Την ώρα που το σκάνδαλο χρηματισμού από το Κατάρ συνεχίζει να προκαλεί τριγμούς σε Βρυξέλλες και Αθήνα, η Εύα Καϊλή δηλώνει αθώα μέσα από τη βελγική φυλακή, στην οποία είναι προσωρινά κρατούμενη.

Ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μίλησε στο OPEN το πρωί της Τρίτης και τόνισε πως η ευρωβουλευτής δηλώνει αθώα, μεταφέροντας τα λόγια της. Ο ίδιος υποστήριξε πως η εντολέας του επιμένει πως δεν έχει καμία σχέση με τις κατηγορίες που τις αποδίδονται.

“Η θέση της είναι ότι είναι αθώα. Δεν έχει καμία σχέση με χρηματισμούς από το Κατάρ” ανέφερε ο γνωστός ποινικολόγος.

Στη συνέχεια, όσον αφορά στην κατηγορία ότι βρέθηκε στο σπίτι της πακτωλός χρημάτων, ο κ. Δημητρακόπουλος σημείωσε ότι “δεν έχω εικόνα αν βρέθηκαν χρήματα ή πόσα βρέθηκαν. Το μόνο που μπορώ να σας πω, γιατί μίλησα με την αδελφή της είναι ότι δεν υπάρχει κάποια κούνια για το παιδάκι, όπου βρέθηκαν κρυμμένα τα χρήματα. Αυτό σας το διαψεύδω ρητά γιατί μου το είπε και η αδελφή της η κυρία Μαγδαλένα Καϊλή“.

Ακόμα, μίλησε για τον πατέρα της ευρωβουλευτή που φέρεται να συνελήφθη με μια τσάντα γεμάτη λεφτά, αλλά αφέθηκε ελεύθερος. “Είναι ελεύθερος, αν θέλει να έρθει στην Ελλάδα” ανέφερε, “αλλά όταν ένας πατέρας βλέπει το παιδί του σε τόσο δύσκολη θέση μένει δίπλα του”.

Την Τετάρτη η ακρόαση της ευρωβουλευτή

Η 44χρονη ευρωβουλευτής, που κατηγορείται για βαριά αδικήματα (διαφθορά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση), την Τετάρτη θα παρουσιαστεί ενώπιον του προδικαστικού τμήματος, το οποίο θα αποφασίσει αν θα προφυλακιστούν ή όχι έως τη δίκη.

Το ίδιο θα συμβεί και με τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι και με τους άλλους δύο συλληφθέντες για το “Qatar Gate“.

Το μοιραίο λάθος της ευρωβουλευτή – Παίρνει αποστάσεις από τον σύντροφό της

Όπως μετέδωσε από τις Βρυξέλλες ο απεσταλμένος του Star, το λάθος της Εύας Καϊλή, που οδήγησε στη σύλληψή της, έχει να κάνει με το γεγονός ότι πληροφορήθηκε πολύ γρήγορα από κάποια δική της πηγή για τη σύλληψη του Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Πανικοβλήθηκε και ειδοποίησε τον πατέρα της, ώστε εκείνος να πάρει τη βαλίτσα με τα χρήματα και να φύγει από το ξενοδοχείο.

Οι βελγικές αρχές, όμως, προλαβαίνουν και συλλαμβάνουν τον πατέρα της με τη βαλίτσα με τα χρήματα, κάτι που τους δίνει τη δυνατότητα να κάνουν έρευνα στο σπίτι της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Με βάση τα ευρήματα, οι βελγικές αρχές καταφέρνουν να παρακάμψουν τη βουλευτική της ασυλία και να τη συλλάβουν επ’ αυτοφώρω.

Την ίδια ώρα, όπως μετέδωσαν ο Alpha και το Star, επικαλούμενα πληροφορίες από τον Βελγικό Τύπο, όταν κλήθηκε η Εύα Καϊλή να καταθέσει στην αστυνομία, είπε πως “έπεσε από τα σύννεφα“, κρατώντας μάλιστα αποστάσεις από τον σύντροφό της, αναφέροντας πως του είχε επιστήσει την προσοχή για τις σχέσεις του με τους Καταριανούς.

Σύμφωνα με το Star, η ίδια αρνείται πως γνώριζε τι έκανε ο ίδιος, ούτε έψαχνε τους υπολογιστές του. Παράλληλα, σε ρεπορτάζ του Alpha αναφέρθηκε πως η Καϊλή δήλωσε έκπληκτη στις αρχές για τις κατηγορίες που της έχουν προσάψει.

Γιατί προφυλακίστηκε η Εύα Καϊλή – Ποιες ποινές αντιμετωπίζει

Στην κεντρική Ευρώπη προβλέπεται ως λόγος προφυλάκισης ο λεγόμενος κίνδυνος συσκότισης των αποδεικτικών στοιχείων. Πρόκειται για μία μορφή απομόνωσης. Να σκεφτείτε ότι σε αυτό το διάστημα έχει το δικαίωμα να συνομιλεί μόνο με το δικηγόρο της και τους οικείους της αλλά με κανέναν άλλον και φυσικά όχι απεριόριστα” δήλωσε στο Mega ο δικηγόρος, Ηλίας Μπίσιας.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων, Παναγιώτης Περάκης, είπε στο Mega πως “στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός της προφυλάκισης ενός κατηγορούμενου, που στην Ελλάδα είναι 18 μήνες. Και αυτό γιατί, όπως λένε οι νομικοί που γνωρίζουν τα ευρωπαϊκά δικαστικά συστήματα, η απονομή δικαιοσύνης είναι ταχύτατη. Υπολογίζεται ότι στην πράξη και κατά μέσο όρο, ένας κατηγορούμενος παραμένει προφυλακισμένος 6 μήνες πριν αρχίσει η δίκη του. Κάτι που, όμως, δεν αποκλείουν να ανατραπεί στη συγκεκριμένη υπόθεση”.

Πλέον, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλη ποινή φυλάκισης, με βάση τις κατηγορίες που τη βαραίνουν για το “Qatar Gate“.

Αν κάποιος κριθεί ένοχος, στο Βέλγιο μπορεί να καταδικαστεί σε έως και 10 χρόνια φυλάκισης, ενώ στην Ελλάδα η ανώτατη ποινή αγγίζει τα 15 έτη.

Ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει τρία έως πέντε έτη φυλάκισης, εφόσον αποδειχθούν οι κατηγορίες αυτές, δηλαδή και η παθητική δωροδοκία – δωροληψία, όπως τη λέμε και η σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση” είπε ο δικηγόρος Νίκος Κορογιαννάκης στην ΕΡΤ.

Ειδήσεις σήμερα:

Ζώδια – Ετήσιες προβλέψεις 2023 – Πώς θα κυλήσουν τα ερωτικά και τα οικονομικά για τον Λέων

Ιδέες για Χριστουγεννιάτικο στολισμό από τους αγαπημένους μας celebrities (pics)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις