Ένα θαλάσσιο ζώο που πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα όταν πηγαίνουμε για ένα μπάνιο στη θάλασσα, είναι η θαλάσσια ανεμώνη.

Τι είναι η ανεμώνη

Έχοντας διάφορα είδη, το ζώο που μοιάζει κυρίως με ένα όμορφο λουλούδι, λόγω των διαφόρων χρωμάτων (κόκκινο, καφέ, πράσινο και πορτοκαλί, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις έχει μπλε ή κίτρινες βούλες), τύπων και ζει είτε κολλημένο στα βράχια, στην άμμο ή τη λάσπη, σε κοχύλια ή ακόμη και σε μέδουσες.

Το σώμα που έχει μια θαλάσσια ανεμώνη, είναι κυρίως κυλινδρικό και κολλημένο στην επιφάνεια που ζει το ζώο. Η ελεύθερη άκρη του σώματος της έχει έναν δίσκο στον οποίο βρίσκεται η στοματική σχισμή, όπου φέρει γύρω της λεπτά πλοκάμια. Κάθε είδος έχει διαφορετικό αριθμό πλοκαμιών, ωστόσο πάντοτε θα είναι πολλαπλάσιο του 6.

Τα διάφορα τοιχώματα, όπως και τα πλοκάμια έχουν μυς που τους χαρίζουν μια απίστευτη ικανότητα συστολής και διαστολής. Έχουν κυλινδρική διάταξη και κατατάσσονται σε ζευγάρια, που όπως και τα πλοκάμια είναι πολλαπλάσια του 6. Τα γεννητικά όργανα της ανεμώνης βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με τα κύτταρα κοντά στη γαστρική κοιλότητα, μαζί με τα πεπτικά κύτταρα.

Η ανεμώνη ζει κυρίως κοντά στις ακτές, με λίγα είδη της να ζουν προς τον βυθό της θάλασσας. Επίσης, είναι ένα πολύ μοναχικό ζώο και για αυτό σπάνια βρίσκονται αποικίες με ανεμώνες. Η αναπαραγωγή της γίνεται με διάφορες μεθόδους (μονογονικά, με σχάση, με αμφιγονικά, με αβγά και σπερματοζωάρια).

Στην περίπτωση που η αναπαραγωγή γίνει με τη μέθοδο του αυγού, η γονιμοποίηση θα γίνει μέσα στη γαστρική κοιλότητα. Αφού ωριμάσουν αρκετά θα φύγουν από τη γαστρική κοιλότητα και έπειτα, ως προνύμφες θα κολλήσουν πάνω σε μια στερεά επιφάνεια. Από εκεί και πέρα γίνεται η ανάπτυξη του σώματος της ανεμώνης (στόμα, πλοκάμια και μεσεντέρια), ενώ αποκτούν και όγκο.

Με τι και πώς τρέφεται

Η ανεμώνη κατατάσσεται στην κατηγορία των σαρκοφάγων ζώων, ωστόσο τρέφεται κυρίως με οτιδήποτε πιαστεί στα πλοκάμια της, μιας και δεν μπορεί να κουνηθεί. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια των κνιδοφόρων κύστεων της θα ναρκωθεί και έπειτα θα κατευθυνθεί από το στόμα προς την πεπτική κοιλότητα για χώνεψη ενώ ουσιαστικά, θα “φτύσουν” από το στόμα το κομμάτι που δε χωνεύεται.

Πρόκειται για πολύ λαίμαργα ζώα που καταναλώνουν με τη μία τεράστιους όγκους τροφής, για να μεγαλώσουν γρήγορα. Εάν στερηθούν τροφή για μεγάλο χρονικό διάστημα ο όγκος τους θα μειωθεί δραματικά, μέχρι το όριο της εξαφάνισης.

Το τσίμπημα της ανεμώνης και η αντίδραση μας σε αυτό

Στην περίπτωση που κάποιος θα δεχτεί τσίμπημα από μια θαλάσσια ανεμώνη, θα υποφέρει από έντονους πόνους και απίστευτα ενοχλητική φαγούρα. Επίσης, στην περιοχή που έγινε το τσίμπημα θα εμφανιστούν εξανθήματα που θα μοιάζουν με κάψιμο. Υπάρχει και περίπτωση να παρουσιαστεί αλλεργική αντίδραση όπου θα υπάρξει αναφυλαξία.

Ο ασθενής πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στο νοσοκομείο για τη χορήγηση ένεσης κορτιζόνης ώστε να υποχωρήσει το πρήξιμο και τα εξανθήματα.

Ειδήσεις σήμερα:

Από τις μωβ στις… καφέ – “Παρέλαση” μεδουσών στις θάλασσες της Χαλκίδας (vid)

Κικίλιας για το αίσχος με τα σκουπίδια στο “Ναυάγιο” Ζακύνθου – “Δεν μας τιμούν τέτοιες εικόνες” (vid)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις