Ο  ερευνητής σεισμολόγος και επιστημονικός συνεργάτης της UNESCO, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ενδεχόμενο τσουνάμι στην περιοχή της Μεσογείου, επισημαίνοντας ότι στη Μεσόγειο ένα μεγάλο τσουνάμι στη Μεσόγειο μπορεί να πλήξει έως 10 – 15 χώρες.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι το εθνικό κέντρο που παρακολουθεί και προειδοποιεί την Πολιτεία για τον κίνδυνο τσουνάμι κινητοποιείται βάσει αυστηρού πρωτοκόλλου, το οποίο προβλέπει συγκεκριμένες ενέργειες εντός χρονικού διαστήματος έως 10 λεπτών από την καταγραφή της σεισμικής δόνησης.

Σχετικά με τον τρόπο που μπορούν οι Αρχές της χώρας να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενο χτύπημα τσουνάμι, τόνισε πως από τη στιγμή που θα υπάρξει προειδοποίηση, σε συνεργασία με Αστεροσκοπία άλλων χωρών, υπάρχουν μόνο λίγα λεπτά ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών.

Μόλις γίνει ένας σεισμός ύποπτος για τη γένεση τσουνάμι, δηλαδή μεγέθους άνω των 6, υποθαλάσσιος και επιφανειακός, αμέσως οργανώνεται ένα μήνυμα προειδοποίησης για τσουνάμι. Τα Αστεροσκοπεία της Αθήνας , της Ρώμης κ.ο.κ. στέλνουν στην Πολιτική Προστασία της χώρας τους εντός 8 έως 10 λεπτών αυτό το μήνυμα και η Πολιτική Προστασία κοιτάει πώς αυτό πάει προς τα κάτω, προς τις απειλούμενες περιοχές.

Για πολλά χρόνια υπήρχε μία αμηχανία στο θέμα αυτό, δηλαδή τι μπορούμε να κάνουμε πρακτικά, δεδομένου ότι ειδικά εδώ στη Μεσόγειο το περιθώριο αντίδρασης για να προστατευθεί ο γενικός πληθυσμός είναι πολύ περιορισμένος, συχνά μόνο λίγα λεπτά“.

Οι περιοχές που κινδυνεύουν στην Ελλάδα

Ερωτηθείς για τις περιοχές που κινδυνεύουν στην Ελλάδα, έφερε ως παράδειγμα τη Σάμο, υπογραμμίζοντας ότι οι παράκτιες περιοχές πρέπει να είναι περισσότερο προετοιμασμένες. Επισήμανε πως σε περίπτωση τσουνάμι οι πολίτες δεν προλαβαίνουν να ειδοποιθούν έγκαιρα από το 112 ή από τα ΜΜΕ και για τον λόγο αυτό απαιτείται να εκπαιδευτούν οι αρμόδιοι φορείς.

Η πιο δύσκολη περίπτωση γενικώς αφορά τις παράκτιες περιοχές που βρίσκονται πιο κοντά στην εστία του σεισμού που παράγει το τσουνάμι. Αυτό το είδαμε στη Σάμο το 2020. Στη Βόρεια Σάμο το πρώτο κύμα έφτασε μόνο σε 4 λεπτά. Πώς το ξέρουμε; Δεν είχαμε όργανα αλλά βίντεο και τα αξιοποιήσαμε για πρώτη φορά σε σχετική μελέτη μας.

Καταγράφηκαν από αξιόπιστες κάμερες. Σε τέσσερα λεπτά έφτασαν τα κύματα. Εκεί το σύστημα δυστυχώς δε νομίζω ότι προλαβαίνει να δώσει προειδοποίηση. Εκεί επεμβαίνει αυτό που λέγεται ενημέρωση, πληροφόρηση και εκπαίδευση του πληθυσμού.

Η βασική οδηγία λέει: «Μόλις αισθανθείτε σεισμό σε παράκτια περιοχή, απομακρύνεστε αμέσως στα ενδότερα. Δεν προλαβαίνετε να ακούσετε προειδοποίηση, δεν περιμένετε να πάρετε μήνυμα από το 112, ή να πληροφορηθείτε από τα ΜΜΕ τι ακριβώς συμβαίνει. Αμέσως, ακαριαία, διότι το κύμα φτάνει αστραπιαία»

Αυτό είναι πολύ σημαντικό και θέλει πολύ μεγάλη προσπάθεια και σε έναν άλλον τομέα, την επιμόρφωση, εκπαίδευση, ενημέρωση. Θέλει εκπαίδευση και των ίδιων των στελεχών , των σωμάτων και των υπηρεσιών

Ειδήσεις σήμερα:

Εορτολόγιο – Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 6 Οκτωβρίου;

Πανικός στην πολεοδομία Παλλήνης – Ηλικιωμένος πέταξε όξινο υγρό σε υπαλλήλους

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις