Τακτική ίσων αποστάσεων “κλείνοντας” το μάτι στην Άγκυρα διατηρεί όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δείχνοντας πως δεν επηρεάστηκε ιδιαίτερα από τις επιστολές που έστειλε ο Νίκος Δένδιας εκθέτοντας τις τουρκικές προκλήσεις και απειλές που αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.

Έτσι μετά το tweet που εξέδωσε το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη τον περασμένο Αύγουστο και το οποίο έστελνε “συγχαρητήρια” στην Τουρκία για την “Ημέρα της Νίκης” που ταυτίζεται με τη “Μικρασιατική Καταστροφή” και το οποίο όπως ήταν φυσικό προκάλεσε αντιδράσεις και κατέβηκε, ο γ.γ. της συμμαχίας τώρα έρχεται να υποβαθμίσει τις τουρκικές προκλήσεις και τη διεθνοποίηση του θέματος από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, κάνοντας λόγο για “κάποιες διαφορές και διαφωνίες” που πρέπει να επιλυθούν με “διπλωματικά μέσα”.

Μάλιστα ο Γενς Στόλτενμπεργκ δείχνοντας πως θέλει να διατηρήσει και τις σχετικές ισορροπίες εντός της συμμαχίας μάλιστα σε συνέντευξη του στο αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy έπλεξε και το εγκώμιο της Τουρκίας πως “είναι ο σύμμαχος του ΝΑΤΟ ο οποίος έχει υποφέρει περισσότερο από τρομοκρατικές επιθέσεις“.

Συγκεκριμένα ο Γενς Στόλτενμπεργκ ρωτήθηκε για τις επιστολές που έλαβε “από τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας με τις οποίες προειδοποιεί το ΝΑΤΟ για πιθανό δεύτερο πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος, κατηγορώντας ακολούθως την Τουρκία για επιθετική δράση η οποία είναι ενοχλητική για την ενότητα της Συμμαχίας. Τίθεται επίσης, το ζήτημα της εισδοχής της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Βλέπετε την Τουρκία ως ένα προβληματικό ”παιδί” που παρεμποδίζει την ενότητα του ΝΑΤΟ;“.

Και οι δύο, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολύτιμοι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ. Έχουν υπάρξει μέλη αυτής της Συμμαχίας για πολλά χρόνια, για πολλές δεκαετίες και συμβάλλουν στην κοινή μας ασφάλεια με διαφορετικούς τρόπους, κάτι το οποίο εκτιμούμε. Υπάρχουν κάποιες διαφορές, κάποιες διαφωνίες, και φυσικά το μήνυμά μας είναι ότι αυτές οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν με διπλωματικά μέσα. Είναι σημαντικό να αποφευχθούν οποιαδήποτε στρατιωτικά περιστατικά ή ατυχήματα, για παράδειγμα στο Αιγαίο. Γι’ αυτό το ΝΑΤΟ έχει εγκαθιδρύσει έναν μηχανισμό αποσυμπίεσης, όπου η Τουρκία και η Ελλάδα συμμετέχουν για να αποτραπεί και να μειωθεί ο κίνδυνος περιστατικών ή ατυχημάτων, όπως είδαμε προηγουμένως τη δεκαετία του 1990, μια παρόμοια κατάσταση που οδήγησε σε πολύ σοβαρά περιστατικά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο“, είπε αρχικά.

Για την Τουρκία επιπλέον, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι ο σύμμαχος του ΝΑΤΟ ο οποίος έχει υποφέρει περισσότερο από τρομοκρατικές επιθέσεις και λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν τις εκφραζόμενες ανησυχίες σχετικά με αυτές τις απειλές“, συμπλήρωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Τέλος κατέληξε στην απόφαση των χωρών μελών της συμμαχίας να δεχθούν την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Για αυτό καλωσορίζω την ιστορική απόφαση των 30 συμμάχων του ΝΑΤΟ να προσκαλέσουν τη Φινλανδία και τη Σουηδία να εισέλθουν στη Συμμαχία, καθώς και το ότι η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία μπόρεσαν να συμφωνήσουν στη Μαδρίτη μέσω κοινής δήλωσης και πολυμερούς συμφωνίας για το πώς θα αναλάβουν δράση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, κάτι που είναι σημαντικό για όλους μας“, κατέληξε.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Διονύσης Σχοινάς αποκάλυψε τον λόγο που έφυγε από το σχήμα με τον Μαζωνάκη – Η μακροσκελής δημοσίευσή του

Η “απαγορευμένη” λέξη που ξεστόμισε η Αναστασοπούλου και ξάφνιασε τον Παπαδάκη (vid)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις