουδές και εργασιακή εμπειρία που να πιστοποιεί συνάφεια με το αντικείμενό τους και εύλογη εμπειρία για κάποιο διάστημα σε θέσεις ευθύνης. Είναι καιρός πια να βάλουμε οριστικό τέλος σε μια πρακτική που συνέβαινε για πολλές δεκαετίες να επιλέγονται πχ διοικητές νοσοκομείων κομματικοί φίλοι χωρίς να υπηρετείται το μείζον, να τοποθετηθεί ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Αυτές είναι παθογένειες δεκαετιών. Έχει έρθει η ώρα, όλοι μαζί, να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για την αποκομματικοποίηση του κράτους», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Μίλησε επίσης για τα δομημένα τεστ δεξιοτήτων ώστε «να δούμε κατά πόσο μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να ανταποκρίνονται και επειδή άκουσα έντονη κριτική να πω ότι όποιος έχει εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από μια τέτοια διαδικασία».

Ο στόχος, είπε, είναι να τοποθετείται ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση και γι’ αυτό υπάρχει ο θεσμός της συνέντευξης όπου θα μετέχουν οι 7 από τους 15 επικρατέστερους. «Πρώτα θα υπάρχουν τα λεγόμενα on off κριτήρια και σε αυτά θα λαμβάνονται υπόψη οι σπουδές και η εργασιακή εμπειρία. Από εκεί και πέρα ένα διπλό σύστημα μοριοδότησης από τον ΑΣΕΠ με τα τεστ δεξιοτήτων και τη συνέντευξη», πρόσθεσε ενώ είπε ότι οι νέοι διοικητές των οργανισμών του δημοσίου θα πρέπει να καταρτίζουν ετήσια σχέδια δράσης και να προσδιορίζουν στόχους και με βάση αυτά θα αξιολογούνται κάθε χρόνο και θα μπορούν να επιβραβεύονται με πριμ παραγωγικότητας ή να απομακρύνονται σε όσα αποτυγχάνουν σε όσα ανέλαβαν να κάνουν.

Στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για το νέο σύστημα επιλογής και αξιολόγησης διοικήσεων φορέων Δημοσίου

Για συζήτηση στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων του δημοσίου τομέα, ενίσχυση της αποτελεσματικότητας τους και λοιπές διατάξεις».

Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών στη νέα κυβερνητική θητεία, το οποίο έχει διττό στόχο:

Α) τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας επιλογής των διοικήσεων των φορέων του Δημοσίου Τομέα και

Β) τη δημιουργία ενός πλαισίου το οποίο προβλέπει τη διαρκή αξιολόγησή τους.

Αντικείμενο του νομοσχεδίου είναι η αναβάθμιση των απαιτήσεων για κάθε θέση, ώστε τα στελέχη που θα επιλέγονται να έχουν αυξημένα προσόντα και ικανότητες, η ενίσχυση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας, η αποτελεσματικότητα του συστήματος μέσω της επιτάχυνσης των διαδικασιών, καθώς και η αξιολόγηση των διοικήσεων ώστε αν επιτυγχάνουν τους στόχους να μπορούν να αμείβονται περισσότερο και αν δεν επιτυγχάνουν τους στόχους τους να αντικαθίστανται.

Ειδικότερα:

Α. Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του Δημοσίου Τομέα:

·         Υπαγωγή της διαδικασίας στο ΑΣΕΠ.

·         Ομαδοποίηση των φορέων ανάλογα με το εύρος και το είδος των αρμοδιοτήτων τους, ενώ προβλέπεται ειδική ομαδοποίηση και διαδικασία για τα νοσοκομεία.

·         Αυξημένες απαιτήσεις και αυστηρά ελάχιστα προσόντα (π.χ. πτυχίο ή/και (κατά περίπτωση) εργασιακή εμπειρία σε συνάφεια προς το αντικείμενο της προκηρυσσόμενης θέσης ή τη διοίκηση), εξασφαλίζοντας ότι όσοι επιλέγονται έχουν τα απαραίτητα προσόντα για να αντεπεξέλθουν στα καθήκοντά τους.

·         Καινοτόμα εργαλεία αξιολόγησης – τεστ δεξιοτήτων – , τα οποία εφαρμόζονται για πρώτη φορά οριζοντίως στον Δημόσιο Τομέα προκειμένου να διακριβωθούν οι ικανότητές των υποψηφίων.

·         Συγκεκριμένες προθεσμίες ώστε οι διαδικασίες επιλογής να εκκινούν και να ολοκληρώνονται εγκαίρως για το σύνολο των φορέων.

·         Εξορθολογισμός των διαδικασιών και μείωση του διοικητικού βάρους. Για παράδειγμα, θα εκδίδεται μια ενιαία προκήρυξη για τις διοικήσεις όλων των νοσοκομείων, αντί για περίπου 120 ξεχωριστές προκηρύξεις και άρα 120 ξεχωριστές διαδικασίες.

Β. Νέο σύστημα αξιολόγησης διοικήσεων φορέων του Δημοσίου Τομέα:

·         Ετήσια σχέδια δράσης για κάθε φορέα.

·         Συμβόλαια απόδοσης με τα οποία αναφέρουν συγκεκριμένες δράσεις και στόχους, θα υπογράφονται από την αρχή της θητείας των διοικήσεων και θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του εποπτεύοντος Υπουργείου.

·         Ετήσια αξιολόγηση των διοικήσεων και, ανάλογα με την επίτευξη ή μη των τεθέντων στόχων, δυνατότητα ανταμοιβής (bonus παραγωγικότητας) ή άμεσης λήξης της θητείας τους και αντικατάστασής τους.

Το νομοσχέδιο αφορά περισσότερες από 600 θέσεις Προέδρων, Αντιπροέδρων, Διοικητών, Αναπληρωτών Διοικητών, Υποδιοικητών, Διευθύνοντων και Εντεταλμένων Συμβούλων σε φορείς του Δημοσίου Τομέα (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου για τα οποία η επιλογή των διοικήσεων ανήκει στην Κυβέρνηση).

Οι προωθούμενες διατάξεις παρέμειναν στη διαβούλευση για δύο εβδομάδες και τα σχόλια που διατυπώθηκαν ελήφθησαν υπόψη για την τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου. Ενδεικτικά, επισημαίνεται η προσθήκη πρόβλεψης ώστε, κατά την ετήσια αξιολόγηση, ο Υπουργός να λαμβάνει υπόψιν του και την αξιολόγηση των οργάνων διοίκησης από τους προϊσταμένους των οργανικών μονάδων των νομικών προσώπων των οποίων προΐστανται.

Η Υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε: «Καθιερώνουμε ένα νέο τρόπο επιλογής και αξιολόγησης διοικήσεων για κρίσιμους φορείς του Δημοσίου, πιο σύγχρονο, αποτελεσματικό, αποδοτικό, αντάξιο των απαιτήσεων της κοινωνίας και των πολιτών. Ανεβάζουμε τον πήχη, αυξάνουμε τις απαιτήσεις μας από τα στελέχη μας. Στόχος, η δημιουργία ενός κράτους που βάζει διαρκώς την εξυπηρέτηση των αναγκών του πολίτη στο επίκεντρο».

Η Υφυπουργός Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, δήλωσε: «Με αυτή την νομοθετική πρωτοβουλία, η κυβερνητική δέσμευση για να επιλέγεται ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση την κατάλληλη στιγμή, γίνεται πράξη. Αυτό επιτυγχάνεται με αξιοκρατικές διαδικασίες, με δέσμευση επίτευξης συγκεκριμένων στόχων, με επιτάχυνση των διαδικασιών επιλογής. Αλλάζουμε το Δημόσιο και το κάνουμε καλύτερο».

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Με βροχές κάνει ποδαρικό ο Νοέμβριος

Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ για την επέτειο της δολοφονίας των δύο μελών της Χρυσής Αυγής – Συνελήφθησαν 21 ακροδεξιοί Ιταλοί στο αεροδρόμιο (vid)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις