Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία κυκλοφορούν εικόνες από το μέτωπο και τις πόλεις που πλήττονται ανηλεώς.

Από τη στιγμή της εισβολής ωστόσο, έχει πυροδοτηθεί ένα κύμα fake news στα social media και γενικά στο Ίντερνετ, σε βαθμό που κάποιος αναρωτιέται τι είναι αλήθεια και τι ψέμα. Η προπαγάνδα των εμπλεκόμενων μελών δεν βοηθάει καθόλου στην υπόθεση, κάθε άλλο.

Μια ρεπόρτερ του BBC σε μια σειρά podcast του Radio 4, δίνει συμβουλές για το πώς θα καταλάβουμε αν κάτι είναι ψευδές.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Προσοχή σε παλιά και παραπλανητικά βίντεο

Κάποια βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει, είναι πολυ βίαια και δείχνουν υποτίθεται εικόνες από την Ουκρανία. Κυκλοφόρησαν πλάνα ωστόσο και από πιο παλιές συγκρούσεις που έγιναν viral, αλλά δεν είναι πλάνα από τη σημερινή κατάσταση.

Οι χρήστες συνήθως τα μοιράζονται επειδή είναι πολύ σοκαρισμένοι ή προσπαθώντας να βοηθήσουν, αλλά το αντίθετο καταφέρνουν. Απλά σκορπούν τον πανικό.

Για να καταλάβουμε αν ένα βίντεο είναι πραγματικό, πρέπει να ελέγξουμε τον καιρό, τις πινακίδες στον δρόμο και τη γλώσσα που μιλούν οι άνθρωποι.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ότι κυκλοφόρησαν βίντεο από τη ρωσική εισβολή στην Κριμαία και από την έκρηξη στη Βηρυτό το 2020.

Με “όπλο” το Google Maps μπορείτε επίσης να δέιτε αν το βίντεο που βλεπετε είναι στα αλήθεια από εκεί που λένε ότι είναι. Ένα ακόμη εργαλείο που έχετε στη διάθεση σας είναι η αντίστροφη αναζήτηση εικόνων. Μπορειτε να το βρείτε σε πολλούς ιστοτόπους και έτσι μπορείτε να διαπιστώσετε αν το βίντεο ή η εικόνα έχει κυκλοφορήσει ξανά στο ίντερνετ.

Ποιος μεταδίδει τέτοιο υλικό και γιατί

Ορισμένοι χρήστες που έχουν κοινοποιήσει τέτοια βίντεο είναι απλώς για να πάρουν like και share, ενώ κάποιοι άλλοι το κάνουν για να προωθήσουν τις προσωπικές τους τοποθετήσεις για το θέμα ή να δημιουργήσουν σύγχυση.

“Αρκετοί νέοι στη χώρα μού έχουν μιλήσει για φιλορωσικούς λογαριασμούς που διαφωνούν με Ουκρανούς, υποδηλώνοντας χωρίς καμία απόδειξη ότι ο πόλεμος είναι σκηνοθετημένος ή ότι η Ουκρανία βομβαρδίζει το δικό της έδαφος”, λέει χαρακτηριστικά η ρεπόρτερ του BBC.

Σκεφτείτε διπλά πριν μοιραστείτε την πληροφορία

Επομένως, πρέπει να είστε διπλά προσεκτικοί για το υλικό που βλέπετε ή μοιράζεστε. Πολλές φορές συμβαίνει και το γεγονός να κυκλοφορήσει υλικό ελπιδοφόρο, πχ με ιστορίες. Κάτι τέτοιο μπορεί να τονώνει μεν το ηθικό του κόσμου, αλλα μας δυσκολεύει ακόμη πιο πολύ να καταλάβουμε τι συμβαίνει πραγματικά.

Ειδήσεις σήμερα:

Αδιανόητη τραγωδία στις ΗΠΑ – 3χρονος σκότωσε τη μητέρα του, ενώ έπαιζε με το πιστόλι του πατέρα (vid)

Κοτόπουλο με ρύζι και γλυκόξινη σάλτσα μελιού

Δεν λέει να έρθει η Άνοιξη – Νέες πολικές αέριες μάζες από Πέμπτη – Η πρόγνωση Μαρουσάκη

.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις