Σε πολύ λίγο αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του σύμφωνα με τον κατάλογο των ομιλητών ο πρώην Υπουργός Κώστας Καραμανλής και να ξεκαθαρίσει τις επόμενες κινήσεις του. Να σημειώσουμε ότι μέχρι τώρα στον κατάλογο των ομιλητών είχαν γραφτεί 180 βουλευτές από όλα τα κόμματα. Την Πέμπτη και πριν την ονομαστική ψηφοφορία θα μιλήσει στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στα όσα θα έχουν ακουστεί στη συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, και υπογράφουν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ και ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, αλλά και σηματοδοτώντας την επόμενη ημέρα της πορείας των εκλογών.

Σε σύσκεψη που έγινε χθες στο Μαξίμου πάντως αποφασίστηκε το πλαίσιο που θα κινηθούν Υπουργοί και Βουλευτές στη συζήτηση που διεξάγεται σε πολύ υψηλούς τόνους.

Στο πλαίσιο αυτό η οδηγία του πρωθυπουργικού γραφείου, επισημαίνει ότι οι τοποθετήσεις των ομιλητών πρέπει να είναι σημείο – σημείο σε όλα τα θέματα και κυρίως για τα Τέμπη.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ και των λοιπών κομμάτων που την στήριξαν ήταν αδύναμη, για αυτό και αποφάσισαν μετά από διαβουλεύσεις να εντάξουν και άλλα θέματα, που έχουν συζητηθεί αρκετές φορές στη Βουλή, όπως η ακρίβεια, οι υποκλοπές, και το κράτος δικαίου.

Η ανακύκλωση των θεμάτων δείχνει την ένδεια επιχειρημάτων της αντιπολίτευσης. Σε ότι αφορά το θέμα των Τεμπών οι ομιλητές θα στοιχηθούν πίσω από συγκεκριμένες θέσεις:

ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ –ΜΠΑΖΩΜΑΤΟΣ: Αυτό που συνέβη ήταν επιχειρησιακές παρεμβάσεις στο χώρο με απόφαση των αρμοδίων επιχειρησιακών συλλογικών οργάνων ώστε οι γερανοί, να βρίσκονται πάνω σε ασφαλές και σταθερό έδαφος να μπορέσουν απομακρύνουν τα διαλυμένα βαγόνια κατά τη διαδικασία απεγκλωβισμού.

Συνεπώς κανένα “μπάζωμα” ούτε απόπειρα “συγκάλυψης. Τα βαγόνια της εμπορικής αμαξοστοιχίας που ορισμένοι καταγγέλλουν ότι είχαν παράνομο φορτίο ήταν από τη μέση πλευρά της διπλής γραμμής και όχι από την πλευρά που έγιναν οι εργασίες των βαρέων τύπου μηχανημάτων.

Η ΕΥΡΩΠΑΙΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Καλοδεχούμενη η συμβολή οποιουδήποτε μπορεί να βοηθήσει στο να πέσει φως σε αυτή την υπόθεση, είτε αφορά το σκέλος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας είτε το σκέλος της Ελληνικής Εισαγγελίας.

Η Ελλάδα είναι ένα ανεξάρτητο κράτος, με ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Κάθε έρευνα διενεργείται από εισαγγελείς και ανακριτές στους οποίους έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη. Εκείνοι είναι οι μόνοι αρμόδιοι να λάβουν αποφάσεις και να προβούν σε ενέργειες που κρίνουν, με στόχο να χυθεί φως και να αποδοθεί Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αρείου Πάγου η «καθ’ ύλην αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, περιορίζεται αποκλειστικά και μόνον στις αξιόποινες πράξεις που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Υπενθυμίζεται ότι οι παρατάσεις της σύμβασης 717 είχαν αρχίσει να δίνονται ήδη από το 2016 και όταν η ΝΔ ανέλαβε είχαν υπογραφεί ήδη 6 παρατάσεις.

ΣΥΜΒΑΣΗ 717 : Το μοιραίο βράδυ ο Γενικός Κανονισμός Κινήσεως παραβιάστηκε 7 φορές, με αποτέλεσμα το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Για δεκαετίες εκατοντάδες χιλιάδες δρομολόγια σε Ελλάδα και Ευρώπη γίνονταν και γίνονται χωρίς να υπάρχουν δυστυχήματα ακριβώς διότι εφαρμόζεται ο κανονισμός λειτουργίας που δυστυχώς στην περίπτωση των Τεμπών παραβιάστηκε πολλές φορές.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ: Σκοπίμως ή από άγνοια επιχειρείται η δημιουργία σύγχυσης στην κοινή γνώμη και τους Πολίτες, όταν τίθεται…γενικώς και αορίστως θέμα περί “ασυλίας”. Άλλο θέμα η βουλευτική ασυλία και άλλο η δίωξη κατά (ή διατελεσάντων) μελών κυβέρνησης (ευθύνη υπουργών).

Αρα είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Και μάλιστα ο νόμος περί ευθύνης υπουργών είναι συνταγματική διάταξη που βρίσκεται σταθερά στα Ελληνικά Συντάγματα από το 1844 έως σήμερα ενώ βρίσκεται και σε παρά πολλά συντάγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Στην προκειμένη περίπτωση, διαβιβάστηκε στη Βουλή ένα σχέδιο πορίσματος, ούτε καν κατηγορητήριο, στο οποίο βασίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να προτείνουν τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους Χρ. Σπίρτζη και Κ. Καραμανλή.

Έντεκα Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ όταν εκείνοι είχαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία (Πολάκης, Καμμένος, Γεροβασίλη κ.α.) κρύφτηκαν πίσω από το άρθρο 86 και δεν δικάστηκαν σε μηνύσεις για υποθέσεις πλημμεληματικές ή και όχι μόνο πλημμεληματικές. Όταν έχεις χρησιμοποιήσει έντεκα φορές το νόμο περί ευθύνης Υπουργών είναι χυδαίο να κουνάς το δάχτυλο σε μια άλλη Κυβέρνηση.

Στο στόχαστρο πάντως των βουλευτών της ΝΔ βρίσκεται τόσο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, όσο και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Ο κ. Κασσελάκης δέχεται ήδη την σκληρή κριτική για το αίτημά του να υπάρχουν διεθνείς παρατηρητές στις ευρωεκλογές, κάτι που ουδέποτε έχει γίνει από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.

Όπως φάνηκε και από τις πρώτες ομιλίες στη Βουλή, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περάσει από την άμυνα στην επίθεση επικεντρώνοντας την κριτική της στην πολιτική εκμετάλλευση που επιχειρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκμεταλλευόμενα τον δικαιολογημένο πόνο των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών.

Ειδήσεις σήμερα:

Μάχη στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας: Μετωπική κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, συνεχίζεται σήμερα η συζήτηση

Μαρινάκης για Τέμπη: Το σύνολο των συνομιλιών έχει πάει ακέραιο από την αστυνομία στην Δικαιοσύνη

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις