Στην Ελλάδα, μέχρι τουλάχιστον τα χρόνια των Μνημονίων το πολιτικό μας σύστημα βασιζόταν στον κυρίαρχο δικομματισμό. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ήταν τα κόμματα που εναλλασσόταν στην εξουσία, έχοντας έναν σκληρό πυρήνα ψηφοφόρων και αυτό που τους έδινε την κυβέρνηση ήταν η μετακίνηση ενός ποσοστού ψηφοφόρων πότε στη μια πλευρά και πότε στην άλλη.

Το Μνημόνιο άλλαξε την ζωή μας αλλά και την πορεία των κομμάτων. Ο κυρίαρχος δικομματισμός υποχώρησε μέχρι το 2019, που τότε επανεμφανίστηκε με τη Νέα Δημοκρατία να κερδίζει έχοντας έναν ισχυρό σε ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση. Η κυριαρχία Μητσοτάκη στις διπλές εκλογές του 2023 (Μάιο και Ιούνιο) ήρθε να βάλει τέλος στον δικομματισμό, μια και επί της ουσίας αξιωματική αντιπολίτευση, δεν υπήρχε μετά το ποσοστό που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ, με την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, να επιφέρει ένα ακόμη πλήγμα με την διάσπαση που ακολούθησε και τη δημιουργία της Νέας Αριστεράς.

Παρατηρούμε τις τελευταίες εβδομάδες, το κλίμα, μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να χτυπά «κόκκινο». Οι τόνοι ανεβαίνουν καθημερινά, με προσωπικές πλέον επιθέσεις, θυμίζοντας εποχές που η μάχη για την εξουσία δινόταν μεταξύ δυο κομμάτων. Και η απορία που ενσκήπτει είναι εάν αυτές οι εξελίξεις αποτελούν την απαρχή της γέννησης εκ νέου του δικομματισμού. Εάν δηλαδή τα όσα βλέπουμε στις επόμενες εκλογές θα έχει δημιουργηθεί στην κεντροαριστερά ένας πόλος υποδοχής των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων της ΝΔ ή όλη αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει σε έναν πολυκερματισμό στο πολιτικό σύστημα, και θα υποχρεώσει τα κόμματα σε ενός νέου τύπου συγκυβέρνηση.

Διότι εάν ο κ. Μητσοτάκης δεν αλλάξει το εκλογικό σύστημα και το «μπόνους» στον πρώτο παραμένει κλιμακωτό, τότε δύσκολα θα δούμε να σχηματίζετε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το τι θα γίνει θα φανεί την επομένη των ευρωεκλογών.

Το αποτέλεσμά τους θα σηματοδοτήσει εξελίξεις στα κόμματα κυρίως της αντιπολίτευσης, που θα κληθούν να αναλογιστούν το πώς θέλουν να πορευτούν την επόμενη ημέρα. Τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι κανείς μόνος του δεν μπορεί να απειλήσει την Νέα Δημοκρατία. Και το ερώτημα που υπάρχει είναι εάν μπορούν οι ηγεσίες τους να κάνουν ένα βήμα πιο πίσω τον εγωισμό τους και να μπορέσουν να συνεννοηθούν. Τα όσα έγιναν στην πρόταση δυσπιστίας και το παρασκήνιο που υπήρξε δείχνουν ότι τίποτε δεν είναι ανέφικτο.

Διότι εάν δεν καταφέρουν να… αναστήσουν τον δικομματισμό τότε τα μάτια μας τα επόμενα χρόνια έχουν να δουν πολλά. Και για όσους δεν με πιστεύουν μπορούν να παρατηρήσουν τι συμβαίνει δίπλα μας. Για αυτό και επαναλαμβάνω ότι η πόλωση παρά τις άσχημες πλευρές της έχει ένα καλό, για το πολιτικό σύστημα και τη δημοκρατία μας.

Ειδήσεις σήμερα:

Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: Τριπλή ήττα για τον Ερντογάν -Θρίαμβος για την αντιπολίτευση

Ο Μητσοτάκης «διαβάζει» το αποτέλεσμα των τουρκικών δημοτικών εκλογών

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις