Το εργασιακό νομοσχέδιο αρχίζει να συζητιέται στη Βουλή αλλά ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε τη μεγάλη μάχη να μην την δώσει εκεί – π.χ. με μία πρόταση μομφής κατά του Κωστή Χατζηδάκη όπως λεγόταν – αλλά στους δρόμους. 

Η πιθανότητα κατάθεσης πρότασης μομφής από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού εργασίας, συζητήθηκε στην Κουμουνδούρου, αλλά αποκλείστηκε σχεδόν αμέσως. 

Ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του εκτίμησαν ότι μια αντιπαράθεση στη Βουλή με το διακύβευμα προδιαγεγραμμένο, ουσιαστικά θα αποδυνάμωνε το κίνημα αντίδρασης που εκδηλώνεται. Έτσι, θα υπάρξει η αντιπαράθεση στη Βουλή αλλά το κύριο βάρος θα δοθεί στις κινητοποιήσεις με κορυφαία αυτή της Πέμπτης 10 του μηνός.

Σε θέση μάχης βρίσκονται σχεδόν όλες οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ με τα στελέχη που προέρχονται από την ΠΑΣΟΚ σε πρωταγωνιστικούς ρόλους και τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου να απλώνει χαλί για να υπάρξει συντονισμός και συνεργασία με την ΠΑΣΚΕ που παρέμεινε στο ΚΙΝΑΛ. Ενδεικτική της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η ομιλία της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου στη Βουλή ως εισηγήτριας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ζήτησε την απόσυρση του “βασικού κορμού” και το χαρακτήρισε “αντεργατικό, αντισυνταγματικό και αντιδραστικό”. 

Η επιτυχία της κινητοποίησης θα κρίνει εν πολλοίς και το κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συμπορευτεί με άλλες αντιπολιτευτικές δυνάμεις και με ποιες. Και κυρίως αν υπάρχει δυνατότητα συγκρότησης μετώπου όλης της αντιπολίτευσης κάτι που στην Κουμουνδούρου επιθυμούν σφόδρα. 

Από την ημέρα της απεργίας έως και την ψήφιση του νομοσχεδίου ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να συμμετάσχει και να ενισχύσει όλες τις ακτιβιστικές ενέργειες που θα οργανωθούν. 

Το ενδεχόμενο μιας δεύτερης απεργιακής κινητοποίησης δεν είναι στα σχέδια (τουλάχιστον αυτή τη στιγμή) αλλά δεν θα πρέπει να αποκλείουμε το ενδεχόμενο νέας κινητοποίησης έξω από τη Βουλή τη μέρα και την ώρα που θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο. 

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις