Το 1983 με πρωτοβουλία της τότε υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη, η Ελλάδα άρχισε να καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες να φέρει μερικά από τα ιερά κειμήλια της πίσω στην Αθήνα. Η προσπάθεια των ελληνικών αρχών για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στον τόπο καταγωγής και κατασκευής τους παραμένει θέμα που υποστηρίζεται ενεργά από διεθνείς επιτροπές και συνδυάζεται με επώνυμες πρωτοβουλίες χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Με δεδομένη την τεράστια διαφωνία της Ελλάδας με το Βρετανικό Μουσείο σχετικά με την επιστροφή των κλεμμένων Γλυπτών στέκομαι σε μια άλλη παράμετρο. Στη Γαλλία.

Εκεί όπου υπάρχει η Αφροδίτη της Μήλου. Πασίγνωστο γνωστό μαρμάρινο άγαλμα, της ελληνιστικής εποχής, το οποίο βρέθηκε την άνοιξη του 1820 σε αγροτική περιοχή της Μήλου από έναν αγρότη ο οποίος λόγω των πιέσεων που δέχτηκε από Γάλλους αρχαιολόγους και διπλωμάτες και Έλληνες αφέντες αλλά κι από τον δραγουμάνο Μουρούζη που εκπροσωπούσε και την Υψηλή Πύλη και την κυβέρνηση των Οθωμανών δεν μπόρεσε να κερδίσει πολλά χρήματα για το εύρημά του… Πηγές της εποχής λένε ότι πήρε 400 γρόσια. Για την ιστορία επισημαίνω ότι το άγαλμα είχε βρεθεί σε έξη χωριστά κομμάτια και αργότερα πήρε τη θέση του στο Μουσείο του Λούβρου όπου και εκτίθεται μέχρι σήμερα.

Στο ίδιο μουσείο υπάρχει η φτερωτή θεά Νίκη. Θεότητα της ελληνικής μυθολογίας που προσωποποιούσε τη δόξα του ελληνικού πολιτισμού και χρονολογείται γύρω στο 190 π.Χ. Το 1863 η Νίκη της Σαμοθράκης βρέθηκε κοντά στο ναό των «Μεγάλων Θεών» ή Καβείρων, στο νησί της Σαμοθράκης, από τον Γάλλο πρόξενο Σαμπουαζώ και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο μουσείο του Λούβρου το 1884.

Η προ ετών απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να επιστρέψει αρχαιότητες από γαλλικά μουσεία στην αφρικανική χώρα του Μπενίν άφησε υποσχέσεις για επιστροφή αρχαιολογικών θησαυρών στις χώρες προέλευσής τους.

Αυτό με γεμίζει ελπίδα. Πιστέψτε με. Οι άριστες σχέσεις μας με τη Γαλλία είναι το σημείο κλειδί. Εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε. Προτείνω λοιπόν από εδώ σήμερα η σχέση φιλίας με την Γαλλία να αποτελέσει μπούσουλα για τις διεκδικήσεις μας. Στηριζόμενοι στο άριστο κλίμα ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις να δράσουμε όλοι μαζί και αφού αναλάβει πρωτοβουλία το Ελληνικό κράτος και όλοι οι αρμόδιοι να πολεμήσουμε για το θαύμα και να δούμε κάποια στιγμή να επιστρέφουν στον τόπο τους οι σημαντικές αρχαιότητες μας και όλοι οι θησαυροί μας που βρίσκονται σε ξένους χώρους φιλοξενίας. Τόσο στη Γαλλία όσο και σε άλλα μέρη.

Βασικό ζητούμενο; Να παλέψουμε ως έθνος. Ξεκινώντας από τους φίλους μας τους Γάλλους. Και στη συνέχεια απευθυνόμενοι προς όλους να ζητήσουμε την επιστροφή των αρχαιοτήτων μας.

Με δεδομένη την 30χρονη πορεία μου και την συνολική δράση μου κατά της αρχαιοκαπηλίας, αλλά και με δεδομένη τη στάση μου να επιστρέφονται θησαυροί που διασώζουμε στη χώρα προέλευσης τους, θεωρώ ως αυτονόητο το γεγονός να απαιτούμε την επιστροφή των ιερών κειμηλίων στην βάση τους. Με κάθε κόστος και με κάθε μέσο.

Ας δράσουμε συλλογικά τώρα και ας αποφασίσουμε ότι με ευχολόγια δεν υπάρχει άμεση λύση σε ένα τόσο σημαντικό και χρονίζον ζήτημα.

Ειδήσεις σήμερα:

Αποκαλύψεις για την κακοποίηση της 8χρονης στη Ρόδο – Ο άνδρας με τα χασισόδεντρα σε μνήματα και η τρίτη γυναίκα-μυστήριο

Γιατί μπήκε στην Εντατική ο Ανδρέας Μικρούτσικος – Τι δήλωσε ο γιος του στο DEBATER

Πότε θα γίνουν οι πρώτες πληρωμές του επιδόματος θέρμανσης – Όλα όσα πρέπει να ξέρουν παλιοί και νέοι δικαιούχοι (vids)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις