Τουρκία: Σκληρή ήταν η απάντηση της Αθήνας διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο νέο κρεσέντο προκλητικότητας του Τούρκου προέδρου, που έθεσε ξανά ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών.

Αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε ο Νίκος Δένδιας με τη Νορβηγίδα ομόλογό του, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, υπογράμμισε ότι η Άγκυρα θέτει θέμα αποστρατιωτικοποίησης τη στιγμή που το ΝΑΤΟ πρέπει να δείξει ενότητα στην προστασία της ακεραιότητας μίας χώρας, όπως η Ουκρανία.

Συμπέρανε, ακόμα, πως η ίδια η χώρα αμφισβητεί την ίδια την παρουσία της στο ΝΑΤΟ και θεμελιώδη δικαιώματα των Ηνωμένων Εθνών.

“Η Τουρκία επιλέγει αυτή τη στιγμή που το ΝΑΤΟ πρέπει να αναδείξει την ενότητά του απέναντι στην προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, επιλέγει να εκτοξεύει απειλές κατά της Ελλάδας, και αμφισβητεί την ίδια της την παρουσία και τη δέσμευση της με το ΝΑΤΟ και τον Χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ΟΗΕ” σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Όσον αφορά στις δηλώσεις αυτές καθ’ αυτές, ο υπουργός έκανε λόγο για μπαράζ παράνομων δηλώσεων που στερούνται κάθε νομιμότητα.

Νωρίτερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τόνισε πως η Άγκυρα δεν μπορεί να μείνει σιωπηλή “για τη στρατιωτική δραστηριότητα, σε παραβίαση των συμφωνιών για την αποστρατικοποίηση των νησιών. Στην πραγματικότητα, έχουμε θέσει αυτό το ζήτημα στην ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών. Θα το διατηρήσουμε στην ατζέντα και την ερχόμενη περίοδο“. Μάλιστα, χαρακτήρισε το θέμα “αμφιλεγόμενο”.

Μπορεί να μας αναγκάσουν να φέρουμε στην επικαιρότητα να θίξουμε αυτά τα αμφιλεγόμενα ζητήματα. Για το λόγο αυτό ο υπουργός μου τους προειδοποίησε σε χαμηλό επίπεδο για να μην μας αναγκάσουν να ανοίξουμε αυτά τα θέματα προς συζήτηση. Και καλά έκανε” είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Τουρκία: “Χαστούκια” από ΗΠΑ, Κομισιόν, Βρετανία

Υπενθυμίζεται ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και οι ΗΠΑ και η Βρετανία είχαν καταδικάσει τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πήτερ Στάνο είχε υπογραμμίσει την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά της.

Ειδικότερα, ο Πήτερ Στάνο αναφέρει ότι “τα σχόλια του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε πρόσφατη συνέντευξη, που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε ορισμένα από τα νησιά της, είναι αντιπαραγωγικά και έρχονται σε αντίθεση με τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο που ζητούνται στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τις 23 Μαρτίου και τις 24-25 Ιουνίου. 2021“.

Μετά τις ΗΠΑ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το οποίο απάντησε στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και την ανακοίνωση με την οποία έκανε για κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά της και το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών και το Ηνωμένο Βασίλειο είχε πάρει θέση υπέρ της Ελλάδος.

Δεν θεωρούμε ότι αμφισβητείται η κυριαρχία των ελληνικών νησιών. Η Ελλάδα και η Τουρκία παραμένουν στενοί φίλοι και σύμμαχοι του Ηνωμένου Βασιλείου“, αναφέρει η λιτή αλλά ξεκάθαρη δήλωση του εκπροσώπου του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωσή το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ενθαρρύνει και τις δύο χώρες να συνεχίσουν να εργάζονται για την επίλυση των εντάσεων στο Αιγαίο μέσω διαλόγου.

Νωρίτερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε διαμηνύσει πως δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο.

Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal που αφορούσε την τοποθέτηση του Τούρκου υπουργού, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι “η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή και να προστατεύεται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται”.

Ειδήσεις σήμερα:

Έρχεται “δώρο Πάσχα” για τα ευάλωτα νοικοκυριά – Από τι θα εξαρτηθεί, πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις

Η ζωγραφιά της 11χρονης που αποκάλυψε τον εφιάλτη – Το ξύλο και η κακοποίηση από τον θείο της

Η Μαρία Κορινθίου πιο αδύνατη και σέξι από ποτέ! (pics)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις