Στο φαινόμενο με τη μωβ μέδουσα, η οποία έχει εντοπιστεί σε αρκετές ελληνικές παραλίες προκαλώντας ανησυχία στους λουόμενους καθώς το τσίμπημα της είναι ιδιαίτερα επώδυνο, αναφέρθηκε ο διευθυντής ερευνών του Ελληνικού Κέντρου και ωκεανολόγος, Επαμεινώνδας Χρήστου.

Αυτή τη στιγμή έχει εντοπιστεί σε παραλίες της Αττικής στο Βορειοανατολικό Αιγαίο και κεντρικό Αιγαίο, τη Ρόδο, τη νότια Πελοπόννησο, το Ιόνιο και τη Χαλκιδική και ο κ. Χρήστου εξήγησε πως έχει συμβεί να εντοπίζονται μωβ μέδουσες στις παραλίες της Ελλάδας, καθώς το είδος αναπτύσσεται σε ανοιχτά νερά, στα βαθιά, ωστόσο με τα ανεμογενή θαλάσσια ρεύματα μεταφέρεται στις παραλίες.

Αναφερόμενος στον χάρτη που δείχνει πού υπάρχουν μωβ μέδουσες ο ωκεανολόγος εξήγησε πως ο χάρτης περιέχει ποιοτική πληροφορία και όχι ποσοτική, καθώς πρόκειται για μαρτυρίες λουομένων που έχουν δει μωβ μέδουσες και δεν σημαίνει ότι υπάρχουν σμήνη.

Στο Αιγαίο έχει εντοπιστεί ένας πληθυσμός από πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι παραλίες που επικοινωνούν με το Αιγαίο έχουν πιθανότητα να εμφανίσουν ένα άτομο. Συνήθως δεν είναι σε σμήνη, αλλά 1-2 άτομα“, είπε χαρακτηριστικά.

Πώς εντοπίζονται οι μωβ μέδουσες και τι κάνουμε αν μας τσιμπήσει

Ο κ. Χρήστου αναφέρθηκε και τι πρέπει να κάνει κάποιος σε περίπτωση τσιμπήματος από μωβ μέδουσα, όπου πρέπει να ακολουθηθεί ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο το οποίο έχει διαπιστωθεί πως μέχρι τώρα είναι ό,τι καλύτερο για να αντιμετωπίσει το επώδυνο τσίμπημα.

Στην αρχή ξεπλένουμε με θαλασσινό νερό, μετά βάζουμε μείγμα μαγειρικής σόδας με θαλασσινό νερό -ποσότητα ένα προς ένα- πάνω στο σημείο που μας τσίμπησε για δύο με τρία λεπτά και αυτό σταματά την εξάπλωση της τοξίνης. Μετά καθαρίζουμε με μια πλαστική κάρτα για να φύγουν τα υπολείμματα και στη συνέχεια βάζουμε πάγο για 5-15 λεπτά για να σταματήσει ο πόνος“, είπε ο κ. Χρήστου και πρόσθεσε ότι απαγορεύεται να τοποθετηθεί στο σημείο το ξύδι, αμμωνία, αλκοόλ και γλυκό νερό. Μάλιστα όπως είπε το συγκεκριμένο μείγμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο 99% των τσιμπημάτων από μέδουσες.

Ακόμα ανέφερε ότι καλό είναι πριν κολυμπήσουμε να φορέσουμε κολυμβητικά γυαλάκια καθώς μπορούν να εντοπιστούν και δεν υπάρχει κάποιο άλλο μοντέλο πρόβλεψης.

Επίσης σημείωσε ότι η μωβ μέδουσα δεν πρέπει να βγει ποτέ στην παραλία γιατί θα γίνει διασπορά των κνιδοκυτάρρων και μάλιστα συνέστησε προσοχή καθώς μπορούν να τσιμπήσουν ακόμα και σε απόσταση δύο μέτρων.

Ειδήσεις σήμερα:

Σε εγρήγορση η Αθήνα για τις κινήσεις της Τουρκίας – Ετοιμάζει ο Σουλτάνος “θερμό” επεισόδιο στο Αιγαίο;

“Τα δόντια του” δείχνει ο καιρός – Σαρώνει η κακοκαιρία “GENESIS’” – Βροχές, καταιγίδες και συννεφιά

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις