Η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Ιουνίου, ημερομηνία που θεσμοθετήθηκε κατά τη διάρκεια της Συνόδου για την Γη στο Ρίο Ντε Τζανέιρο το 1992.

Οι τρεις βασικοί πυλώνες για τους οποίους υπεγράφη η Συνθήκη είναι η ευαισθητοποίηση:
  • του κρίσιμου ρόλου που διαδραματίζουν οι ωκεανοί στη ζωή όλων,
  • των επιπτώσεων που έχει η ανθρώπινη δραστηριότητα σε αυτούς,
  • των τρόπων με τους οποίους μπορούν οι άνθρωποι να τους προστατεύσουν

Στην Σύνοδο 150 ηγέτες απ’ όλο τον κόσμο υπέγραψαν τη Συνθήκη για την Βιοποικιλότητα, η οποία αποσκοπεί στο να εμποδίσει σπανίων ειδών από το ζωικό και φυτικό βασίλειο. Από το 2009, η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Οι ωκεανοί καταλαμβάνουν πάνω από το 70% της επιφάνειας της Γης, γεγονός που δείχνει αυτόματα την μεγάλη σημασία που έχει για τον άνθρωπο. Μόνο να σκεφτούμε ότι οι οικονομικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τους ωκεανούς ξεπερνούν τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Η θαλάσσια ζωή κινδυνεύει

Η βιοποικιλότητα των ωκεανών απειλείται τα τελευταία χρόνια από πολλούς παράγοντες, όπως τη μόλυνση, το φαινόμενο του θερμοκηπίου και κυρίως την υπεραλίευση.

Σύμφωνα με στοιχεία από την παγκόσμια οργάνωση Greenpeace η υπεραλίευση έχει εξαφανίσει συντριπτικό ποσοστό θαλάσσιας ζωής από τους ωκεανούς, ενώ το 76% των ψαριών στον κόσμο κινδυνεύει άμεσα από αυτή.
Επικίνδυνες για τον ζωντανό οργανισμό των ωκεανών είναι οι τράτες, καθώς όπως υπολογίζεται από την οργάνωση πάνω από 300 τράτες βυθού οργώνουν καθημερινά με τα δίχτυα τους μια έκταση μεγέθους 1.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων, καταστρέφοντας τα υδρόβια οικοσυστήματα.

Ακόμα τραγικός είναι ο απολογισμός των κητωδών, όπως φάλαινες, δελφίνια και φώκιες, τα οποία πεθαίνουν μπλεγμένα στα δίχτυα των ψαράδων.

Η ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση της θάλασσας απειλεί το περιβάλλον, ενώ περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν από τις κυβερνήσεις των κρατών να προχωρήσουν σε νόμους, ώστε να προστατευθεί από την παράνομη αλιεία η θαλάσσια ζωή. Αίτημα τους αποτελεί χρόνια η δημιουργία ενός δικτύου θαλάσσιων καταφυγίων, ώστε να μετατραπούν οι θάλασσες σε ένα πλούσιο και υγιές περιβάλλον.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις