“Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε μία υπαρκτή κοινωνική πραγματικότητα αίροντας με τόλμη μία σοβαρή για τη Δημοκρατία μας ανισότητα. Είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε αυτονόητα δικαιώματα παιδιών με την ασπίδα των γονιών τους. Και με μία αναγκαία προσθήκη στο οικογενειακό δίκαιο να αποδώσουμε επιτέλους δικαιοσύνη και στην καθημερινότητα συμπολιτών μας του ιδίου φύλου. Γιατί η μεταρρύθμιση που νομοθετούμε κάνει τη ζωή αρκετών συμπολιτών μας πολύ καλύτερη χωρίς να στερεί τίποτα από τη ζωή των πολλών”, είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του για την ισότητα στον πολιτικό γάμο.

“Ο γάμος δεν είναι τίποτα άλλο από το επιστέγασμα της αγάπης δύο ανθρώπων που επιλέγουν να συμπορευτούν δεσμευόμενοι ενώπιον των ίδιων, του κράτους αλλά και του κοινωνικού συνόλου”, είπε στη συνέχεια.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση είναι και χρήσιμη και αναγκαία αλλά και να εξηγηθεί το περιεχόμενό της.

«Πρώτον επεκτείνουμε τα δικαιώματα των παιδιών και σε εκείνα που ζουν ήδη με ομόφυλα ζευγάρια», σημειώνοντας πως δεν αλλάζει το πλαίσιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή , ούτε υπάρχει γονέας 1 και γονέας 2.

Ανέφερε ότι ο θρησκευτικός γάμος αποτελεί αποκλειστική υπόθεση της Εκκλησίας της θέσεις της οποίας η κυβέρνηση σέβεται.

“Τις θέσεις της Εκκλησίας η Πολιτεία της σέβεται με βάση όμως πάντα τους διακριτούς ρόλους των δύο θεσμών, το κράτος οφείλει να προχωρά στις δικές του ενέργειες με πυξίδα την ισότητα απέναντι στο νόμο. Ορκιστήκαμε στο Σύνταγμα να υπηρετούμε το γενικό καλό του ελληνικού λαού. Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ. Ή για να το πω λαϊκά ή παπάς παπάς, ή ζευγάς ζευγάς. Και σε άλλες περιπτώσεις με την Εκκλησία είχαμε διαφορετικές οπτικές”, είπε ακόμα.

“Έχουμε αναμφισβήτητα εμπειρικά δεδομένα τα οποία υπερβαίνουν τις υποκειμενικές μας εκτιμήσεις. Ξέρουμε ότι ευτυχισμένα παιδιά μπορούν να μεγαλώνουν και με γονείς του ιδίου φύλου. Καθώς η φύση και όχι εκείνοι όρισε το σεξουαλικό τους προσανατολισμό”, συμπλήρωσε.

“Ευτυχώς το τελευταίο διάστημα η κοινωνία μας απείχε από τέτοιες ακρότητες. Υπήρξε ωριμότητα στη δημόσια συζήτηση”, είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

“Το σημερινό κλίμα είναι κατάκτηση ολόκληρης της κοινωνίας”, συμπλήρωσε.

Δεν ταιριάζει στη δημοκρατία και τον πολιτισμό μας να έχουμε πολίτες δύο ταχυτήτων

«Η συγκυρία έδωσε την ευκαιρία να ακουστούν πολλές απόψεις. Και κυρίως οι απόψεις και οι ιστορίες που δεν είχαν ακουστεί μέχρι σήμερα. Είναι απόψεις και γνώμες και εμπειρίες που παρείχαν σε όλους μας χρήσιμες διευκρινήσεις και οδήγησαν σε πολλές συγκλίσεις. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν επιφυλάξεις οι οποίες διατρέχουν οριζόντια όλα τα κόμματα. Είναι καλό να εξηγηθούν για ακόμα μια φορά προβλέψεις του νομοσχεδίου και να απαντηθούν εύλογες ανησυχίες», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι μία από αυτές ισχυρίζεται ότι οι αλλαγές θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν μέσα από το ισχύον σύμφωνο συμβίωσης. «Τότε θα δημιουργούσαμε δύο παρεμφερείς θεσμούς με νέες ανισότητες», σημείωσε.

«Το σύμφωνο το οποίο εγώ προσωπικά είχα ψηφίσει λίγους μήνες πριν εκλεγώ πρόεδρος της ΝΔ , αποτελεί χαλαρή σύμβαση η οποία λύνεται μονομερώς», ανέφερε, ενώ για την τεκνοθεσία είπε ότι το νομοσχέδιο δεν αναφέρεται καθόλου στην ιατρικώς υποβοηθουμένη αναπαραγωγή ενώ το καθεστώς μένει ίδιο και για την υιοθεσία.

«Και σήμερα υπάρχουν μονογονεικες , διαζευγμένες οικογένειες. Σήμερα το διαζύγιο δυστυχώς είναι μια πραγματικότητα. Η λύση δεν βρίσκεται στην τυφλή άρνηση καταστάσεων και πραγματικότητας. Διαφορετικά το μόνο που θα κάναμε είναι να διαμορφώσουμε πολίτες διαφορετικών ταχυτήτων. Δεν ταιριάζει στη δημοκρατία και τον πολιτισμό μας», πρόσθεσε.

«Να μη συγχέουμε τη συντήρηση με την οπισθοδρόμηση», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και υπενθύμισε ότι αυτό το νομοσχέδιο έρχεται και κάνει πράξη πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Δευτερολογία Μητσοτάκη: Ζήτημα συνοχής της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν υφίσταται

“Αναφερθήκατε στο γεγονός ότι πράγματι ότι εσείς προτείνατε το σύμφωνο συμβίωσης. Αλλά αποκρύψατε την πραγματική αλήθεια γιατί δεν προχωρήσατε στη νομοθέτηση της ισότητας στον πολιτικό γάμο. Και η αλήθεια κ. Φάμελλε είναι πολύ απλή. Έχει όνομα. Πάνος Καμμένος. Γι’ αυτό δεν τολμήσατε να προχωρήσετε. Διότι γνωρίζετε πολύ καλά ότι ήσασταν σε μία ισορροπία τρόμου με τον λαϊκιστή εταίρο σας που δεν σας επέτρεπε να προχωρήσετε μία μεταρρύθμιση που στα λόγια την πιστεύατε αλλά έπρεπε να έρθει μία κεντροδεξιά φιλελεύθερη παράταξη να έχει το θάρρος να την υλοποιήσει”, είπε στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Ζήτημα συνοχής της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν υφίσταται. Εξάλλου έχετε πάντα στα χέρια σας να καταθέσετε μία πρόταση δυσπιστίας και να διαπιστώσετε πόσο αρραγής είναι η ενότητά μας”, συμπλήρωσε.

Οι ειδήσεις σήμερα:

Όσα φέρνει στα κόμματα ένας γάμος και με τη… βούλα της Βουλής

Δέσποινα και Σπύρος Καρνέσης: “Σταματήστε κάθε συζήτηση” -Η κοινή δήλωσή τους

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις