Σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα περάσει την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου για την καθιερωμένη συνάντησή του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την οποία αναμένεται να ενημερώσει τόσο για το ταξίδι του στο Κάιρο, αλλά και για τα ταξίδια που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τις επόμενες ημέρες (σε Καναδά, ΗΠΑ) αλλά και για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που υλοποιεί η κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός σκοπεύει να φέρει στο επίκεντρο των συζητήσεων το θέμα της επιστολικής ψήφου, το οποίο θεωρεί κορυφαία μεταρρύθμιση, και δεν θέλει να χαθεί με αφορμή την υπόθεση Ασημακοπούλου και τα περιβόητα πλέον emails που προκάλεσαν εκτός από το «κόψιμο» της ίδιας από το ευρω-ψηφοδέλτιο και τις παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών και του Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού της ΝΔ. Βέβαια η έρευνα της δικαιοσύνης και της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων είναι σε εξέλιξη, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει όλο αυτό να επηρεάσει την υπόθεση της επιστολικής ψήφου, στην οποία η ΝΔ «ποντάρει» για να περιορίσει εκτός των άλλων το φόβο περί αποχής.

Πέρα από αυτά όμως φαίνεται ότι το σκληρό ροκ που είδαμε να …ανεβαίνει τις τελευταίες ημέρες θα συνεχιστεί μεταξύ των κομμάτων καθώς στην αντιπαράθεση έχουν μπεί πλέον και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Αριστερά, που στοχοποιούν ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρόεδρό του Στέφανο Κασσελάκη. Και αυτό γιατί βλέπουν και τα δυο κόμματα τον ΣΥΡΙΖΑ να…επιστρέφει αφαιρώντας για την ώρα από το ΠΑΣΟΚ την δεύτερη θέση αλλά και από τη Νέα Αριστερά, την πιθανότητα να φτάσει το 3% και να πάρει μια έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο. Η κλιμάκωση αυτής της αντιπαράθεσης στο χώρο της κεντροαριστεράς δίνει ανάσες στο κυβερνητικό επιτελείο, που όμως καλείται να βρεί τρόπους που θα διαχειριστεί θέματα, όπως το «έγκλημα στα Τέμπη», που εξακολουθεί να είναι στην ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης. Μάλιστα αυτήν την εβδομάδα, αναμένεται να πάει και στην Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής , στο οποίο έχουν προστεθεί και τα πορίσματα των κομμάτων της Αντιπολίτευσης. Αυτό σε συνδυασμό με τα όσα έγιναν στο Ευρωκοινοβούλιο, χθες, αναμένεται να ανεβάσουν εκ νέου το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή. Η συζήτηση για το πόρισμα των Τεμπών θα ξεκινήσει το πρωί της Τετάρτης στις 9.30 με τις τοποθετήσεις των εισηγητών. Τον λόγο, επιπροσθέτως, θα λάβουν φυσικά όσοι πολιτικοί αρχηγοί θα θελήσουν να τοποθετηθούν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει υπουργός ο οποίος θα οριστεί εάν και η όλη διαδικασία αποτελεί κοινοβουλευτική πρωτοβουλία.

Στην κοινοβουλευτική συζήτηση των τριών κύκλων ομιλητών βουλευτών θα λάβουν μέρος συνολικά 41 βουλευτές. Ο πρώτος κύκλος των ομιλητών- βουλευτών θα απαρτίζεται από τους βουλευτές των κομμάτων και ο ανεξάρτητος βουλευτής που αποτέλεσε μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής. Στους επόμενους κύκλους θα συμμετέχουν 16 ομιλητές στον κάθε κύκλο αναλογικά με την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων.

Χθες πάντως η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) αποφάσισε να παραμείνει ανοιχτή η αναφορά που κατέθεσε εκ μέρους του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών, η Μαρία Καρυστιανού.

Το θέμα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών συζητήθηκε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τη διαδικασία του κατ’επείγοντος. Στο τέλος της συζήτησης, η αντιπρόεδρος της επιτροπής Αναφορών, Γιάνα Τοομ (Εσθονία, Φιλελεύθεροι) ανακοίνωσε ότι η αναφορά παραμένει ανοιχτή και το θέμα παραπέμπεται στην επιτροπή Δικαιοσύνης και Ελευθεριών (LIBE) και στην επιτροπή Μεταφορών (TRAN) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ παράλληλα ζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια ενημερωμένη γραπτή απάντηση. Την απόφαση να παραμείνει ανοιχτή η αναφορά για το δυστύχημα των Τεμπών, στήριξαν όλες οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις