Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στο Ξενοδοχείο InterContinental για τη συζήτησή του με τον πολιτικό επιστήμονα και οικονομολόγο Φράνσις Φουκουγιάμα με θέμα «Οι προτεραιότητες της Ελλάδας σ’ ένα μεταβαλλόμενο κόσμο», στο πλαίσιο του Συνεδρίου του Economist.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως πρέπει να διδαχθούμε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και από την σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, ώστε τα κράτη να έχουν την στρατιωτική ικανότητα και δύναμη να υπερασπιστούν την εδαφική τους κυριαρχία.

Δείτε τη συζήτησή τους παρακάτω:

Τα Ελληνοτουρκικά

Ο Πρωθυπουργός τόνισε για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας ότι «στο τέλος της ημέρας πρέπει η Τουρκία να δείξει ότι, τώρα που έχουμε αρχίσει να χτίζουμε μια σχέση εμπιστοσύνης, είναι βιώσιμη».

«Δεν είναι εύκολο να βρούμε χώρο για περαιτέρω βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με τον Ερντογάν να είναι στη λάθος πλευρά της Ιστορίας καθώς αρνείται να καταδικάσει τη Χαμάς αποκαλώντας την απελευθερωτικό κίνημα. Θα κινούμαστε βήμα βήμα, θα εξασφαλίσουμε ότι έχουμε σαφείς στόχους και θα ελπίζουμε για το καλύτερο. Η Ελλάδα είναι πολύ συνεπής στη σχέση της με την Τουρκία από όταν ανέλαβα τα ηνία. Όταν μίλησα στον ΟΗΕ είπα ότι η Τουρκία δεν είναι εχθρός, ακόμα αν συμφωνούμε ότι διαφωνούμε θα είναι ένας αποδεκτός τρόπος να κινηθούμε προς τα εμπρός. Υπάρχει ένας ενδιάμεσος δρόμος, μια θετική δυναμική, θεωρώ ότι σε αυτό τον περίπλοκο κόσμο είναι σημαντικό να μην έχουμε άλλες εντάσεις στην περιοχή μας».

Η θέση της Ελλάδας στο ψήφισμα του ΟΗΕ

«Δηλώσαμε το προφανές, το Ισραήλ πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του με βάση το διεθνές δίκαιο και ζητούμε από όλες τις πλευρές να υπάρξει ανθρωπιστική βοήθεια, ακόμα και ανθρωπιστικές παύσεις στις εχθροπραξίες» υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Προσπαθήσαμε να τροποποιήσουμε το ψήφισμα, αλλά δεν καταφέραμε να περάσουμε θέσεις μας και γι’ αυτό αποφασίσαμε την αποχή».

«Δεν υπάρχει λύση χωρίς στρατηγική ήττα της Χαμάς»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «δεν μπορεί κανείς να φαντάζεται λύση της κρίσης, χωρίς μία στρατηγική ήττα της Χαμάς». Εκτίμησε επίσης ότι «δεν είναι πολύ αργά να αρχίσουμε να συζητάμε το μέλλον της Γάζας και ποιος θα τη διοικήσει, εφόσον η Χαμάς δεν είναι πια στην εικόνα».

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να παρατηρήσει ότι η Παλαιστινιακή Αρχή έχει αποδείξει πως είναι αποτελεσματική στη διοίκηση στη Δυτική Όχθη.

«Μπορούμε να συνδράμουμε στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας δια θαλάσσης στη Γάζα»

«Επιτρέψτε μου να επαναλάβω την ανησυχία μου για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με την πρόθεση της Ελλάδας να συνδράμει στη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου για την αποστολή βοήθειας.

«Συνομιλούμε με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και με τα Ηνωμένα Έθνη και τις ΗΠΑ. Και βεβαίως αν υπάρχει κάποιος ρόλος που μπορούμε να παίξουμε στην παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας δια θαλάσσης στη Γάζα – διότι με την Κύπρο είμαστε οι πλέον κοντινές χώρες – θα είμαστε πολύ χαρούμενοι να το πράξουμε». 

Ειδήσεις σήμερα:

Το σκεπτικό της απόφασης για την τιμωρία του Ολυμπιακού

Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου: Αυξάνεται κατά 42 εκατομμύρια ευρώ η χρηματοδότηση της Ελλάδας από την Ε.Ε.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις