Ομιλία στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο απηύθυνε το πρωί της Τρίτης 5 Ιουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία:

Όπως είπε στην αρχή της ομιλίας του, η πρόσκληση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο “συμπίπτει με το τέλος ενός δύσκολου κεφαλαίου για την Ελλάδα και την Ευρώπη”.

Τώρα είναι η ώρα να σχεδιάσουμε με τόλμη την ΕΕ των επόμενων δεκαετιών. Τέτοιες ημέρες το 2015 η Ελλάδα βρέθηκε ένας βήμα από τον γκρεμό της εξόδου από το ευρώ. Σαν σήμερα στις 5 Ιουλίου 2015 διεξαγόταν ένα δημοψήφισμα που λίγο έλειψε να δώσει τη χαριστική βολή και μόνο μπροστά στο φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας έκανε πίσω η τότε κυβέρνηση. Αλλά τα βάρη ήταν πολλά, κλειστές τράπεζες, capital controls και ένα αχρείαστο τρίτο Μνημόνιο” σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

“Η Ελλάδα του 2022 δεν έχει καμία σχέση με το 2015. Εκείνες οι εικόνες έσβησαν οριστικά. Ο τόπος μου έχει μια κυβέρνηση που την οδηγεί σε μια νέα εποχή, στη μείωση της ανεργίας, στην αύξηση των επενδύσεων, έτοιμη πλέον μέσα στον επόμενο χρόνο, εντός του 2023 να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα“.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε την Ευρώπη που στήριξε την Ελλάδα, επισημαίνοντας πως “αυτή την έμπρακτη αλληλεγγύη ανταποδίδει η Ελλάδα στην Ευρώπη καταθέτοντας τη δική της πρόοδο“.

Ποιος θα πίστευε ότι όταν η Ελλάδα ήταν ουραγός στην Ευρώπη θα είχε την τρίτη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη και θα μείωνε φόρους και εισφορές χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα και πως το ελληνικό δημόσιο σύμβολο της γραφειοκρατίας θα ήταν σήμερα πιο φιλικό στον πολίτη;” διερωτήθηκε και συμπλήρωσε:

“Η Ελλάδα άλλαξε σελίδα και οι Έλληνες δεν πιστεύουν στα ψεύτικα συνθήματα, αλλά στην αλήθεια των πράξεων. Ενίσχυσε την ποιότητα της δημοκρατίας μας και απάλλαξε την πολιτική από την κηλίδα της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής”.

Ακόμα, υπενθύμισε πως η χώρα μας “αναδείχθηκε φρουρός της Ευρώπης το 2020 όταν τα ανατολικά σύνορα δέχθηκαν συνεχείς απόπειρες εισβολών δεκάδων χιλιάδων μεταναστών από την Τουρκία”.

Αν υπάρχει μια αντιστροφή μιας δοκιμασίας σε θετικό μοχλό αυτή ήταν η πανδημία όχι γιατί διπλασιάσαμε τις ΜΕΘ αλλά και γιατί αποτέλεσε η ευκαιρία να θεμελιώσουμε ένα νέο δημόσιο σύστημα υγείας” ανέφερε σε άλλο σημείο.

Περιγράφοντας τους άξονες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησής του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε έξι λέξεις: “λιγότεροι φόροι, περισσότερες δουλειές, καλύτερη ζωή“.

Έπειτα, αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά και τον πόλεμο στην Ουκρανία. “Τίποτα στην Ευρώπη και την Ελλάδα δεν είναι το ίδιο αλλά και τίποτα δεν θυμίζει ούτε τον 20ο αιώνα” είπε χαρακτηριστικά. “Ο πόλεμος επέστρεψε στην ήπειρό μας φέρνοντας ενεργειακή και επισιτιστική κρίση” σημείωσε.

Οι ίσες αποστάσεις και ο ρόλος του επιτήδειου ουδέτερου έχουν καταδικαστεί πολλές φορές και από το ευρωκοινοβούλιο. Είμαστε με την ειρήνη και το διεθνές δίκαιο και απέναντι στον εισβολέα. Είμαστε με την δημοκρατία και τον δυτικό πολιτισμό και είμαστε με την δικαιοσύνη και δεν εξισώνουμε τον θύτη με το θύμα. Η μάχη της Ουκρανίας είναι μια καμπή στην ιστορία της Ευρώπης. Οφείλουμε στην Ουκρανία να αποτρέψουμε κάθε είδους τετελεσμένα και αυτό έχει ειδικό βάρος για την Ελλάδα και την Κύπρο” ανέφερε και συνέχισε:

“Αναφέρομαι στην επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας και απέναντί της ορθώνονται οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και απέναντι στην προκλητικότητά της αντιτάσσουμε την πολιτική ορθότητα. Δεν χρειαζόμαστε νέους αναθεωρητισμούς και αυτοκρατορικές φαντασιώσεις. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχτεί την αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας. Όλα γίνονται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και όχι με νταηλίκια”.

Ειδήσεις σήμερα:

Πώς θα ξεπεράσεις τη ζήλια για να έχεις μια ισορροπημένη σχέση με το ταίρι σου

Σοβαρή περιπέτεια για γυναίκα στα Χανιά – Της επιτέθηκαν μωβ μέδουσες και τη γέμισαν σημάδια (pics)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις