Πλησιάζει η ώρα της κρίσης για την Εύα Καϊλή, καθώς την Πέμπτη (22/12) αναμένεται να βρεθεί ενώπιον των βελγικών Αρχών για να απολογηθεί σχετικά με τη φερόμενη εμπλοκή της στο σκάνδαλο Qatar Gate.
Η ευρωβουλευτής θα κληθεί να απαντήσει σε μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων και να πείσει τις βελγικές αρχές, οι οποίες στη συνέχεια θα αποφασίσουν εάν θα παραμείνει στη φυλακή ή θα αφεθεί ελεύθερη έως την εκδίκαση της υπόθεσης.
Ένα βασικό ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσει η κ. Καϊλή είναι γιατί δεν ενημέρωσε τις Αρχές παρόλο που γνώριζε για την ύπαρξη χρημάτων στο σπίτι της, σε βαλίτσες. Βέβαια, η ίδια, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ισχυρίζεται ότι υπέθετε πως υπήρχαν χρήματα στις βαλίτσες αυτές, χωρίς όμως να είναι σίγουρη.
Το άλλο ερώτημα που αναζητά απάντηση είναι γιατί ζήτησε από τον πατέρα της να παραδώσει τα χρήματα στον Παντσέρι και όχι στη βελγική αστυνομία.
Το τρίτο ερώτημα είναι το πώς βρέθηκαν στη βαλίτσα με τα χρήματα τα αντικείμενα που αφορούν στη δύο ετών κόρη της.
“Υπάρχουν γεγονότα που επιβαρύνουν τη θέση της κατηγορουμένης αντικειμενικά. Όπως το γεγονός ότι συμμετείχε σε ψηφοφορία επιτροπής που δεν ήταν μέλος, το γεγονός ότι βρέθηκαν χρήματα στο σπίτι της, χρήματα που μετά προσπάθησε να διαφύγει ο πατέρας της. Υπάρχουν δηλαδή γεγονότα εκτός του πλαισίου της ομολογίας του συντρόφου της” δήλωσε ο δικηγόρος Ορέστης Ομράν.
Παράλληλα, στόχος των δικηγόρων της είναι να πείσουν πως η ίδια δεν έχει ασχοληθεί με άλλες χώρες πλην του Κατάρ, καθώς ήδη υπάρχουν ενδείξεις ότι η υπόθεση φτάνει μέχρι το Μαρόκο. Επίσης, καλείται να αποδείξει ότι αν αποφυλακιστεί δεν θα μπορέσει να επηρεάσει την προανακριτική διαδικασία.
Υπενθυμίζεται πως ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζιόρτζι έχει ήδη ομολογήσει τον ρόλο του στο σκάνδαλο, παίρνοντας πάνω του όλες τις κατηγορίες, σε μια προσπάθεια να αθωώσει την Εύα Καϊλή.
Διευρύνεται ο κύκλος των υπόπτων για το Qatar Gate
Την ίδια ώρα, διευρύνεται η λίστα των υπόπτων που ερευνώνται για το σκάνδαλο που έχει προκαλέσει τριγμούς στο Ευρωκοινοβούλιο.
Ο Παντσέρι και ένας υπάλληλος του κοινοβουλίου και του Fight Impunity ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι είναι και οι δύο υπό κράτηση. Το ίδιο και η Εύα Καϊλή και ο σύντροφός της.
Από την πλευρά του, ο Nικολό Φιγκα-Ταλαμάνκα, γενικός γραμματέας της ΜΚΟ No Peace Without Justice αφέθηκε ελεύθερος με βραχιολάκι.
Τη Δευτέρα, ένας ακόμη από αυτούς που συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας, ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, Λούκα Βισεντίνι, είπε ότι είχε λάβει δωρεά 50.000 ευρώ για την εκστρατεία του για γενικός γραμματέας από τη ΜΚΟ Fight Impunity.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Soir, πρόσωπο “κλειδί” αποτελεί ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ, Αλί Μπεν Σαμίχ Αλ Μαρί, ο οποίος συμμετείχε σε διεθνείς θεσμούς ενώ συχνά παρουσιαζόταν ως μέλος της “κοινωνίας των πολιτών του Κατάρ” και ήταν επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Κατάρ.
Κυρίως, όμως, ασχολήθηκε με το ζήτημα της αξιοπιστίας του Κατάρ σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, με φόντο την προετοιμασία του Μουντιάλ.
Αν και ο ίδιος δεν δέχτηκε τη δημιουργία ταμείου αποζημίωσης για τους εργάτες που έχασαν τη ζωή τους στα εργοτάξια, στους ξένους συνομιλητές εμφανιζόταν ως προοδευτικός άνθρωπος, πυκνώνοντας τις επαφές του με ισχυρά πρόσωπα των Βρυξελλών, το 2022.
Στην ίδια λίστα εντάχθηκαν τις τελευταίες ώρες και οι γονείς του συντρόφου της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Il Messaggero”, ο Βέλγος ανακριτής Michel Claise ζήτησε από τις ιταλικές Αρχές να επεκτείνουν τις έρευνές στους Luciano Giorgi, 65 ετών και Iole Valli, 69 ετών αντίστοιχα. Όπως
Δίας στον Κριό στις 20/12 – Τρία ζώδια θα είναι πολύ τυχερά
“Πάρτι” στο Μπουένος Άιρες – Θριαμβευτική υποδοχή στην πρωταθλήτρια κόσμου του Μέσι
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"