Οι ΗΠΑ, αλλά και ο ολόκληρος ο πλανήτης, αναμένουν με αγωνία το αποτέλεσμα της 5ης Νοεμβρίου, οπότε και θα μάθουμε εάν η Κάμαλα Χάρις θα αποτελέσει την πρώτη εκλεγμένη γυναίκα πρόεδρο των ΗΠΑ, ή ο Ντόναλντ Τραμπ θα καταφέρει να κερδίσει μια δεύτερη θητεία στο Οβάλ Γραφείο.
“Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα”, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί του Σαββάτου 2/11 στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ και την Φαίη Μαυραγάνη, αναφορικά με τις αμερικανικές εκλογές.
“Τόσο στο Κογκρέσο, όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία, έχουμε ισχυρές επαφές με πολλούς εκλεγμένους αντιπροσώπους και Γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα. Και τα δύο κόμματα συμμερίζονται την άποψη ότι η Ελλάδα -και η Κύπρος- είναι ένας πυλώνας σταθερότητας και στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ. Όταν είχα την μεγάλη τιμή να μιλήσω στο Κογκρέσο, με χειροκρότησαν εκπρόσωποι και των δύο κομμάτων. Θα δουλέψουμε με οποιονδήποτε εκλεγεί, διότι ο στρατηγικό πυρήνας της σχέσης ΗΠΑ – Ελλάδας, δεν θα τεθεί υπό αμφισβήτηση ούτε από τον Τραμπ, ούτε από την Χάρις”, συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις ΗΠΑ. Υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές αναφέρουν και διαβεβαιώνουν ότι κατά το διάστημα των τελευταίων μηνών η ελληνική κυβέρνηση καλλιέργησε σε όλα τα επίπεδα επαφές και σχέσεις εμπιστοσύνης με τα επιτελεία των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών και κατά πληροφορίες ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με συνεργάτες και των δύο υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ. Άλλωστε, και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένως δείξει σε δημόσιες τοποθετήσεις του ότι η διάθεση συνεργασίας με τις ΗΠΑ δεν καθορίζεται από το πρόσωπο που θα βρεθεί στο Οβάλ Γραφείο από τις αρχές του 2025.
Από τη μία, για πολλούς μια νέα νίκη του Τραμπ θα σήμανε αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ, ενδεχομένως οικονομικούς δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα και σε κάθε περίπτωση μια υποβάθμιση της ευρωατλαντικής συνεργασίας. Από την άλλη, η επικράτηση της γεωπολιτικά άπειρης Χάρις δεν θα σημάνει αυτομάτως τη διατήρηση του status quo, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα στρέψει το βλέμμα της ιδιαιτέρως στα τεκταινόμενα στην Ασία.
Να σημειωθεί πως προ ημερών, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος ακούγεται πως θα μπορούσε να έχει ρόλο συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας ή υπουργού Άμυνας σε μια κυβέρνηση Τραμπ. Από εκεί και μετά, στο παρασκήνιο διαύλους επικοινωνίας αναπτύσσει και η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία κατά τη θητεία της ως πρέσβης στην Ουάσινγκτον είχε ένα ισχυρό δίκτυο επαφών.
Ελληνοτουρκικά και εξοπλισμοί
Επί θητείας Τραμπ το καλοκαίρι του 2020, είχε εκδηλωθεί η τελευταία μεγάλη ένταση στο Αιγαίο, ενώ είχε προηγηθεί η κρίση στον Εβρο στις αρχές του ίδιου έτους. Η προνομιακή σχέση Ερντογάν – Τραμπ κατά το παρελθόν σίγουρα προβληματίζει την Αθήνα, ωστόσο η “μουσουλμανική στροφή” της Τουρκίας δύσκολα θα βρει αμερικανική υποστήριξη δίχως όρους και προϋποθέσεις.
Σε κάθε περίπτωση, ανησυχία προκαλεί σε υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές στην περίπτωση εκλογικής νίκης του Ντόναλντ Τραμπ, η αναθέρμανση της “παγωμένης” συμφωνίας ΗΠΑ – Τουρκίας για το εξοπλιστικό πρόγραμμα των F-35. Η νέα σύνθεση της Βουλής και της Γερουσίας αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτό το ζήτημα, όπως φυσικά και το πρόσωπο του/της νέας προέδρου.
Ο ρόλος των αμυντικών δαπανών
Σύμφωνα με έμπειρους διπλωμάτες και αναλυτές, σε περίπτωση εκλογής Τραμπ, η χώρα μας κατέχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι άλλων συμμάχων. Όπως έχει φανερώσει κατά το παρελθόν, ο Τραμπ έχει μία “δυσανεξία” έναντι κυβερνήσεων και κρατών-μελών του ΝΑΤΟ με περιορισμένες δαπάνες για την άμυνα και μικρή οικονομική συνεισφορά στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Η Ελλάδα δεν είναι μια τέτοια περίπτωση· αντιθέτως, εξακολουθεί να είναι ένα από τα μέλη του ΝΑΤΟ με τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες, στα επίπεδα του 3%-4% του ΑΕΠ. Υπό αυτή την έννοια, η χώρα μας βρίσκεται μάλλον στο “απυρόβλητο”, όσο άγριες και αν είναι οι διαθέσεις του δυνάμει προέδρου έναντι άλλων.
Αμπελόκηποι-έκρηξη: Σε εξέλιξη ο έλεγχος στατικότητας του κτιρίου (vid+pics)
Έβγαλε το χριστουγεννιάτικο δέντρο της βόλτα: Η ασυνήθιστη εικόνα αρχές Νοεμβρίου (vid)
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"