Όταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος επέστρεψε στην Ελλάδα μετά την πτώση της δικτατορίας, με όλο του το βιός φορτωμένο σε ένα αυτοκινητάκι, «γοητεύτηκε» από ένα μικρό διαμέρισμα στην οδό Κομνα Τράκα στην Κυψέλη το οποίο έμελλε πολλά χρόνια αργότερα να αποβεί μοιραίο για τη ζωή του.

Το «στέκι» του Άκη Τσοχατζόπουλου στην Κόμνα Τράκα στα χρόνια της Μεταπολίτευσης μετατράπηκε σε πολιτικό του αρχηγείο, αλλά και σε προσωπικό καταφύγιο σε πολλές δύσκολες και καθοριστικές καμπές της ζωής του. Καταφύγιο τις στιγμές που μάλωνε με τη σύζυγο του και τις στιγμές που γοητευόταν από άλλες γυναίκες.

Εκεί έχουν εκτυλιχθεί δεκάδες συζητήσεις και συναντήσεις «κορυφής» ανάμεσα σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, από τα πρώτα μεταδικτατορικά χρόνια μέχρι την “Αλλαγή” κι από την παντοδυναμία του ΠΑΣΟΚ και του Άκη Τσοχατζόπουλου μέχρι την «πτώση» όταν βγήκαν στο φως οι ποινικά κολάσιμες πρακτικές του άλλοτε κραταιού άνδρα του ΠΑΣΟΚ.

Η μυστηριώδης διάρρηξη στην οδό Κόμνα Τράκα

Το 2010, λίγο πριν ξεσπάσει το μεγάλο σκάνδαλο, ο Άκης Τσοχατζόπουλος καταγγέλει μια μυστηριώδη υπόθεση διάρρηξης του ιστορικού πολιτικού του γραφείου στην Κόμνα Τράκα. Ο πρώην υπουργός είχε αναφέρει στις Αρχές ότι οι δράστες αφαίρεσαν διάφορα κρίσιμα πολιτικά και οικονομικά έγγραφα.

Δύο χρόνια αργότερα, όταν πλέον το σκάνδαλο είχε εκραγεί όντας για μήνες πρώτη είδηση στην επικαιρότητα, η υπόθεση της διάρρηξης επανήλθε στο προσκήνιο μέσω της δημοσιοποίησης μιας αναφοράς του ΣΔΟΕ που έμμεσα και χωρίς να αφήνει ξεκάθαρες αιχμές, συνέδεε πτυχές από την καταγγελία περί διάρρηξης στην Κόμνα Τράκα, με την ταυτόχρονη μεταφορά ενός μεγάλου μέρους του αρχείου του Άκη Τσοχατζόπουλου με αυτοκίνητο της συζύγου και πρώην συνεργάτη του προς άγνωστη κατεύθυνση.

Η Αρεοπαγίτου, η μεταφορά των “καυτών” εγγράφων και το αίνιγμα της Κόμνα Τράκα

Η αναφορά του ΣΔΟΕ έλεγε: «Σε ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία στην Υπηρεσία μας, δόθηκε η πληροφορία ότι το βράδυ που πήρε δημοσιότητα το θέμα του ακινήτου στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, μεταφέρθηκε μέρος του προσωπικού αρχείου του κ. Τσοχατζόπουλου, από γραφείο του στην οδό Κόμνα Τράκα στην Κυψέλη, προς άγνωστη κατεύθυνση με το υπ’ αρ. κυκλοφορίας ΖΜΧ 7950 ΙΧΕ. Από έλεγχο στα αρχεία της Υπηρεσίας μας, προέκυψε ότι το παραπάνω αυτοκίνητο ανήκει στη σύζυγο πρώην στενού συνεργάτη του κ. Τσοχατζόπουλου.

Αναφέρεται η συγκεκριμένη πληροφορία, προς εκτίμηση της πιθανότητας της έρευνας σε ιδιοκτησίες του παραπάνω για τυχόν εντοπισμό εγγράφων και στοιχείων που αφορούν την παρούσα υπόθεση.»

Τα σημειώματα που έκαψαν τον Άκη Τσοχατζόπουλο

Το ΣΔΟΕ στην έκθεση του δεν συνέδεσε ευθέως τη μεταφορά του αρχείου του Άκη Τσοχατζόπουλου με την καταγγελόμενη διάρρηξη, όμως έθετε εύλογα ερωτήματα για το κατά πόσο τυχαίο ήταν που τη νύχτα της διάρρηξης «κλάπηκαν» 15 ντοσιέ που βρίσκονταν σε χρηματοκιβώτιο ασφαλείας και άλλα 16 ντοσιέ που ήταν στη βιβλιοθήκη. Έγγραφα τα οποία, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος περιελάμβαναν οικονομικά στοιχεία, αποδείξεις πληρωμών, έγγραφα σχετικά με τα ακίνητα του και δικαστικές εκκρεμότητες, καθώς και σημειώματα από τη θητεία του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Άλλωστε ήταν γνωστό ότι μια από τις συνήθειες του Άκη Τσοχατζόπουλου ήταν να κρατά προσωπικές σημειώσεις για τις συναντήσεις, τα ραντεβού και τις συνδιαλλαγές του -κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές- έτσι ώστε να μην προδίδεται από τη μνήμη του.

Το ένοχο διάμερισμα

Λίγα χρόνια αργότερα -τι ειρωνεία- ο Άκης Τσοχατζόπουλος θα κατηγορούνταν μεταξύ άλλων ότι εισέπραξε μέσω υπεράκτιων εταιρειών από τη γερμανική εταιρεία Ferrostaal μίζα 8 εκατομμυρίων ευρώ με την οποία αγόρασε ακίνητα στη λεωφόρο Κηφισίας, αλλά και στην όδο Κόμνα Τράκα. Τα χρήματα, όπως αναφέρει το κατηγορητήριο διαβιβάστηκαν μέσω της τράπεζας Morgan Stanley στην Ελβετία.

Το 2012 όταν οι εισαγγελικές αρχές στην Αθήνα ασχολούνταν με την υπόθεση Τσοχατζόπουλου δεν θα πίστευαν στα μάτια τους με αυτά που θα έβρισκαν στη διάρκεια των ερευνών τους στο αρχείο του πρώην υπουργού. Οι αρχές έφτασαν μέχρι τα θεμέλια του σπιτιού, μέχρι το υπόγειο του ιστορικού διαμερίσματος για να βρουν τα στοιχεία εκείνα που σηματοδότησαν το “τέλος” του.

Στο αρχείο που κρατούσε ο Άκης Τσοχατζόπουλος στην Κόμνα Τράκα βρέθηκαν οι έγγραφε αποδείξεις για την κίνηση της «μίζας» από τα εξοπλιστικά, καθώς και η σχετική αλληλογραφία με τη Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου και με την Τράπεζα Εξωτερικών Υποθέσεων της Μόσχας, η οποία και επιβεβαίωνε τη μεταφορά του ποσού των 21 εκατομμυρίων δολαρίων μαζί με τη «διαδρομή» του μέχρι να φτάσει στις εταιρείες που λειτουργούσαν σαν «πλυντήρια» μαύρου χρήματος.

Τα όσα ακολούθησαν μετά είναι η ιστορία.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις