Το… διάλλειμα του Παρισιού και της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων τελείωσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που επέστρεψε χθες βράδυ από εκεί, από σήμερα πιάνει και πάλι «δουλειά» στο Μαξίμου. Από τη μια η επίσκεψη το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο και η συνάντησή του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και το αναμενόμενο Υπουργικό Συμβούλιο που στόχο έχει να σταλεί το μήνυμα ότι το…χαλάρωμα θα γίνει με μέτρο και πλαίσιο, για να μην έχει η κυβέρνηση τα περσινά, και από την άλλη οι αναμενόμενες αλλαγές Γραμματέων στα Υπουργεία αποτελούν τις προτεραιότητες του κυβερνητικού σχεδιασμού. Παράλληλα όμως τα βλέμματα στρέφονται στη Βουλή, καθώς πριν αυτή κλείσει η κυβέρνηση πρέπει να περάσει σημαντικά νομοσχέδια.
Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στους Γραμματείς θα φανεί εάν τελικά το… χρώμα του ανασχηματισμού θα έχει περισσότερες μπλε αποχρώσεις και κυρίως αν αξιοποιηθούν όσοι ακούγονται. Όπως οι: Γιώργος Παπαδημητρίου στη Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας, ο Τάσος Γαϊτάνης στο υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς και ο Δημήτρης Κάρναβος ή ο Σάββας Χιονίδης στην Γ.Γ. του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και των πρώην βουλευτών Πειραιά Γιάννη Μελά και Χριστόφορου Μπουτσικάκη, του πρώην πρύτανη του ΑΠΘ Νίκου Παπαϊωάννου ως γ.γ. στο υπουργείο Παιδείας, του Βασίλη Σιαδήμα, για Γενική Γραμματεία στο υπουργείο Οικονομικών, της Βάσως Κόλλιας κα.
Όσον αφορά τη Βουλή σήμερα αναμένεται να συζητηθεί το νομοσχέδιο που έχει…ανάψει φωτιές και αφορά την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, αλλά περιέχει και τις αλλαγές στο θέμα των γιατρών και την «επιστράτευση» τους σε περίπτωση έκτακτων αναγκών, αλλά και τη δυνατότητα γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας να εργάζονται και ως ιδιώτες αλλά και αυτή των ιδιωτών να εργάζονται και στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Ένα νομοσχέδιο, στο οποίο δεν αποκλείεται η αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία. Για αυτό και η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ θα είναι σε…ετοιμότητα, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες για την κυβέρνηση εκπλήξεις. Παράλληλα μπαίνουν στη Βουλή και δυο ακόμη νομοσχέδια που ήδη προκαλούν αντιδράσεις από πλευράς της αντιπολίτευσης και τα οποία αφορούν τις αλλαγές στο πόθεν έσχες, αλλά και την αναδιάρθρωση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας και των θυγατρικών εταιρειών τους αλλά και τη δημιουργία επενδυτικού ταμείου.
Όπως τονίζουν από το Υπουργείο Οικονομικών: Στόχος του κ. Χατζηδάκη είναι να ακολουθήσουν το «μοντέλο ΔΕΗ», και οχτώ θυγατρικές εταιρείες του «Υπερταμείου», ώστε να διασφαλίζονται η χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις προσλήψεις προσωπικού και η προσέλκυση ικανών στελεχών από την αγορά, καθώς και στις προμήθειες, οι οποίες είναι κρίσιμες για τη λειτουργία τους, για παράδειγμα η προμήθεια, συντήρηση και επισκευή αστικών λεωφορείων.
Σε ότι αφορά τις αλλαγές στην αναδιάρθρωση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας και των θυγατρικών εταιρειών τους, η παρέμβαση αφορά τις εξής εταιρείες:
- Ελληνικά Ταχυδρομεία (και η 100% θυγατρική τους: ΕΛΤΑ Courier).
- Όμιλος ΟΑΣΑ Συγκοινωνίες Αθηνών (ΟΑΣΑ και οι 100% θυγατρικές του: Οδικές Συγκοινωνίες – ΟΣΥ και Σταθερές Συγκοινωνίες – ΣΤΑΣΥ).
- ΔΕΘ-Helexpo.
- Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ).
- Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ).
- ΓΑΙΑΟΣΕ.
- Ελληνικές Αλυκές.
- Ανώνυμος Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ).
Οι διαδικασίες προσλήψεων του προσωπικού τους, θα γίνουν πιο ευέλικτες, με περιορισμένο αλλά ουσιαστικό και άμεσο ρόλο του ΑΣΕΠ, με έλεγχο νομιμότητας της προκήρυξης εντός 10 ημερών και συμμετοχή μέλους του στην εξέταση ενστάσεων κατά τη διαδικασία προσλήψεων.
Από την άλλη τα βασικά χαρακτηριστικά του Επενδυτικού Ταμείου, όπως προσδιορίζονται στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου, είναι τα εξής:
● θα υλοποιεί επενδύσεις στην Ελλάδα, σε δυναμικούς τομείς της οικονομίας, όπου παρατηρείται επενδυτικό κενό, χωρίς να ανταγωνίζεται υφιστάμενα funds.
● σε κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας με στρατηγική προτεραιότητα, όπως επενδύσεις πράσινης μετάβασης, κυκλικής οικονομίας, μπλε οικονομίας και τεχνολογικού και ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς και στρατηγικών και κρίσιμων ορυκτών πρώτων υλών,
● σε ενεργειακές επενδύσεις και στις αντίστοιχες υποδομές και δίκτυα,
● σε κλάδους μεταφορών και συναφών υποδομών,
● σε τεχνολογικούς κλάδους και σε επενδύσεις τεχνολογιών κατανεμημένου καθολικού (blockchain) και τεχνητής νοημοσύνης, και
● σε αναπτυξιακές και τεχνολογικές υποδομές.
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"