Μετά τη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Άνγκελα Μέρκελ πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κα Καγκελάριε, η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα απ’ αυτή που γνωρίσατε, κάτι που αναγνωρίζουν και οι συμπολίτες σας”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας τον λόγο του.

Είναι αλήθεια πως ούτε η Ευρώπη ούτε η Ελλάδα έφτασαν εύκολα στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Κι εσείς παραδεχτήκατε με γενναιότητα ότι ζητήσατε πολλά από τους Έλληνες τις ώρες της κρίσεις“.

Σε όλο αυτό το διάστημα, η Άνγκελα Μέρκελ ήταν η φωνή της λογικής, άδικη ίσως κάποιες στιγμές. Ιδίως το 2015 όταν απέναντι σε κορυφαίους υπουργούς της αρνήθηκε τον εξοστρακισμό της Ελλάδας από την Ευρωζώνη“, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Άνγκελα Μέρκελ

Η σημερινή Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που γνωρίσατε την τελευταία δεκαετία. Δεν είναι πλέον μια εστία κρίσης και ελλειμμάτων, αλλά ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Όπως έχετε πει και εσείς, η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε όλα και αυτό πρέπει να είναι παρακαταθήκη για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας”, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Το μέλλον προβλέπεται συναρπαστικό αλλά θα πορευτούμε με το μότο της κυρίας Μέρκελ: προσπαθούμε“, τόνισε.

Η Αθήνα θα σας περιμένει πάντα και ως πολίτη και ως φίλη”, είπε και συμπλήρωσε: “Στη νέα σας πορεία μην ξεχνάτε τα λόγια του Γκαίτε: Από όλους τους λαούς, οι Έλληνες ονειρεύονται τη ζωή με τον πιο όμορφο τρόπο”, κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Υπήρξαν ζωντανές οι σχέσεις μας”

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο η Άνγκελα Μέρκελ και μίλησε για τις σχέσεις των δυο χωρών και υποσχέθηκε ότι “δεν θα αφήσει την Ελλάδα”.

“Οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Γερμανία ήταν ζωντανές. Είχα απόλυτη επίγνωση για την επιβάρυνση που σήμαινε αυτό για τους ανθρώπους στην Ελλάδα και ήταν συνδεδεμένο με την παραμονή στο ευρώ. Βρήκαμε κοινό βηματισμό αλλά και να παραμένει η Ελλάδα μέλος της Ε.Ε“.

Μετά αντιμετωπίσαμε ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, το μεταναστευτικό και μας έδειξε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε και με την Τουρκία

Συζητήσαμε και χθες και σήμερα ότι πρέπει να ισχύουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο. Είναι δύσκολο να βρίσκονται λύσεις μέσω του διαλόγου. 

Δείξαμε ότι μπορούμε να δουλέψουμε στενά. Γι’ αυτό στήριξα το Ταμείο Ανάκαμψης και το Next Generation EU. Είναι σημαντικό χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία να μπορούν να κάνουν μακροχρόνιες μεταρρυθμίσεις“, είπε η Άνγκελα Μέρκελ.

Κλείνοντας τον λόγο της ευχαρίστησε και εκείνη την Ελλάδα για τη συνεργασία.

Σε ερώτηση για το ότι ζήτησε πολλά από την Ελλάδα και το αν θα μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικά, η Γερμανίδα Καγκελάριος απάντησε: “Τότε, ήμασταν όλοι σοκαρισμένοι για το πόσο ευάλωτο ήταν το ευρώ και αυτό έπληξε τις χώρες που είχαν υψηλότερο χρέος και δεν είχαν εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που έπρεπε. Εγώ δεσμεύτηκα υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη“.

“Ξέρω ότι απαίτησα πολλά από τους πολίτες της Ελλάδας, από την άλλη υπήρξαν και διαφορετικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα που θεώρησαν πολλές μεταρρυθμίσεις δυνατές. Τώρα οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι κάτι τρομερό. Η ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας υπάρχει αλλά δείξαμε και με το Ταμείο Ανάκαμψης πως μπορούμε να συνεργαστούμε. Μόνο αν η Ευρώπη είναι καινοτόμος μπορούμε να συνεχίσουμε”, σημείωσε.

Μητσοτάκης: “Προσβλέπω να έχω εποικοδομητική συνεργασία με το διάδοχο της κας Μερκελ”

“Προσβλέπω να έχω εποικοδομητική συνεργασία με το διάδοχο της κας Μερκελ”, είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων.

“Θα συμπεριλαμβάνει και τη συζήτηση για το σύμφωνο σταθερότητας”, είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε πως θα γίνει συζήτηση στα πλαίσια της ΕΕ, αλλά και πως θα πρέπει να λάβει υπόψη τις εμπειρίες της προηγούμενης δεκαετίας και την εμπειρία της πανδημίας που “γέννησε” και το Ταμείο Ανάκαμψης.

“Θα γίνουν παρεμβάσεις στους πολύ αυστηρούς τυπικούς κανόνες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα ξεχάσουμε τι σημαίνει δημιοσιονομική πειθαρχία” συνέχισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι “η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα από το 2023 να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. Δεν πρέπει να εκληφθεί η συζήτηση αυτή ως άδεια να επιστρέψουμε σε κακές συνήθειες του παρελθόντος. Στο χέρι μας είναι να αξιοποιήσουμε τους σημαντικούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Εφόσον το κάνουμε αυτό, αυξάνονται οι πιθανότητες στο μέλλον, κάτι που δημιουργήθηκε με αφορμή την πανδημία, να αποκτήσει ενδεχομένως πιο μόνιμα χαρακτηριστικά”, είπε.

Σε ερώτηση που ακολούθησε στην Άνγκελα Μέρκελ σχετικά με το τι θα συμβούλευε τον διάδοχό της για την Τουρκία, η Μέρκελ απάντησε ότι “αν κάνει κανείς μια αναδρομή όταν εγώ έγινα Καγκελάριος αποφασίστηκε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Εγώ είχα επικριτική στάση αλλά ήμουν μόνη μου. Σήμερα η εικόνα έχει αλλάξει. Δεν μπορούσαμε να τα είχαμε προβλέψει. Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και γείτονάς μας και πρέπει να υπάρχει αλληλοσεβασμός αλλά και να τηρούνται ανθρώπινα δικαιώματα. Πρέπει να υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή στάση, είναι απαραίτητος ο διάλογος. Τηρώντας τους κανόνες και η Ευρώπη και η Τουρκία θα μπορούν να ισχυροποιήσουν τη θέση του. Τις συμβουλές μου προς τον Όλαφ Σολτς δεν τις δίνω δημόσια”. 

Σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα ο πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν θα ζητήσει από τον Σολτς τίποτα περισσότερο από το να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής.

“Δεν θα ζητήσω από τον διάδοχο της κας Μέρκελ τίποτα περισσότερο από το να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής. Υπάρχει ο ένας δρόμος, της μείωσης των εντάσεων και εκείνος των κυρώσεων. “Η δική μου πόρτα είναι πάντα ανοιχτή για εποικοδομητικό διάλογο αλλά δεν γίνεται η Τουρκία να στέλνει στον ΟΗΕ επιστολή που αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία, επικαλούμενη μια στρεβλή ανάγνωση της Συνθήκη της Λωζάνης και να κάνουμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Υπάρχει διαρκής τουρκική προκλητικότητα. Δεν μπορούμε να κάνουμε συζήτηση στη λογική δύο κρατών στο κυπριακό. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για έναν διάλογο ειλικρινή και για σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού όπως απαιτούν οι σχέσεις γειτόνων. Η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο”, είπε ο Πρωθυπουργός.

“Τα ελληνοτουρκικά προβλήματα εξ ορισμού αφορούν και την Ευρώπη”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση. “Υπάρχει άμεση αντανάκλαση. Δείτε το προσφυγικό. Η πολιτική της Ευρώπης για αποτελεσματική, δίκαιη, ανθρώπινη“, είπε και συμπλήρωσε πως η πολιτική φύλαξης των συνόρων είναι ελληνική με ευρωπαϊκή στήριξη.

Κανείς δεν επιδιώκει την οριστική ρήξη σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Τα όρια έχουν τεθεί με απόλυτη σαφήνεια”, σημείωσε στη συνέχεια και ανέφερε πως “Ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η Ελλάδα τείνει χείρα φιλίας και η Ελλάδα πρώτη θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην περίπτωση που αισθάνεται ότι καθ’ οιονδήποτε τρόπο ότι παραβιάζονται”, κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να έχουμε κοινή ευρωπαϊκή θέση στο ζήτημα μετανάστευσης και του ασύλου” απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε ερώτηση για το μεταναστευτικό, διευκρινίζοντας ότι “Η Γερμανία δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της λύσης”.

“Δεν θα δεχθούμε την εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς”

“Πρέπει να φυλάμε τα σύνορά μας πιο αποτελεσματικά και δεν θα δεχθούμε την εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς”, συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. “Αυτό που έγινε στον Έβρο δεν μπορεί να επαναληφθεί. Δυστυχώς επαναλήφθηκε στη Λευκορωσία”.

“Η Καγκελάριος έχει δίκιο να λέει ότι η Τουρκία μπορεί να είναι σύμμαχός μας αλλά πρέπει να κάνει περισσότερα στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων διακίνησης. Έχουμε πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει στο Αιγαίο“, είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: “Είχαμε ένα τραγικό ναυάγιο τις προάλλες. Αυτά πρέπει να σταματήσουν και μπορούν να σταματήσουν με τη συνεργασία της Τουρκίας. Οι χώρες στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης σηκώνουν μεγάλο βάρος. Η σοβαρή και στιβαρή φύλαξη των συνόρων είναι προϋπόθεση για να κρατήσουμε ζωντανό και το Σένγκεν”, είπε

Επίσκεψη υψηλού συμβολισμού

Προηγουμένως η Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου με την οποία συνομίλησαν για τις σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης.

Η Άνγκελα Μέρκελ επέλεξε να περπατήσει από το Προεδρικό Μέγαρο έως το Μαξίμου, όπου την περίμενε ο πρωθυπουργός.

Η Άνγκελα Μέρκελ επισκέπτεται από χθες την Αθήνα, κατόπιν πρόσκλησης που της απηύθυνε ο πρωθυπουργός κατά τη Σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία.

Πηγές υπογραμμίζουν τη σημασία της επίσκεψης αυτής χαρακτηρίζοντάς την “υψηλού συμβολισμού”, καθώς έχει χαρακτήρα απολογισμού των ελληνογερμανικών σχέσεων, όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα

Ειδήσεις σήμερα:

Θετική στον κορονοϊό η Μαρία Κορινθίου τη στιγμή που ο Γιάννης Αϊβάζης βρίσκεται στο νοσοκομείο (pic)

Παρατείνεται η Notam πτήσεων εξωτερικού έως 12 Νοεμβρίου

Η Ανχελίτα όπως δεν την έχετε ξαναδεί – Ξεχάστε τις σούπερ σέξι εμφανίσεις (pic)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις