Ανοίγουμε σήμερα το «φάκελο» του Φρέντι Μπελέρη, με αφορμή τα όσα σκόπιμα διαρρέουν κάποιοι για να πλήξουν τον υποψήφιο πλέον ευρωβουλευτή της ΝΔ, αλλά στην πραγματικότητα κάνουν κακό στην ελληνική μειονότητα.

Στα χέρια μας έπεσε «υπόμνημα» που απαντά σημείο-σημείο στις «κατηγορίες» κύκλων σε βάρος του φυλακισμένου, εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας.

Ο Φρέντι Μπελέρης δεν έχει σχέση με την επίθεση της ΜΑΒΗ στο φυλάκιο της Επισκοπής

– Στις 22 Ιανουαρίου 1994 ο Φ. Μπελέρης πήγε για εκπαίδευση στην Κύπρο με 100 Βορειοηπειρώτες προσκεκλημένος του «Παγκύπριου Φορέα Βοήθειας Βορειοηπειρωτών». Ο Μπελέρης εκπαιδεύτηκε στα θερμο-υδραυλικά (ενώ άλλοι εκπαιδεύτηκαν στα ηλεκτρολογικά, τουριστικά κ.λ.π.). Επέστρεψαν όλοι στην Ελλάδα στις 24 Ιουνίου 1994 όπως αποδεικνύεται από τις σφραγίδες εισόδου-εξόδου στα διαβατήριά τους (τότε ήταν υποχρεωτική η σφράγιση του διαβατηρίου) τα εισιτήρια και το φωτογραφικό υλικό της εποχής από την Κύπρο. Η επίθεση στο αλβανικό φυλάκιο της Επισκοπής έγινε στις 10 Απριλίου 1994. Στις 6 Οκτωβρίου 1994, η οργάνωση «ΜΑΒΗ» (Μέτωπο Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου) με προκήρυξή της στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία ανέλαβε την ευθύνη της φονικής επίθεσης στην Επισκοπή. Επομένως, όταν έγινε η επίθεση της ΜΑΒΗ στην Επισκοπή, ο Μπελέρης βρισκόταν στην Κύπρο.

– Η υπόθεση έχει ερευνηθεί από την αλβανική δικαιοσύνη τρείς φορές: το 1994, το 2005 και το 2019. Σε καμία από αυτές τις έρευνες δεν προέκυψε κανένα απολύτως στοιχείο για τον Μπελέρη. Ιδίως το 2019 η δικαστική έρευνα διήρκεσε 2 χρόνια. Ο εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου κατά της Διαφθοράς (SPAK) που έκανε την δικαστική έρευνα, ζήτησε να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο διότι δεν υπήρχε κανένα στοιχείο εις βάρος του Μπελέρη. Η πρόταση ετέθη στην κρίση του δικαστηρίου που έκρινε στις 6 Δεκεμβρίου 2021 ότι δεν εμπλέκεται ο Μπελέρης στο επεισόδιο της Επισκοπής. Ο δικαστής που πήρε την απόφαση ήταν ο Arjon Cella (που συμμετείχε στη σύνθεση του δικαστηρίου στην τελευταία δίκη του Μπελέρη τον Μάρτιο του 2024).

– Εάν ο Μπελέρης είχε σχέση με αυτές τις ιστορίες, δεν θα είχε επιστρέψει το 2015 από την Ελλάδα για να ζήσει μόνιμα στη Χειμάρρα με την οικογένειά του και ιδίως τα παιδιά του.

– Η υποψηφιότητα Μπελέρη είχε την στήριξη των κομμάτων του Μέτα και του Μπερίσα. Ουδέποτε οι συγκεκριμένοι θα υποστήριζαν κάποιον υποψήφιο που θα μπορούσε να έχει εμπλακεί στην υπόθεση της Επισκοπής.

    Σύλληψη Μπελέρη το 1995: Επιβεβαίωση από την ελληνική Δικαιοσύνη ότι δεν είχε καμία σχέση με το επεισόδιο της Επισκοπής

    Ο Μπελέρης ουδέποτε υπήρξε διακινητής όπλων, αλλιώς θα είχε κινηθεί ποινική δίωξη για κακούργημα από την ελληνική Δικαιοσύνη

    Το 1995 ο Μπελέρης συνελήφθη στο Καλπάκι Ιωαννίνων με άλλους έξι Έλληνες που επέβαιναν σε δυο αυτοκίνητα, στο ένα εκ των οποίων υπήρχαν όπλα.

    – Επειδή υπήρχε υποψία ότι οι συλληφθέντες συνδέονταν με το επεισόδιο της Επισκοπής, ασκήθηκε δίωξη στους έξι από τους επτά. ΔΕΝ ασκήθηκε δίωξη στον Μπελέρη διότι είχε εξ αρχής αποδείξει (σφραγίδες στο διαβατήριό, αεροπορικά εισιτήρια, φωτογραφικό υλικό, μαρτυρίες) ότι ήταν στην Κύπρο. Τελικώς, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών απαλλάχθηκαν και οι άλλοι έξι συλληφθέντες από τις κατηγορίες για το επεισόδιο της Επισκοπής.

    – Διαπιστώθηκε δικαστικά ότι τα όπλα δεν είχαν σχέση με το επεισόδιο της Επισκοπής (μέσω δικαστικής συνδρομής μεταξύ των δύο χωρών).

    – Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών ο Μπελέρης απαλλάχθηκε από την κατηγορία για οπλοκατοχή.

    Στοχοποίηση Μπελέρη με πρόσχημα την προσβολή του «αλβανισμού»

    Το 2003 ο Μπελέρης ζούσε στην Ελλάδα. Ως πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών Ελλάδας οργάνωσε τους δημότες Χειμάρρας να πάνε να ψηφίσουν στις δημοτικές εκλογές. Κατά τη διάρκεια των δημοτικών εκλογών Αλβανοί παρακρατικοί έκλεψαν τις κάλπες από δύο χωριά, ξυλοκόπησαν τρεις μειονοτικούς και μαχαίρωσαν δύο, εκ των οποίων ο ένας μεταφέρθηκε εκτάκτως στο νοσοκομείο στα Γιάννενα με βαριά τραύματα.

    Σε αντιπερισπασμό για τη δράση των παρακρατικών, το αλβανικό κράτος στράφηκε δικαστικά κατά πέντε Χειμαρριωτών (περιλαμβανομένου και του Μπελέρη) για προσβολή του «αλβανισμού» και των εθνικών συμβόλων της Αλβανίας. Αντίστοιχη κατηγορία για προσβολή του «τουρκισμού» υπάρχει μόνον στην Τουρκία. Ειδικά για τον Μπελέρη οι κατηγορίες ήταν ότι:

    α) οργάνωσε τους συμπατριώτες του να μεταβούν με λεωφορεία για να ψηφίσουν και

    β) έγραψε άρθρο στην εφημερίδα «Χειμάρρα» στην Αθήνα όπου τους καλούσε να συμμετάσχουν μαζικά στις εκλογές. Καταδικάστηκε ερήμην σε τρία χρόνια φυλάκισης.

    Ουδέποτε οι αλβανικές αρχές ζήτησαν από τις ελληνικές δικαστικές αρχές συνδρομή έτσι ώστε να εκτίσει ο Μπελέρης (και οι λοιποί 4 καταδικασθέντες) την ποινή τους, γεγονός που αποδεικνύει τη δολιότητα και το ανυπόστατο της καταδίκης. Η ποινή παραγράφηκε.

    Ειδήσεις σήμερα:

    Ισραήλ-Ιράν: Ο Νετανιάχου δεν πάτησε ακόμη τη σκανδάλη λόγω Μπάιντεν

    Καιρός: Ραγδαία επιδείνωση από αύριο -Πού θα χτυπήσει ο «πολικός αεροχείμαρρος»

    Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις