Νίκος Δένδιας: Ένταση υπήρξε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων με τίτλο “Η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο“, καθώς ο Τούρκος πρέσβης διέκοψε τον Έλληνα ΥΠΕΞ και άρχισε να προβαίνει σε ένα προκλητικό παραλήρημα και να προωθεί τις αβάσιμες τουρκικές θέσεις.

Μάλιστα ο Έλληνας υπουργός επανέφερε στην τάξη τον Τούρκο πρέσβη στο Όσλο λέγοντας του ότι ως διπλωμάτης, δεν νοείται να διακόπτει το συνομιλητή του.

Η τοποθέτηση του Νίκου Δένδια

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι η Ελλάδα αποτελεί μια δύναμη που προωθεί εμπράκτως την ειρήνη και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που αποδεικνύεται τόσο από τη συμμετοχή της στα πολυμερή σχήματα συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και από τον καθορισμό ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία.

Επίσης ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και την υπέδειξε ορθά ως μία δύναμη που αμφισβητεί το δικαίωμα των ελληνικών νησιών σε πλήρη επήρεια, καθώς και στην ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι κράτος Μέρος της Διεθνούς Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας από το 1995 και ότι ο οικουμενικός χαρακτήρας της UNCLOS αποδεικνύεται από το γεγονός ότι 168 μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθεαυτή, δεσμεύονται από τις διατάξεις της.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, υπογράμμισε πως η αμφισβήτηση της εφαρμογής της UNCLOS στην Ανατολική Μεσόγειο επηρεάζει σοβαρά την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή μας. "Αυτό αποδεικνύεται από τη συμπεριφορά της γειτονικής μας Τουρκίας" τόνισε πιο συγκεκριμένα.

Στηλιτεύοντας το casus belli που έχει διακηρύξει η Τουρκία από το 1995 εάν η Ελλάδα αποφασίσει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα πέρα από τα 6 ναυτικά μίλια, σύμφωνα με την UNCLOS, ο υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές πως η στάση αυτή της Τουρκίας είναι αντίθετη με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και αποτελεί κατάφωρο παράδειγμα παραβίασης του διεθνούς δικαίου.

"Παραβιάζει τις θεμελιώδεις αρχές της αποχής από την απειλή ή τη χρήση βίας και της ειρηνικής επίλυσης διαφορών μεταξύ των εθνών. Επιπλέον, έρχεται σε αντίθεση με τις βασικές αρχές στις οποίες έχει ιδρυθεί το ΝΑΤΟ" επισήμανε.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρόταξε πως η απόσυρση της απειλής είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ουσιαστική βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και σημείωσε: "Επιπλέον, η παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο περιλαμβάνει παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων και του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου, καθώς και αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε ορισμένα νησιά που έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα από σχετικές διεθνείς συνθήκες. Αυτή η συμπεριφορά συνδυάζεται με την επεκτατική θεωρία της "Γαλάζιας Πατρίδας" της Τουρκίας. Μια θεωρία που διεκδικεί εκτεταμένες θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο που ανήκουν στους γείτονές της".

Ως προς αυτό, ο Νίκος Δένδιας αντέταξε πως η UNCLOS, η οποία αντικατοπτρίζει επίσης το εθιμικό δίκαιο, προβλέπει σαφώς ότι τα νησιά, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, έχουν πλήρες δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, όπως κάθε άλλο χερσαίο έδαφος.

Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως το συγκεκριμένο γεγονός είναι "αχαρακτήριστο" και πως η Τουρκία αποκαλεί την κατάσταση αυτή "νομιμότητα".

Παράλληλα, επανέλαβε την προθυμία της Ελλάδος να διαπραγματευτεί με την Τουρκία για την επίλυση της διαφοράς που εκκρεμεί, δηλαδή την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, σύμφωνα πάντα με το Διεθνές Δίκαιο και συγκεκριμένα το Δίκαιο της Θάλασσας. "Ελλείψει διμερούς συμφωνίας, να υποβάλλουμε τη διαφορά μας στο Δικαστήριο", συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, είπε πως η Ελλάδα βλέπει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως περιοχή σταθερότητας και ευημερίας, όπου όλες οι χώρες, όλοι οι λαοί θα πρέπει να μπορούν να απολαμβάνουν ειρήνη και ασφάλεια. Ειδικότερα, επισήμανε πως ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα προωθεί ενεργά συνέργειες και περιφερειακές εταιρικές σχέσεις με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, εντός του μεγάλου πλαισίου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως η Ελλάδα έχει αναπτύξει στενούς δεσμούς με σημαντικούς εταίρους της περιοχής, που εκτείνονται από τα Βαλκάνια στη Μέση Ανατολή και από τη Βόρεια Αφρική στον Κόλπο. "Με βάση την κοινή αντίληψη του Δικαίου της Θάλασσας, επεκτείνουμε αυτή τη συνεργασία και με χώρες της περιοχής Ινδο-Ειρηνικού", προσέθεσε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις πολυμερείς μορφές συνεργασίας σε ευρύ πληθώρα τομέων που έχει συνάψει η Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο εκφράζει τη φωνή και ενισχύει τις προσπάθειες όλων εκείνων που έχουν αφοσιωθεί να διαφυλάξουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη. "Αυτή είναι η ελληνική απάντηση στις πολλές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη γειτονιά μας", διαμήνυσε.

Εν συνεχεία, τόνισε πως η Ελλάδα είναι ένα παραδοσιακό ναυτικό έθνος. "Η ελληνική ακτογραμμή της ηπειρωτικής χώρας, μαζί με την ακτογραμμή των νησιών μας, είναι σχεδόν 16.000 χλμ. Είναι περίπου κάτι σαν την ακτογραμμή της Αφρικής, λίγο λιγότερο. Και τα ελληνικά νησιά αποτελούν περίπου το 1/3 της εθνικής επικράτειας της Ελλάδας", σκιαγράφησε.

Ακόμα, ανέφερε πως η Ελλάδα έχει πρόσφατα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από 6 σε 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος στη Δυτική Ελλάδα και «επιφυλάσσεται, φυσικά, του δικαιώματός της να την επεκτείνει και σε άλλα σημεία της επικράτειάς της». Επίσης, σημείωσε πως έχει προχωρήσει σε κλείσιμο κόλπων και στη χάραξη ευθειών γραμμών βάσης στην ίδια περιοχή, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της UNCLOS.

Τα ντοκουμέντα που έφεραν τη σύγκρουση

Ο Νίκος Δένδιας παρουσίασε στους παρευρισκομένους ντοκουμέντα όπως χάρτες που διέπει τη Συμφωνία για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο, οι οποίες είναι στη λογική της νομιμότητας και παρουσίασε στον αντίποδα χάρτη με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, που υπογράφηκε ανάμεσα στην Τουρκία και στη Λιβύη εν μέσω εμφυλίου πολέμου.

Επιπλέον έδειξε στους παρευρισκόμενους το σημείο του χάρτη, όπου πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού παρενόχλησαν το ιταλικών συμφερόντων πλοίο Nautical Geo, το οποίο πραγματοποιούσε σεισμικές έρευνες για λογαριασμό της ΕΕ.

Προκλητική τοποθέτηση του Τούρκου πρέσβη στη Νορβηγία

Μετά από τη συγκεκριμένη τοποθέτηση του Έλληνα ΥΠΕΞ, ζήτησε τον λόγο και διέκοψε τον Νίκο Δένδια, ο Τούρκος πρέσβης στο Όσλο και ξεκίνησε μια προκλητική και εμπρηστική τοποθέτηση σημειώνοντας πως "όλα όσα άκουσε δεν ήταν καθόλου ευχάριστα".

Μάλιστα συνεχίζοντας το προκλητικό του κρεσέντο είπε απευθυνόμενος στον Νίκο Δένδια "ότι όλα όσα κάνει η Τουρκία τα κάνει σε απάντηση των ελληνικών κινήσεων" και έφερε ως παράδειγμα το "casus belli", που όπως δήλωσε εκδόθηκε "από την τουρκική Εθνοσυνέλευση όταν η Ελλάδα είπε ότι θα επεκτείνει μονομερώς τα χωρικά ύδατά της στα 12 νμ, παραχαράσσοντας τόσο τα πραγματικά γεγονότα, όσο και τις προεκτάσεις τους".

Μάλιστα στη συνέχεια της τοποθέτησής του ο Τούρκος πρέσβης βγήκε εκτός ελέγχου και ανέφερε πως "η Τουρκία δεν προσχώρησε στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας διότι ακριβώς υπήρχαν διαφορές στο Αιγαίο" και συνέχισε το παραλήρημα του λέγοντας "το Αιγαίο Αιγαίο έχει δυο πλευρές. Η μία είναι αυτή της Μικράς Ασίας θα πρέπει μάλλον να τη θυμάστε από την Ιστορία, υπονοώντας προφανώς τα γεγονότα του 1922".

"Η Άγκυρα δεν είναι διατεθειμένη να κάνει διάλογο μόνο επί του Δικαίου της Θάλασσας", είπε προκλητικά ο Τούρκος πρέσβης και κατηγόρησε τη χώρα μας δεν έχει διάθεση για πραγματικό διάλογο.

Στο τέλος της προκλητικής τοποθέτησής του έθεσε το ζήτημα στο οποία αναφέρονται αρκετοί Τούρκοι αξιωματούχοι τον τελευταίο καιρό και δεν είναι άλλο από την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, επικαλούμενοι τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Τον έβαλε στη θέση του ο Νίκος Δένδιας

Κάπου εκεί ο Νίκος Δένδιας επανέφερε τον Τούρκο πρέσβη στην τάξη και ξεκίνησε την απάντησή του λέγοντας πως τον διέκοψε και ως διπλωμάτης, δεν νοείται να διακόπτει το συνομιλητή του.

Στο συγκεκριμένο σημείο ανέβηκε η ένταση και ο Έλληνας ΥΠΕΞ άρχισε να αποδωμεί τα επιχειρήματα του Τούρκου αξιωματούχου και να λέει πως η Άγκυρα αγνοεί πριν και πρώτα απ’ όλα τον καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, σε άρθρο του οποίου αναφέρεται ρητά ότι απαγορεύεται όχι μόνο η χρήση, αλλά και η απειλή χρήσης βίας. Τι είναι λοιπόν το casus belli.

Παράλληλα ξεκαθάρισε πως η Τουρκία θέλει να μείνει στην εποχή του 19ου αιώνων, των κανονιοφόρων και των ξεπερασμένων αυτοκρατορικών θεωρήσεων, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει καμία πρόοδος.

Τέλος ο κ. Δένδιας έκλεισε λέγοντας πως είναι πεπεισμένος ότι η ειρήνη, η ευημερία και η ανάπτυξη για την ευρύτερη περιοχή, και ειδικότερα για την τουρκική κοινωνία θα γίνει μόνο όταν η Άγκυρα αλλάξει στάση και δεχθεί τη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας ως εργαλείο επίλυσης της μοναδικής διαφοράς.

Ειδήσεις σήμερα:

“Άναψαν” τα αίματα στη Βουλή – Άγρια κόντρα Σκουρλέτη με Γιαννακοπούλου – “Οι Ελβετοί, οι άχρωμοι και οι γερμανοτσολιάδες” (vid)

Είναι επίσημο! Χαλαρώνουν τα μέτρα από το Σάββατο – Τι θα ισχύσει για εστίαση και γήπεδα

Αντί να τραγουδάει, μοίραζε κοκαΐνη – Συνελήφθη στη Λούτσα Αλβανός τραγουδιστής (pic)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις