Νέα μέτρα: Έχουμε μπει πλέον στον Αύγουστο και η ανακοπή της επέλασης του κορονοιού και της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα είναι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης ενόψει του Δεκαπενταύγουστου αφού τότε αναμένεται να κορυφωθούν τα κρούσματα.

Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ουκ ολίγες φορές ότι η χωρα δεν πρόκειται να οδηγηθεί ξανά σε lockdown και ως εκ τούτου έχει δρομολογήσει ένα πλάνο περεταίρω ασφυκτικών μέτρων για όσους επιμένουν ακόμη να στέκονται διστακτικοι απέναντι στο εμβολιο.

Προς την κατεύθυνση αυτή υπάρχει το ενδεχόμενο να ληφθούν επιπλέον μέτρα πριν από τον Δεκαπενταύγουστο, θα ενταθεί το πλέγμα των περιορισμών, από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Τα νέα μέτρα που εξετάζονται

Η κυβέρνηση ήδη με νέα ΚΥΑ έχει θεσπίσει ήδη την επιβολή προστίμου 300 ευρώ και στέρηση μισθού για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που προσέρχονται στην εργασία τους χωρίς να έχουν κάνει self test, ή το έχουν κάνει και δεν το έχουν δηλώσει, ή είναι θετικό.

Παράλληλα θα δοθεί το ίδιο δικαίωμα στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να ζητούν τόσο από εργαζομένους όσο και από το κοινό (πελάτες, προμηθευτές κ.λπ.) που θέλουν να εισέλθουν στον χώρο τους να επιδεικνύουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης από τον κορoνοϊό είτε αξιόπιστο αρνητικό τεστ.

Η κυβέρνηση μελετά ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο που αφορά στους εργαζόμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί και όπως αποκαλύπτει κυβερνητική πηγή, από τον χειμώνα δεν αποκλείεται να γίνουν υποχρεωτικά τα εργαστηριακά τεστ κορονοϊού – 1 ή 2 την εβδομάδα – έτσι ώστε να μπορούν οι ανεμβολίαστοι να βρεθούν στον χώρο εργασίας τους.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να λειτουργήσει με συγκεκριμένο τρόπο και να εισέρχονται οι δημόσιοι και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι μόνο με την επίδειξη μοριακού ή rapid τεστ το οποίο θα είναι αρνητικό.

Επιπροσθέτως, η κυβέρνηση σκοπεύει να εφαρμόσει το μέτρο της εισόδου ανεμβολίαστων πολιτών με διαγνωστικό τεστ και στις δημόσιες υπηρεσίες και τους κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας.

Τα έξοδα για τα συγκεκριμένα τεστ θα βαρύνουν τους ίδιους τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι για να διεκπεραιώσουν μια σειρά από δραστηριότητες θα χρειάζεται να υποβάλλονται σε έλεγχο τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Σε επόμενη φάση εξετάζεται το ενδεχόμενο να μετατραπούν οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας (εστιατόρια και μπαρ) αποκλειστικά σε “COVID-free” έτσι ώστε να εισέρχονται εκεί μόνο εμβολιασμένοι.

Έσπασε το φράγμα των 10.000.000 εμβολιασμών

Σφίγγοντας κι άλλο με αυτόν τον τρόπο τον κλοιό για τους ανεμβολίαστους, η κυβέρνηση προσβλέπει στην αύξηση των εμβολιασμών. Τις προηγούμενες ημέρες η χώρα μας έσπασε το φράγμα των 10 εκατομμυρίων εμβολιασμών καθώς και των 5 εκατομμυρίων πλήρως εμβολιασμένων πολιτών.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις