Το Σανατόριο της Πάρνηθας είναι ένα εγκαταλελειμμένο τεράστιο κτίριο, για το οποίο ακούγονται πολλές θεωρίες, μεταξύ των οποίων ότι σχετίζεται με παραφυσικά φαινόμενα. Πάρα πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι το έχουν επισκεφθεί, ενώ άλλοι δεν τολμούν καν να πλησιάσουν.

Που βρίσκεται

Η τοποθεσία του είναι πολύ εύκολη, καθώς αρκεί απλά και μόνο να πληκτρολογήσει κάποιος στο GPS την λέξη «Σανατόριο» και οι χάρτες θα τον οδηγήσουν αμέσως στο σημείο που βρίσκεται το εγκαταλελειμμένο πελώριο κτίριο.

Βρίσκεται πολύ κοντά στο γνωστό και δημοφιλές καταφύγιο «Μπάφι», ενώ απέναντί του έχει δημιουργηθεί από το 2012 το «Πάρκο των Ψυχών».

Η ιστορία του

Σε μία εποχή που η φυματίωση θέριζε και χιλιάδες άνθρωποι πέθαιναν καθημερινά πριν από την ανακάλυψη των αντιβιοτικών, η Μονή Πετράκη έκανε δωρεά στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός μία πολύ μεγάλη έκταση, με σκοπό να χτιστεί σανατόριο – Φθισιατρείο, το οποίο είχε ήδη αρχίσει να γίνεται «μόδα» σε διάφορα μέρη του κόσμου, με πρώτο το Αντίροντακ Κότατζ το οποίο στεγάζονταν στη Νέα Υόρκη και ιδρύθηκε το 1885.

Η κατασκευή και η διάταξή του

Η τοποθεσία του θεωρούνταν ιδανική καθώς ήταν μακριά από την πόλη, πολύ ψηλά στο βουνό και ο καθαρός αέρας βοηθούσε αρκετά ανθρώπους που έπασχαν από φυματίωση. Το κτίριο που χτίστηκε ήταν τεράστιο και αποτελούνταν από 5 ορόφους καθώς επίσης και ένα ευρύχωρο υπόγειο. Όσον αφορά το εσωτερικό του, το Σανατόριο ήταν σαν ένα τυπικό νοσοκομείο με έναν κεντρικό διάδρομο στη μέση και δεξιά κι αριστερά πόρτες δωματίων.

Έλληνες που νοσηλεύτηκαν στο Σανατόριο

Υπολογίζεται ότι γύρω στους 100.000 ανθρώπους που ζούσαν στην Ελλάδα έχασαν τη ζωή τους από φυματίωση, ενώ πολλοί περισσότεροι άνθρωποι νόσησαν από αυτήν. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύτηκαν εκεί, ήταν οι διάσημοι ποιητές Γιώργος Κοτζιούλας και Γιάννης Ρίτσος. Μάλιστα, ο Γιάννης Ρίτσος όντας εκεί για περίπου 6 μήνες, έγραψε και 3 διάσημα έργα του.

Το κλείσιμό του

Γύρω στο 1950 έγινε η ανακάλυψη της πενικιλίνης κι έτσι ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το Σανατόριο. Έκλεισε το 1960, ενώ το 1965 άλλαξε ιδιοκτήτη και πλέον άνηκε στον ΕΟΤ, κάνοντάς το ξενοδοχείο με το όνομα «Ξενία», ενώ στην πορεία ήταν και σχολή τουριστικών επαγγελμάτων. Ωστόσο το 1985 έκλεισε οριστικά.

Το μεταφυσικό στοιχείο

Παρόλο που μετά τον σεισμό του 1999 το Σανατόριο κρίθηκε ακατάλληλο, δεν σταμάτησαν οι τακτικές επισκέψεις του από πολύ κόσμο. Μάλιστα, σταδιακά άρχισαν να πληθαίνουν οι μαρτυρίες ότι κυρίως τις βραδινές ώρες ακούγονται κραυγές και ουρλιαχτά με πολλές ομάδες ερευνητών παραφυσικών φαινόμενων να το έχουν επισκεφτεί προκειμένου να καταλάβουν τι συμβαίνει, ενώ άλλοι επισκέπτες του υποστηρίζουν ότι έχουν δει περίεργα όντα μέσα στο χώρο.

Ειδήσεις σήμερα:

Τζεντιλόνι σε Μητσοτάκη: Η Ελλάδα έχει μέσο όρο ανάπτυξης 2%, ενώ η Ευρώπη έχει 0% και κάτι -Αυτό κάνει τη διαφορά

Πιερρακάκης: Στο πρώτο 12ωρο λειτουργίας της πλατφόρμας είχαμε 6 αναφορές για περιστατικά σχολικής βίας

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις