Συνεχείς και με μορφή “χιονοστιβάδας” είναι οι αποκαλύψεις γύρω από το σκάνδαλο “Qatar Gate”, στο οποίο πρωταγωνιστεί η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή.

Η 44χρονη παραμένει προφυλακισμένη και περιμένει την Τετάρτη να εμφανιστεί ενώπιον του προδικαστικού τμήματος, το οποίο θα αποφασίσει αν θα προφυλακιστεί ή όχι έως τη δίκη, τόσο η ίδια όσο και οι άλλοι τρεις συλληφθέντες.

Πάντως, οι κατηγορίες αντιμετωπίζουν είναι άκρως σοβαρές (διαφθορά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση) και αν αποδειχθούν είναι αντιμέτωποι με βαριές ποινές.

Εύα Καϊλή: “Είμαι αθώα”

Το πρωί της Τρίτης (13/12) ο δικηγόρος της ίδιας και της οικογένειάς της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, δήλωσε στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” πως η ευρωβουλευτής είναι δυνατή και έτοιμη να αντιμετωπίσει τη δικαστική διαδικασία.

Ο ίδιος μετέφερε τη θέση της κ. Καϊλή η οποία αρνείται όλες τις κατηγορίες που της έχουν αποδοθεί από τις βελγικές Αρχές.

Ο κ. Δημητρακόπουλος σημείωσε πως λόγω απορρήτου δεν μπορεί να μιλήσει για το αν βρέθηκαν ή όχι χρήματα στο σπίτι της αντιπροέδρου του Κοινοβουλίου και υποστήριξε πως ακόμα δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες από την εισαγγελέα.

Σύμφωνα με τον γνωστό ποινικολόγο, “επικοινώνησε χθες βράδυ για δύο λεπτά, τόσο της επετράπη, με την αδερφή της όταν ήταν στο γραφείο μου. Συζητούσαμε την υπεράσπιση σε συνεργασία με τους δύο συναδέλφους στις Βρυξέλλες. Περίμενα να ακούσω μια γυναίκα καταβεβλημένη. Σας λέω ότι εμψύχωνε την αδερφή της. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι σε καλή ψυχολογική κατάσταση, αλλά έχει τεράστια αποθέματα δύναμης για να δώσει έναν ακόμα αγώνα“.

Θέλει να αποκαταστήσει το όνομά της απέναντι σε όλους τους ανθρώπους που την έχουν εμπιστευτεί όλα αυτά τα χρόνια. Αρνείται τις κατηγορίες” διεμήνυσε ο δικηγόρος.

Στο αν η Εύα Καϊλή παίρνει “αποστάσεις” από τον επίσης προφυλακισμένο σύντροφό της Φραντσέσκο Τζιόρτζι, είπε πως “δεν μπορώ να απαντήσω λόγω απορρήτου αν την ενέπλεξε ο σύντροφός της”.

Σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι “οι προϋποθέσεις για να διαταχθεί προφυλάκιση είναι ίδιες με αυτές που ισχύουν στην Ελλάδα. Θα πρέπει να είναι ύποπτη φυγής ή τέλεσης άλλων αδικημάτων. Στην περίπτωση της κ. Καϊλή δεν ισχύει καμία από αυτές τις περιπτώσεις. Η κ. Καϊλή έχει και ένα παιδί, το οποίο δεν υπάρχει κάποιος να το φροντίσει. Είναι ένας ισχυρός λόγος για να αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους”.

Σχετικά με τα χρήματα και τα στοιχεία που φέρεται να βρέθηκαν, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος δήλωσε ότι “δεν μπορώ να τοποθετηθώ, μπορώ όμως να δημοσιοποιήσω ότι δεν υπάρχει καμία κούνια όπου κάτω από αυτή θα μπορούσαν να κρύβονται χρήματα. Όλα αυτά που έχουν ειπωθεί τις τελευταίες ημέρες, έχουν στόχο να πλήξουν την προσωπικότητα της κ. Καϊλή. Βέβαια, αυτά είναι συνηθισμένα φαινόμενα”.

Ο κ. Δημητρακόπουλος νωρίτερα είχε μιλήσει και στην πρωινή εκπομπή του Open, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Εύας Καϊλή. “Η θέση της είναι ότι είναι αθώα. Δεν έχει καμία σχέση με χρηματισμούς από το Κατάρ” είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τον πατέρα της 44χρονης πολιτικού, έκανε γνωστό ότι δεν του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι από τις βελγικές αρχές κι ότι “είναι ελεύθερος, αν θέλει να έρθει στην Ελλάδα“, αλλά “όταν ένας πατέρας βλέπει το παιδί του σε τόσο δύσκολη θέση μένει δίπλα του”.

Γιατί προφυλακίστηκε η Εύα Καϊλή – Ποιες ποινές αντιμετωπίζει

Στην κεντρική Ευρώπη προβλέπεται ως λόγος προφυλάκισης ο λεγόμενος κίνδυνος συσκότισης των αποδεικτικών στοιχείων. Πρόκειται για μία μορφή απομόνωσης. Να σκεφτείτε ότι σε αυτό το διάστημα έχει το δικαίωμα να συνομιλεί μόνο με το δικηγόρο της και τους οικείους της αλλά με κανέναν άλλον και φυσικά όχι απεριόριστα” δήλωσε στο Mega ο δικηγόρος, Ηλίας Μπίσιας.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων, Παναγιώτης Περάκης, είπε στο Mega πως “στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός της προφυλάκισης ενός κατηγορούμενου, που στην Ελλάδα είναι 18 μήνες. Και αυτό γιατί, όπως λένε οι νομικοί που γνωρίζουν τα ευρωπαϊκά δικαστικά συστήματα, η απονομή δικαιοσύνης είναι ταχύτατη. Υπολογίζεται ότι στην πράξη και κατά μέσο όρο, ένας κατηγορούμενος παραμένει προφυλακισμένος 6 μήνες πριν αρχίσει η δίκη του. Κάτι που, όμως, δεν αποκλείουν να ανατραπεί στη συγκεκριμένη υπόθεση”.

Πλέον, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλη ποινή φυλάκισης, με βάση τις κατηγορίες που τη βαραίνουν για το “Qatar Gate“.

Αν κάποιος κριθεί ένοχος, στο Βέλγιο μπορεί να καταδικαστεί σε έως και 10 χρόνια φυλάκισης, ενώ στην Ελλάδα η ανώτατη ποινή αγγίζει τα 15 έτη.

Ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει τρία έως πέντε έτη φυλάκισης, εφόσον αποδειχθούν οι κατηγορίες αυτές, δηλαδή και η παθητική δωροδοκία – δωροληψία, όπως τη λέμε και η σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση” είπε ο δικηγόρος Νίκος Κορογιαννάκης στην ΕΡΤ.

Ειδήσεις σήμερα:

Ζώδια – Ετήσιες προβλέψεις 2023 – Πώς θα κυλήσουν τα ερωτικά και τα οικονομικά για τον Λέων

Πρεμιέρα την Τετάρτη για το “εορταστικό καλάθι” και το “καλάθι του Άη Βασίλη”

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις