Κατατίθεται το μεσημέρι της Τρίτης 26/3 στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση δυσπιστίας από το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Συγκεκριμένα με τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών που έχει προγραμματιστεί για σήμερα Τρίτη, άρχισε τις εργασίες της η Ολομέλεια.

Δείτε Live τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής

Με την έναρξη της συνεδρίασης, ζήτησε τον λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης.

«Έχει προαναγγελθεί η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, βάσει του άρθρου 84 παρ. 2 του Συντάγματος και του άρθρου 142 του Κανονισμού της Βουλής. Οπότε, επειδή αυτό έχει προαναγγελθεί και υπάρχει και η δημόσια δήλωση από Κοινοβουλευτικές Ομάδες ότι θα συνυπογράψουν αυτή την πρόταση, θεωρώ ότι μάλλον δεν είναι δόκιμο να ξεκινήσει η διαδικασία της συζήτησης του νομοσχεδίου και λόγω της σοβαρότητας του περιεχομένου της πρότασης δυσπιστίας, η οποία από στιγμή σε στιγμή θα κατατεθεί στο προεδρείο» είπε ο Μιχάλης Κατρίνης.

«Όπως ξέρετε, η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας προϋποθέτει Ολομέλεια εν εξελίξει. Άρα αυτή τη στιγμή προσφέρουμε Ολομέλεια εν εξελίξει για να υποβληθεί η πρόταση δυσπιστίας όπως έχει αναγγελθεί. Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί πειράζει η Ολομέλεια εν εξελίξει που είναι η μόνη περίπτωση για να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας» είπε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας και εξήγησε ότι μόλις κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας διακόπτεται η διαδικασία του νομοθετικού έργου, διακόπτονται οι επιτροπές και καθορίζεται ο χρόνος έναρξης και διεξαγωγής της συζήτησης.

Κατόπιν αυτού, στο βήμα ανέβηκε ο εισηγητής της ΝΔ στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών Αθανάσιος Καββαδάς.

Τέμπη, υποκλοπές και emails σε απόδημους στην πρόταση δυσπιστίας του Ανδρουλάκη

Τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου ενημέρωσε τηλεφωνικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, σχετικά με την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από τη Χαριλάου Τρικούπη, «ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ενημέρωσε τηλεφωνικά για το περιεχόμενο και το σκεπτικό της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να καταθέσει το Κίνημα, τον επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο, την Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση».

«Πρόκειται για τα κόμματα που στις δημόσιες τοποθετήσεις τους έχουν εκφράσει την πρόθεση να συνυπογράψουν την πρόταση», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ και σημειώνει πως «ο κ. Ανδρουλάκης για λόγους θεσμικής τάξης ενημέρωσε τηλεφωνικά και τον γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα».

Τι περιλαμβάνει η πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, στο κείμενο γίνεται αναφορά όχι μόνο στα Τέμπη, αλλά και σε θέματα κράτους δικαίου, στο θέμα των υποκλοπών και της διαρροής των e-mail. Το κείμενο θα παρουσιάσει στις 15:00 στη δεκάλεπτη ομιλία του στη Βουλή ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Εφόσον όλα αυτά τα κόμματα της αντιπολίτευσης διάκεινται θετικά, θα συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών προκειμένου να κατατεθεί και τυπικά το αίτημα. Απαιτείται αριθμός 50 υπογραφών, οπότε θεωρείται δεδομένο πως θα ξεκινήσει η διαδικασία.

Τι προβλέπει το άρθρο 84 του Συντάγματος

Σύμφωνα με το άρθρο 84 του ελληνικού Συντάγματος (Εμπιστοσύνη της Βουλής – αρχή της δεδηλωμένης), πρόταση δυσπιστίας έχουν δικαίωμα να καταθέσουν τα εκλεγμένα μέλη του Κοινοβουλίου στη Βουλή των Ελλήνων, με σκοπό το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ή από μέλος της.

H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογραμμένη από το ένα έκτο τουλάχιστον των βουλευτών (δηλαδή από 50 βουλευτές) και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση.

Αφού, λοιπόν, η πρόταση δυσπιστίας έχει την πλειοψηφία του ενός έκτου της Βουλής, τότε κατατίθεται προς τον πρόεδρο της Βουλής. Τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

H συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η Kυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.

H ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η Kυβέρνηση.

Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).

Κατά την ψηφοφορία για τις πιο πάνω προτάσεις ψηφίζουν οι υπουργοί και υφυπουργοί που είναι μέλη της Βουλής.

Ειδήσεις σήμερα:

Πυροβολισμοί σε μπαρ στην Ομόνοια -Ανθρωποκυνηγητό για τους δράστες

Όλο το παρασκήνιο για την κατάθεση της πρότασης μομφής από το ΠΑΣΟΚ… plus -Τι αποφάσισε το Μέγαρο Μαξίμου

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις