Λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για την Ινδία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «έκλεισε» μια ευρωπαϊκή εκκρεμότητα και αυτή δεν ήταν άλλη από την υπογραφή της υποψηφιότητας, εκ νέου, της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ υποδέχεται την Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα. Από εκείνη θα περιμένει την στήριξη της ποιότητας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου σε αντίθεση με το ψήφισμα που έβγαλε το ευρωκοινοβούλιο.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην  Μάρα Ζαχαρέα χθες έκανε αναφορά στο θέμα τονίζοντας ότι: «είμαι άνθρωπος καλοπροαίρετος, ο οποίος δέχεται πάντα την καλόπιστη κριτική, αλλά όταν διαβάζει κανείς αυτό το ψήφισμα νομίζει ότι μιλάει για μία άλλη χώρα. Λίγες μέρες αφότου ψηφίστηκε αυτό το κείμενο ο “Economist” μας αναβάθμισε σε «πλήρη δημοκρατία», δίνοντάς μας καλύτερο βαθμό δημοκρατικής λειτουργίας από ό,τι πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, Ισπανία, Πορτογαλία, παραδείγματος χάριν. Πιστεύετε εσείς πραγματικά σήμερα -δεν σας ρωτώ να μου απαντήσετε, ρητορικό είναι το ερώτημα- ότι υπάρχει ζήτημα έκφρασης και γνώμης και ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα; Το ανάποδο θέμα μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι έχουμε. Ο καθένας λέει και γράφει ό,τι θέλει και βέβαια αν κάποιος θέλει να βρει το δίκιο του και αν αισθάνεται ότι με κάποιον τρόπο έχει προσβληθεί ή έχει γραφτεί κάποια ανακρίβεια, έχει πολύ μεγάλη δυσκολία να το διεκδικήσει. Βγήκε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και είπε: “σταματήστε να κάνετε υποδείξεις στην ελληνική Δικαιοσύνη”. Ποιος είναι ο ευρωβουλευτής ο οποίος θα έρθει να πει στην ελληνική Δικαιοσύνη ότι “καθυστερείτε για την υπόθεση των Τεμπών”, παραδείγματος χάρη; Και πού το ξέρει; Και με ποιό δικαίωμα έρχεται και παρεμβαίνει στην ελληνική Δικαιοσύνη; Προσέξτε, εγώ δεν λέω ότι η Δημοκρατία μας είναι τέλεια. Λέω ότι στην ετήσια έκθεση του κράτους δικαίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που τελικά αυτό είναι το κριτήριο, υπάρχουν επισημάνσεις. Κάποια από αυτά γράφονται και στο ψήφισμα του Eυρωκοινοβουλίου, διότι δεν θέλω να είμαι τελείως αφοριστικός. Και αγωνιζόμαστε μονίμως να κάνουμε τη δημοκρατία…».

Από την άλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν το ταξίδι του περιέγραψε επί της ουσίας το τι περιμένει τα στελέχη της ΝΔ, στο πλαίσιο των ευρωεκλογών τονίζοντας στην εκδήλωση της πίτας του οργανωτικού της ΝΔ, μεταξύ άλλων ότι: «Στα 50ά γενέθλια της ΝΔ δεν νοείται η μεγάλη μας παράταξη να πάει σε εθνική κάλπη χαλαρά. Θα πάμε συντεταγμένα, για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Θα πάμε να μιλήσουμε για την Ευρώπη στην Ελλάδα, αλλά κυρίως για την Ελλάδα στην Ευρώπη. Η εικόνα της πατρίδας μας στην Ευρώπη έχει αλλάξει άρδην. Κάποιοι έχουν σκοπό να πλήξουν στο Ευρωκοινοβούλιο τη ΝΔ και βάζουν την υπογραφή τους για να κοπούν πόροι από την Ελλάδα. Την απάντηση θα τη στείλουμε συστημένη στις 9 Ιουνίου, δίνοντας στη ΝΔ μια μεγάλη εκλογική νίκη, εκλέγοντας στο ΕΚ ανθρώπους που έχουν αποδείξει ότι μπορούν να εκπροσωπήσουν επάξια την Ελλάδα στην Ευρώπη. Θέλω σε αυτή τη μάχη να πάμε πλήρως συντεταγμένοι και να αξιοποιήσουμε και ένα ακόμα όπλο που θέσπισε αυτή η κυβέρνηση: την επιστολική ψήφο». 

Στην Ινδία είναι ίσως ένα από τα σημαντικότερα ταξίδια που σχεδιάζει ο Έλληνας πρωθυπουργός και η οποία επιβεβαιώνεται και από πηγές από την  Ινδία. Όπως λοιπόν έγινε γνωστό και από το Νέο Δελχί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα Τρίτη αναχωρεί για την Ινδία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, κατόπιν πρόσκλησης του Ινδού Πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι. 

Ο Πρωθυπουργός θα γίνει επισήμως δεκτός από τον κ. Modi το πρωί της Τετάρτης. Το απόγευμα της ίδιας μέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι επίτιμος προσκεκλημένος και βασικός ομιλητής στο 9th Raisina Dialogue 2024, τη σημαντικότερη πολυμερή Διάσκεψη της Ινδίας για την γεωπολιτική και την οικονομία. Την Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, ο Πρωθυπουργός αναχωρεί για τη Βομβάη, όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους ινδικών επιχειρήσεων και ομίλων, ενώ θα χαιρετίσει το ελληνο-ινδικό Επιχειρηματικό Φόρουμ.

Σημειώνεται ότι στην Ινδία ταξιδεύει ελληνική επιχειρηματική αποστολή υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, καθώς επιδιώκεται η αμοιβαία επωφελής συνεργασία και οι συνέργειες ανάμεσα σε ελληνικές και ινδικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα μετά ινδικά μέσα ενημέρωσης, θα είναι η πρώτη επίσκεψη αρχηγού κράτους της Ελλάδας στην Ινδία εδώ και 15 χρόνια.

Οι σχέσεις Ινδίας – Ελλάδας αναβαθμίστηκαν σε «στρατηγική εταιρική σχέση» κατά την επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στην Ελλάδα τον περασμένο Αύγουστο, σημειώνει το Hindu και προσθέτει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο κύριος προσκεκλημένος και κεντρικός ομιλητής στο διάλογο της Ραϊσίνα στο Νέο Δελχί, ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας , ανακοινώνοντας την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού. Ο πρωθυπουργός θα ηγηθεί πολυπληθούς επιχειρηματικής αποστολής σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου η χώρα των 1,4 δισ. κατοίκων αναζητεί εμπορική και οικονομική δίοδο στη Μεσόγειο.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις