Βουλή: Με τους εισηγητές των κομμάτων άνοιξε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την “Κύρωση του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Η Συμφωνία θα συζητηθεί και θα ολοκληρωθεί σήμερα με την ψήφισή της, ενώ το πολιτικό ενδιαφέρον εστιάζεται στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών που αναμένονται να ξεκινήσουν μετά τις 12 το μεσημέρι.

Δείτε LIVE τη συζήτηση στη Βουλή

Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των κομμάτων, κατα τη συζήτηση της στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της βουλής υπερ τής κυρωσης ταχθηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευση δήλωσαν ότι την καταψήφισαν.

 Η ουσία της σημερινής συζήτησης είναι η απάντηση στο ερώτημα εάν με τη συμφωνία αναβαθμισμένης αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μειώνεται ή αυξάνεται η γεωστρατηγική αξία της χώρας, μειώνεται ή ενισχύεται ο ρόλος και το ειδικό βάρος της Ελλάδας στην περιοχή, στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ, θωρακίζεται περισσότερο απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό; Ναι ή όχι; αναρωτήθηκε ο εισηγητής της πλειοψηφίας Γ. Κουμουτσάκος, τοποθετούμενος στην ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση για την κύρωση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας: “Εμείς επιλέξαμε να είμαστε στη σωστή πλευρά. Απαντάμε ναι. Η Ελλάδα βγαίνει κερδισμένη” είπε ο κ. Κουμουτσάκος.

Σύμφωνα μάλιστα με τον βουλευτή της ΝΔ, τα τελευταία χρόνια έχει συντελεστεί μια μεγάλη θετική αλλαγή στην πολιτική ζωή της χώρας: Η συνεργασία με τις ΗΠΑ έχει πάψει να είναι πεδίο σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης όπως συνέβαινε επί δεκαετίες μετά την μεταπολίτευση. “Η αναγκαιότητα της συνεργασίας έχει τη συναίνεση της συντριπτικής πλειοψηφίας του συνόλου πολιτικού φάσματος”, είπε ο κ. Κουμουτσάκος.

 Η συμφωνία είναι απόδειξη της μείζονος στροφής στην εξωτερική πολιτική, την οποία επιβάλει ο πρωθυπουργός, όχι ενισχύοντας αλλά αποδυναμώνοντας τη χώρα, τόνισε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γ. Κατρούγκαλος. Σημείωσε μάλιστα ότι η κορυφή του παγόβουνου στη συμφωνία αυτή είναι ότι, ο κ. Μητσοτάκης, έδωσε αυτό που ουδείς πρωθυπουργός στη μεταπολίτευση είχε συμφωνήσει στις διαρκείς απαιτήσεις της Ουάσιγκτον, η συμφωνία για τις βάσεις να έχει αόριστο χαρακτήρα, να παραμένουν δηλαδή εδώ οι βάσεις, χωρίς το διαπραγματευτικό όπλο που προέβλεπε η συμφωνία του 1990, (που ήταν) να υπόκεινται σε ετήσια ανανέωση. Για το λόγο αυτό ακόμα και το ΠΑΣΟΚ που υπερψηφίζει τη συμφωνία, τη χαρακτήρισε ετεροβαρή, ενώ η εφημερίδα της παράταξης σας, η Εστία, τη χαρακτήρισε λεόντεια, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Μάκης Δελαπόρτας για το τάβλι Καρέζη-Καζάκου, την αποτυχία του Βέγγου και τη ζήλεια του Κωνσταντάρα

Πώς θα μας επηρεάσει η Πανσέληνος στο Σκορπιό στις 16 Μαΐου;

Μεγάλος fan της Eurovision ο Μακρόν – “Ήθελε πάση θυσία να αποκλειστούν οι Maneskin” (vid)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις