“Φωτιά” στα ελληνοτουρκικά βάζει η Άγκυρα με νέες εμπρηστικές δηλώσεις, λίγες ώρες πριν από τον απόπλου του τουρκικού γεωτρύπανου “Αμπντουλχαμίντ Χαν” για έρευνες στη Μεσόγειο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στη 13η σύνοδο των πρεσβευτών, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν επιθυμεί να λύσει τα προβλήματα στο Αιγαίο. “Η Ελλάδα δεν έχει πολιτική βούληση για ειρήνη στο Αιγαίο” τόνισε.

Έχουμε πει και έχουμε εξηγήσει στους εταίρους μας, ειδικά στον ΟΗΕ, ότι τα νησιά στις ακτές μας διέπονται από καθεστώς αποστρατικοποίησης, όμως είναι εξοπλισμένα. Θα συνεχίσουμε να θέτουμε το θέμα που είναι αποφασιστικής σημασίας για την ασφάλεια της χώρας μας” είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμα, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε πως “η Τουρκία θα συνεχίσει την πολιτική της στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς συμβιβασμούς, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές της ισότητας“.

“Η Τουρκία είναι Ευρώπη και η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία” διεμήνυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και σημείωσε ότι η θέση της Άγκυρας στο Κυπριακό είναι πάγια.

Αν δημιουργηθεί μηχανισμός θα λυθεί κατά το ήμισυ το θέμα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ούτε εμείς ούτε οι “Τουρκοκύπριοι έχουμε χρόνο για χάσιμο. Η ΤΔΒΚ έχει κάνει προτάσεις από το 2010” συμπλήρωσε.

Ελληνοτουρκικά: Έτοιμο να σαλπάρει το νέο γεωτρύπανο

Ο απόπλους του τουρκικού γεωτρύπανου “Αμπντουλχαμίντ Χαν” είναι προγραμματισμένος για αύριο Τρίτη 9 Αυγούστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα άρχισε ο τελευταίος έλεγχος του γεωτρύπανου πριν από τον απόπλου του, ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τρίτη αναμένεται να ανακοινώσει πού θα είναι η πρώτη αποστολή του σκάφους.

Για την ώρα, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για το πώς και πού θα κινηθεί το τουρκικό γεωτρύπανο “Αμπντουλχαμίντ Χαν”, ωστόσο Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, το τουρκικό γεωτρύπανο αναμένεται να κάνει έρευνες στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κύπρου.

Το δεύτερο σενάριο θέλει το “Αμπντουλχαμίντ Χαν” να κινείται εντός της τουρκικής ΑΟΖ, είτε στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στο νότια τουρκικά παράλια και το βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Το άλλο, όχι και τόσο πιθανό σενάριο, είναι το τουρκικό γεωτρύπανο να επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί το παράνομο τουρκολυβικό σύμφωνο, κάνοντας επιχείρηση εξόρυξης υδρογονανθράκων εντός της ελληνικής ΑΟΖ, νότια της Κρήτης ή των Δωδεκανήσων.

Ειδήσεις σήμερα

Πώς θα επηρεάσει τα 12 ζώδια η πανσέληνος του Αυγούστου;

Στο 11,6% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο – Εκτόξευση τιμών σε φυσικό αέριο, τρόφιμα, αεροπορικά εισιτήρια

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις