Η κακοκαιρία που έπληξε την Κρήτη προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές κυρίως στη Σητεία αλλά και στην Αγία Πελάγια, όπου άφησε πίσω της και δύο νεκρούς έναν 50χρονο και μία 49χρονη.

Ωστόσο και σε άλλες περιοχές υπήρξαν προβλήματα καθώς ο όγκος του νερού που έπεσε σε μία ημέρα ήταν τέτοιος που ισοδυναμούσε με νερό που πέφτει συνήθως σε 3-5 μήνες ενώ κάποιοι έκαναν και λόγο πως τέτοιο φαινόμενο δεν είχε σημειωθεί στην Κρήτη εδώ και σχεδόν 100 χρόνια.

Όμως ακόμα ένα παράξενο φαινόμενο του έκανε την εμφάνισή του στις ακτές του νησιού, καθώς από τον Αμνισό ως την Κάτω Ζάκρο, διακρίνονται στη θάλασσα λευκοί καπνοί στη θάλασσα που είναι γεμάτη λάσπες και φερτά υλικά θυμίζοντας “λασπωμένο χιόνι”

Μιλώντας στο cretalive.gr, η διευθύντρια ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ, Δρ. Στέλλα Ψαρρά, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους προκλήθηκε το φαινόμενο.

Όπως είπε είναι το αποτέλεσμα του τεράστιου όγκου βροχής που λόγω της κακοκαιρίας έπεσε τις προηγούμενες μέρες στην Κρήτη,  δημιουργώντας τόνους λάσπης που κατέληξαν στη θάλασσα, μεταφέροντας εκεί φερτά υλικά μεταξύ των οποίων και μεγάλες ποσότητες  θρεπτικών συστατικών.

Το πιθανότερο είναι πως τα θρεπτικά συστατικά προκάλεσαν κάποια έντονη ανάπτυξη πλαγκτονικών μικροοργανισμών, οι οποίοι σαν προϊόντα του μεταβολισμού τους  απελευθερώνουν στο θαλάσσιο περιβάλλον  πολυσακχαρίτες, πρωτεΐνες και άλλα οργανικά συστατικά τα οποία με την ανάδευση και τον κυματισμό προκαλούν το φαινόμενο του αφρισμού.

Δεν το έχω δει ποτέ στην Κρήτη, θυμίζει εικόνες από πολύ πιο «πλούσιες» θάλασσες στη Β. Ευρώπη ή και το φαινόμενο που παρατηρήθηκε πέρσι στις ακτές της θάλασσας του Μαρμαρά που έφτασε με τα ρεύματα και στο Β.Α. Αιγαίο, μου κάνει τρομερή εντύπωση και είναι ενδιαφέρον να έχουμε κάποιο δείγμα», αναφέρει η επιστήμονας του ΕΛΚΕΘΕ.

Οπότε όπως σημείωσε το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι το προϊόν εκρηκτικής ανάπτυξης μικροσκοπικών φωτοσυνθετικών οργανισμών (φυτοπλαγκτό), δηλαδή σαν να ρίχνουμε λίπασμα στη θάλασσα.

Σύμφωνα με την ίδια, δεν πρόκειται για κάτι επικίνδυνο ή τοξικό. Όμως, για να ειπωθεί κάτι με ασφάλεια θα πρέπει να γίνει δειγματοληψία και ανάλυση. Το ΕΛΚΕΘΕ έχει πολλές φορές επισημάνει και προτείνει και στην Περιφέρεια Κρήτης την ανάγκη να συσταθεί ένα δίκτυο παρακολούθησης των ακτών, κάτι που όμως δυστυχώς δεν έχει προχωρήσει, παρά τις σχετικές εξαγγελίες από την Περιφέρεια Κρήτης.

Ειδήσεις σήμερα:

“Γροθιά” στο στομάχι η κατάθεση της 12χρονης και στο “βάθος” κι άλλες συλλήψεις – Φρίκη από όσα την ανάγκαζε να κάνει ο Μίχος σε οίκο ανοχής (vids)

Η Βασιλική Ανδρίτσου αποκαλύπτεται – Η απειλή για “black list στην τηλεόραση και το παρατσούκλι “Ρομπέν των Δασών”

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις