Κεραμέως: Θεαματική αύξηση στις δηλωμένες υπερωρίες κλάδων που έχουν υπαχθεί στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Οι τρεις άξονες του νέου εργασιακού νομοσχεδίου

Κεραμέως: Θεαματική αύξηση στις δηλωμένες υπερωρίες κλάδων που έχουν υπαχθεί στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και τόνισε τη σημαντική αύξηση στις δηλωμένες υπερωρίες για τον μήνα Μάιο στους κλάδους όπου εφαρμόζεται η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφηκαν στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» τον Μάιο του 2025, ο τουριστικός τομέας παρουσίασε αύξηση στις δηλωμένες υπερωρίες κατά 1055% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2024. Επιπλέον, η εστίαση σημείωσε άνοδο 129%, το λιανεμπόριο 92% και η βιομηχανία 85%. Η κ. Κεραμέως υπογράμμισε ότι με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται πως οι εργαζόμενοι αμείβονται δίκαια για τις ώρες που πραγματικά εργάζονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτοί είναι όλοι κλάδοι οι οποίοι πέρυσι, τέτοια εποχή, δεν είχαν υπαχθεί στην υποχρεωτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας» τόνισε η υπουργός και υπογράμμισε: «Να πόσο σημαντική είναι η κάρτα. Να πως έρχεται και προστατεύει πρωτίστως τον εργαζόμενο. Γιατί; Γιατί καταγράφει πόση ώρα πραγματικά δουλεύει ο εργαζόμενος και διασφαλίζει ότι αμείβεται για το χρόνο που δουλεύει».

Παράλληλα, η υπουργός τόνισε τη σημασία της σύνδεσης του εκπαιδευτικού συστήματος με τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας. Υπενθύμισε ότι το υπουργείο Εργασίας έχει ενεργοποιήσει έναν ειδικό μηχανισμό που παρακολουθεί και καταγράφει σε πραγματικό χρόνο, ανά περιοχή, τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Ο μηχανισμός αυτός λαμβάνει υπόψη και τις διεθνείς τάσεις, εντοπίζοντας τα σύγχρονα επαγγέλματα που αποκτούν αυξανόμενη δυναμική.

«Γίνεται πολλή δουλειά για αυτό. Και θα σας πω και το εξής: η προσπάθεια που γίνεται είναι όλη αυτή η πληροφορία να διοχετεύεται στο Υπουργείο Παιδείας. Και θα πει κάποιος “Πότε; Στο Λύκειο;‘ Όχι, είναι πολύ αργά στο Λύκειο. Από το Δημοτικό. Στο Δημοτικό ξέρετε ότι τα παιδιά μαθαίνουν με παιχνιώδη τρόπο ποια είναι τα επαγγέλματα. Αν εκεί μαθαίνουν μόνο για τα επαγγέλματα που φαντάζεστε, δηλαδή γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και ούτω καθεξής και δεν μαθαίνουν ας πούμε για τα πράσινα επαγγέλματα, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για τη ναυτιλία, είναι ζήτημα. Άρα, μέσα ήδη από το Δημοτικό σχολείο διοχετεύεται πλέον αυτή η πληροφορία».

Το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Υπουργικό Συμβούλιο βασίζεται σε τρεις βασικούς άξονες, όπως ανέφερε η υπουργός. Ο πρώτος αφορά τη μείωση της γραφειοκρατίας: «Σήμερα, σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, για μια πρόσληψη απαιτούνται τέσσερα έγγραφα. Με το νέο νομοσχέδιο μειώνονται σε ένα. Έτσι απλοποιούμε τη διαδικασία για όλους, εργαζόμενους και εργοδότες».

Ο δεύτερος άξονας εστιάζει στην ενίσχυση των εργαζομένων, με διατάξεις όπως η ευελιξία στον χρόνο εργασίας, η δυνατότητα γονέων εργαζομένων να εργάζονται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα και την πέμπτη να είναι με το παιδί τους, η επέκταση της άδειας μητρότητας και λοχείας και σε περιπτώσεις ασφάλισης σε περισσότερα από ένα ταμεία, καθώς και η κατοχύρωση του γονικού επιδόματος ως ακατάσχετου, αφορολόγητου και ανεκχώρητου. Ο τρίτος άξονας αφορά την ενίσχυση και προστασία της Επιθεώρησης Εργασίας, με αυστηροποίηση των κυρώσεων, ειδικά για πράξεις βίας που τιμωρούνται ακόμη και αν ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί.

Επιπλέον, η υπουργός αναφέρθηκε στην πρόβλεψη για εργασία έως και 13 ώρες ημερησίως με προσαύξηση 40%, διευκρινίζοντας ότι αυτή ισχύει μόνο για 37 ημέρες τον χρόνο και μόνο κατόπιν ρητής συμφωνίας μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου. «Είναι πιο συμφέρουσα λύση για τον εργοδότη να προσλάβει έναν δεύτερο εργαζόμενο με μερική απασχόληση, παρά να πληρώνει το επιπλέον 40% για τον εργαζόμενο που δουλεύει 13 ώρες», τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχετικά με τη μείωση των εισφορών για υπερεργασία, υπερωρίες, νυχτερινά και αργίες, η υπουργός τόνισε ότι το μέτρο οδήγησε σε σημαντική αύξηση στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. «Πριν από δύο μήνες ζήτησα στοιχεία από τον ΕΦΚΑ για το πόσοι καταβάλλουν εισφορές για αυτές τις περιπτώσεις και διαπίστωσα ότι λιγότερο από το 1%, συγκεκριμένα το 0,9%, το έκανε. Έτσι αποφασίσαμε να καταργήσουμε τις προσαυξήσεις στις εισφορές για να ενθαρρύνουμε τη συμμόρφωση. Για παράδειγμα, αν δουλεύω σε ένα εστιατόριο και πληρώνομαι 6 ευρώ την ώρα για το οκτάωρό μου, όταν δουλεύω Κυριακή παίρνω 10 ευρώ, γιατί στερούμαι την Κυριακή μου και αυτό είναι σωστό. Μέχρι πρότινος, οι εισφορές υπολογίζονταν επί των 10 ευρώ, τώρα όμως καταργήσαμε τις προσαυξήσεις, ώστε οι εισφορές να υπολογίζονται στα 6 ευρώ και όχι στα 10. Αυτό σημαίνει περισσότερα χρήματα τόσο για τον εργαζόμενο όσο και για την επιχείρηση», εξήγησε, σημειώνοντας ότι η ρύθμιση αυτή οδήγησε σε αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ κατά 48%.

Τέλος, η υπουργός διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του ΠΑΣΟΚ σχετικά με διάταξη που φέρεται να επιτρέπει απόλυση μέσω SMS. «Διάβασα ένα άρθρο του κ. Χρηστίδη που αναφέρει “απόλυση με ένα sms”. Πού το είδε αυτό; Τον προκαλώ να μου πει πού ακριβώς το διάβασε. Στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει πουθενά διάταξη για απόλυση μέσω SMS. Υπάρχουν διατάξεις μόνο για την πρόσληψη», ξεκαθάρισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ