Σε λειτουργία τέθηκε η εφαρμογή My Health, που επιτρέπει στους πολίτες να έχουν πρόσβαση στη συνταγογράφηση και τα παραπεμπτικά των εξετάσεων τους. Η νέα εφαρμογή παρουσιάστηκε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.  

Πρόκειται για έναν “ψηφιακό φάκελο” υγείας μέσω του οποίου κάθε πολίτης θα έχει ανά πάσα στιγμή πρόσβαση από το κινητό του στα στοιχεία που βλέπει στην άυλη συνταγογράφηση ο γιατρός και θα εξελίσσεται στην πορεία με στόχο να δώσει πρόσβαση στο πλήρες ιστορικό κάθε ατόμου στο μέλλον.

Το video της παρουσίασης της εφαρμογής MyHealth app
Πως λειτουργεί η νέα εφαρμογή και τι προσφέρει

Την εφαρμογή “MyHealth app” μπορεί να κατεβάσει ο πολίτης στο κινητό του, ενώ σημειώνεται ότι για την χρήση της απαιτείται εγγραφή στην άυλη συνταγογράφηση. Η εφαρμογή είναι πολύ απλή και διατίθεται για κινητά με λογισμικό iOS και Android.

Μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή ΕΔΩ

Μέσω της εφαρμογής οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν όλες τις συνταγές και τα παραπεμπτικά που έχουν εκδοθεί για τον ΑΜΚΑ τους (αριθμό και ημερομηνία έκδοσης, γιατρός που συνέταξε το έγγραφο, καθώς και όλο το περιεχόμενό τους).

Επίσης, μπορούν να λαμβάνουν στο κινητό τους ειδοποιήσεις (push notifications) για κάθε συνταγή ή παραπεμπτικό που εκδίδεται για τον ΑΜΚΑ τους μέσω της άυλης συνταγογράφησης.

Οι παραπάνω λειτουργίες είναι διαθέσιμες και για τα προστατευόμενα μέλη κάθε προσώπου και δίνει πρόσβαση σε συνταγές και παραπεμπτικά που έχουν εκδοθεί από τον Ιανουάριο του 2020 και μετά. Μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται να προστεθούν και τα δεδομένα από το 2012.

Δείτε βήμα βήμα την πρόσβαση στην εφαρμογή

Όπως είπε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, που έκανε την παρουσίαση, εξήγησε τι μπορεί να κάνει ο πολίτης. “Μπορεί να διαχειριστεί και να δει συγκεντρωμένες πληροφορίες που καταρχήν αφορούν συνταγές και παραπεμπτικά, ενώ εντός μηνός θα προστεθούν οι ιατρικές βεβαιώσεις”, είπε.

“Ο πολίτης θα έχει άμεση και εύκολη πρόσβαση στο ιστορικό της συνταγογράφησής του, καθώς για τα προστατευόμενα μέλη του, αρχικά με ένα ιστορικό ενάμισι έτους, από τον Ιανουάριο του 2020, ενώ μέχρι το Σεπτέμβριο, το ιστορικό αυτό θα καλύπτει την περίοδο από το 2012.

Δηλαδή θα μπορεί ο κάθε πολίτης να δει σε βάθος χρόνου το τι του έχει συνταγογραφηθεί στον ΑΜΚΑ του. Και αυτό είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον για να βλέπει κανείς αθροιστικά, σωρευτικά το ποια είναι η κατάσταση, το προφίλ που έχει στο φάκελό του. Επίσης, θα λαμβάνει τις ειδοποιήσεις της άυλης συνταγογράφησης πλέον με push notification για τις νέες συνταγές”, είπε ο κύριος Πιερρακάκης.

Για την ασφαλή πρόσβαση στην εφαρμογή, η ταυτοποίηση γίνεται σε πρώτο επίπεδο με τους κωδικούς στο Taxisnet και κατόπιν με την καταχώρηση κωδικού μιας χρήσης (OTP – One Time Password), ο οποίος αποστέλλεται σε αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχει επιβεβαιωθεί ότι ανήκει στον πολίτη.

Δείτε αναλυτικά τα βήματα εδώ
 
Μια πρόταση που θα καλύπτει όλο το φάσμα των υπηρεσιών υγείας

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός

Οι ψηφιακές εφαρμογές στην υγεία είναι μόνο ψηφίδες ενός συνολικότερου σχεδίου που έχουμε για ένα πραγματικό νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτή η πρόταση για το νέο ΕΣΥ θα είναι μία ολιστική πρόταση που θα καλύπτει όλο το φάσμα των υπηρεσιών υγείας, από την πρόληψη μέχρι την φροντίδα των ασθενών μέσα στα νοσοκομεία, αλλά και το τι συμβαίνει όταν θα βγαίνουν από αυτά. Και βέβαια σε όλη αυτή την προσπάθεια η χρήση νέων τεχνολογιών, όπως αυτή που θα παρουσιάσουμε σήμερα, θα παίξει καταλυτικό ρόλο”, τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις