Αίγυπτος: Ακόμα περισσότερο εμβαθύνει η σχέση της Ελλάδας με τη χώρα καθώς υπεγράφη νέα συμφωνία (Μνημονίου Κατανόησης) μεταξύ του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Αιγύπτιου ομολόγου του Στρατηγού, Μοχάμεντ Ζάκρι.

Η συμφωνία στην επίμαχη περιοχή πετάει ουσιαστικά στο καλάθι των αχρήστων το τουρκολυβικό μνημόνιο και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας που παρευρέθηκε στην Αίγυπτο για την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης, σημείωσε ότι “η συμφωνία δίνει σημαντική ώθηση στην κοινή προσπάθεια για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και της διμερούς συνεργασίας“.

Η συμφωνία αφορά κοινές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου που ταυτίζονται με τα FIR Αθηνών και Καΐρου.

Η δήλωση του Νίκου Δένδια

“Αποτελεί μεγάλη χαρά για εμένα  που βρίσκομαι για μια ακόμα φορά στο Κάιρο. Η σημερινή επίσκεψη πραγματοποιείται μετά από μια σειρά πολλών επισκέψεων που έχω πραγματοποιήσει στην Αίγυπτο και εντάσσεται στη βαθιά φιλία μεταξύ των δύο στρατηγικών εταίρων.

Σήμερα η χαρά μου είναι  ακόμη μεγαλύτερη καθώς παραβρέθηκα στην υπογραφή, από τους Υπουργούς Άμυνας Ελλάδος και Αιγύπτου, κυρίους Παναγιωτόπουλο και Ζάκι, διμερούς Συμφωνίας Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης. Η Συμφωνία αυτή δίνει σημαντική ώθηση στην κοινή προσπάθεια για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και της διμερούς συνεργασίας. Με βασικό άξονα πάντοτε την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, και στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Με γνώμονα τον σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και την προαγωγή της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μεσόγειο και ευρύτερα. Η σημασία της Συμφωνίας έγκειται στο γεγονός ότι αποσκοπεί, δια μέσου της συνεργασίας των αρμοδίων Αρχών των δύο χωρών, στη διάσωση ανθρώπινων ζωών οι οποίες βρίσκονται σε κίνδυνο. Η Ελλάδα και η Αίγυπτος αποδεικνύουν την κοινή τους προσήλωση στην υπέρτατη αξία της ανθρώπινης ζωής.

Η Συμφωνία αποδεικνύει για ακόμη μία φορά ότι η Μεσόγειος δεν αποτελεί – δεν αποτέλεσε ποτέ άλλωστε – εμπόδιο μεταξύ της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Αποτελεί γέφυρα μεταξύ των λαών των τριών αυτών ηπείρων. Η Ελλάδα και η Αίγυπτος συνεχίζουν να εργάζονται με βάση αυτή τη φιλοσοφία και να δίνουν το σχετικό παράδειγμα και προς άλλες χώρες της Μεσογείου.

Αμέσως μετά θα υπογραφεί στο υπουργείο Εξωτερικών και μία άλλη Συμφωνία, την οποία θα υπογράψει ο Αναπληρωτής  Υπουργός Εξωτερικών, κ. Βαρβιτσιώτης. Μια Συμφωνία η οποία θα επιτρέψει τη μεταφορά του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού για την ελληνική οικονομία από τη φίλη χώρα της Αιγύπτου“, είπε ο Νίκος Δένδιας.

Η Συμφωνία που υπογράφουμε σήμερα, αντανακλά τη στρατηγική σχέση που έχουμε σφυρηλατήσει τα τελευταία χρόνια, σχέση η οποία εδράζεται σε ισχυρούς διαχρονικούς δεσμούς φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού“, είπε από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Στη Συμφωνία καθορίζονται τα όρια της δικαιοδοσίας και των περιοχών ευθύνης για την Έρευνα και Διάσωση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου που ταυτίζονται με τα FIR Αθηνών και Καΐρου αντίστοιχα, με πλήρη εφαρμογή και απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Σε αντιδιαστολή, τα αποκαλούμενα «Μνημόνια Συνεργασίας» μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης, συνιστούν συμπεριφορές παράνομες, παραβατικές, άκυρες και αποσταθεροποιητικές. Η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν ένα κοινό όραμα για την δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ευνοεί και υποστηρίζει την ανάπτυξη και την ευημερία των λαών τους, αλλά και την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καταδικάζουμε κάθε μορφή αναθεωρητισμού και μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα“, συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σαμέχ Σούκρι δήλωσε: “Είναι πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση των σχέσεων και τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών. Αμοιβαίος σεβασμός, σεβασμός στις αξίες κάθε χώρας. Η συνεργασία των δύο χωρών βασίζεται στο πλαίσιο του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου“.

Τέλος ο υπουργός Άμυνας Αιγύπτου, Μοχάμεντ Ζάκρι δηλώσε: “Είναι ακόμα ένα βήμα στη στενή συνεργασία των δύο χωρών. Οι σχέσεις συνεργασίας Ελλάδας και Αιγύπτου (…) Θα πρέπει να είναι μοντέλο για τις σχέσεις όλων των χωρών. Βασίζονται στο σεβασμό, και τις σχέσεις καλής γειτονίας“.

Ειδήσεις σήμερα:

Με καινοτομίες η Eurovision 2023 – Τι αλλάζει στο σύστημα ψηφοφορίας

Νέα προβλήματα στον ΑΝΤ1+ – Από το ελεύθερο κανάλι το Δανία – Τυνησία – Οργή λαού στο Twitter

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις