Σε πολλές ελληνικές θάλασσες έχουν εξαπλωθεί στα τέλη Ιουνίου οι μωβ μέδουσες, με αποτέλεσμα αρκετές περιοχές να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα.

Όπως έχουν ενημερώσει σχετικά οι ειδικοί το τσίμπημα τους δεν αντιμετωπίζεται με αμμωνία και αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στον κόσμο, καθώς το τσίμπημα από το συγκεκριμένο είδος μέδουσας είναι ιδιαίτερα επώδυνο εξαιτίας της νευροτοξίνης,

Αρχικά οι μωβ μέδουσες εμφανίστηκαν στο Ιόνιο, ωστόσο πλέον έχουν εντοπιστεί στις παραλίες του Αιγαίου αλλά και σε πολλές παραλίες της Αττικής, την στιγμή που στο inaturalist.org υπάρχει χάρτης που δείχνει σε ποιες περιοχές εντοπίζονται οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις.

Μωβ μέδουσα – Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσει

Ο κ. Χρήστου αναφέρθηκε και τι πρέπει να κάνει κάποιος σε περίπτωση τσιμπήματος από μωβ μέδουσα, όπου πρέπει να ακολουθηθεί ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο το οποίο έχει διαπιστωθεί πως μέχρι τώρα είναι ό,τι καλύτερο για να αντιμετωπίσει το επώδυνο τσίμπημα.

Στην αρχή ξεπλένουμε με θαλασσινό νερό, μετά βάζουμε μείγμα μαγειρικής σόδας με θαλασσινό νερό -ποσότητα ένα προς ένα- πάνω στο σημείο που μας τσίμπησε για δύο με τρία λεπτά και αυτό σταματά την εξάπλωση της τοξίνης. Μετά καθαρίζουμε με μια πλαστική κάρτα για να φύγουν τα υπολείμματα και στη συνέχεια βάζουμε πάγο για 5-15 λεπτά για να σταματήσει ο πόνος“, είπε ο κ. Χρήστου και πρόσθεσε ότι απαγορεύεται να τοποθετηθεί στο σημείο το ξύδι, αμμωνία, αλκοόλ και γλυκό νερό.

Μάλιστα όπως είπε το συγκεκριμένο μείγμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο 99% των τσιμπημάτων από μέδουσες.

Ακόμα ανέφερε ότι καλό είναι πριν κολυμπήσουμε να φορέσουμε κολυμβητικά γυαλάκια καθώς μπορούν να εντοπιστούν και δεν υπάρχει κάποιο άλλο μοντέλο πρόβλεψης.

Ειδήσεις σήμερα:

Τεράστιες καταστροφές από την πυρκαγιά σε εργοστάσιο χρωμάτων στο Μενίδι – Πυκνό νέφος “σκέπασε” την περιοχή (pics&vids)

Το “καυστικό” σκίτσο του Αρκά για την απαγόρευση της άμβλωσης στις ΗΠΑ (pic)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις