Έρευνα: Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου του Reuters για την Ψηφιακή Ενημέρωση που καλύπτει 46 χώρες μεταξύ αυτών και την Ελλάδα. Η έρευνα παρουσιάζει μια σειρά ευρημάτων για τον τρόπο λειτουργίας των media, το βαθμό εξάρτησης τους από ιδιωτικά ή πολιτικά συμφέροντα, την αξιοπιστία τους και την μεθοδολογία κάλυψης σημαντικών γεγονότων της επικαιρότητας.

Χαμηλό ποσοστό αξιοπιστίας στα ελληνικά ΜΜΕ

Αναλυτικά η έρευνα αποκαλύπτει ότι ο μέσος Έλληνας ενημερώνεται από τις περισσότερες ψηφιακές πηγές ενημέρωσης σε σύγκριση με οποιονδήποτε άλλον στις 46 χώρες που συμμετείχαν εκτός της Κένυας. Αυτό αποδεικνύει την έλλειψη αξιοπιστίας του ελληνικού κοινού στα εγχώρια ΜΜΕ. Συγκεκριμένα το 32% εμπιστεύεται τις ειδήσεις στα ψηφιακά ΜΜΕ, ενώ μόλις το 12% πληρώνει συνδρομές για ψηφιακή ενημέρωση.

Σύμφωνα με την έρευνα το ελληνικό κοινό ενημερώνεται από τα Social Media σε ποσοστό 69% με τις πλέον δημοφιλείς πλατφόρμες να είναι το Facebook, το Youtube και το Messenger.

Η έκθεση παρουσιάζει μια σειρά από στρεβλώσεις και παθογένειες που παρουσιάζουν τα ελληνικά ΜΜΕ.

Αναλυτικά αναφέρεται ότι το 54% των πολιτών εναντιώνεται στις κρατικές ενισχύσεις των ΜΜΕ όπως αυτή που συνέβη για το “Μένουμε Σπίτι” στην αρχή της πανδημίας, ενώ γίνεται και ειδική αναφορά στην δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι τα social media είναι απειλή για την Δημοκρατία.

Σημείωνεται επίσης ότι στις παθογένειες που σημειώνει η έρευνα είναι η εμπλοκή των ΜΜΕ στην πολιτική σκηνή και οι συχνές βολές της αντιπολίτευσης για τον τρόπου που χειρίζεται θέματα της πολιτικής επικαιρότητας η κρατική τηλεόραση. Επίσης η έκθεση αναφέρεται και στο γεγονός ότι πολλά ιστορικά ΜΜΕ έχουν περιέλθει σε χέρια λίγων και μεγάλων συμφερόντων.

Τέλος, αξίζει να αναφερθούμε στην ειδική παράγραφο που αφιερώνει η έκθεση στον τρόπο κάλυψης του κινήματος #MeToo. Σύμφωνα με την έκθεση τα ΜΜΕ στην Ελλάδα κάλυψαν μεν τις αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως της επικαιρότητας για βιασμούς, παρενοχλήσεις και κακοποιήσεις στον καλλιτεχνικό χώρο, χωρίς όμως να δείχνουν την ίδια ευαισθησία στην κάλυψη αντίστοιχων υποθέσεων εντός του δημοσιογραφικού κόσμου και χωρις ρεπορτάζ εμβάθυνσης και έρευνας.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις