Συμβουλές σχέσεων: Η απιστία και ο φόβος μήπως πέσουμε “θύμα” της είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα αλλά και πιο συχνά που συμβαίνουν σε μια σχέση και δυστυχώς είναι από τις πιο δύσκολες ψυχολογικές καταστάσεις που μπορεί να βιώσουμε.

Αν συμβεί, είναι δύσκολο να ξεπεραστεί και πολλές φορές μια σχέση τελειώνει μετά από αυτήν γιατί κλονίζεται η εμπιστοσύνη ανάμεσα στο ζευγάρι.

Πώς μπορούμε να αντισταθούμε στην απιστία; Υπάρχει τρόπος;

Η απιστία μπορεί να καταστρέψει εντελώς μια σχέση και όταν συμβαίνει προκαλεί αρκετό πόνο, ψυχικά και σωματικά. Αυτό που χρειάζεται να έχουμε για να την αποφύγουμε σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ο αυτοέλεγχος. Μόνο έτσι μπορούμε να καλλιεργήσουμε υγιείς, μακροχρόνιες, ερωτικές σχέσεις. Χρειάζεται ο χαρακτήρας είτε του άντρα, είτε της γυναίκας να είναι δυνατός και ακέραιος για να μπορεί να φερθεί με ωριμότητα μπροστά σε ένα πειρασμό για να τον αποφύγει.

Ο αυτοέλεγχος που αναφέραμε παραπάνω είναι πολύ σημαντικός καθώς μέσα από αυτόν μπορούμε να περιορίσουμε τις αυθόρμητες αντιδράσεις μας και να πράξουμε πιο συνειδητά τελικά. Μέσα από αυτόν προκύπτει η σκέψη και υπερτερεί η λογική, νικώντας την παρόρμηση. Επιστημονική μελέτη μάλιστα επιβεβαιώνει ότι έφηβοι που επιδεικνύουν μεγαλύτερο αυτοέλεγχο, έχουν περισσότερες πιθανότητες μελλοντικά να δημιουργήσουν προσωπικές, ερωτικές σχέσεις πιο επιτυχημένες, καθώς οι ίδιοι καταφέρνουν να έχουν λιγότερες εντάσεις και καλύτερη επικοινωνία με το σύντροφο τους με αποτέλεσμα να είναι πιο ικανοποιημένοι μέσα σε αυτές.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να μάθουμε από μικροί να περιορίζουμε οι ίδιοι τον εαυτό μας και να τον κοντρολάρουμε, όχι όμως με τρόπο πιεστικό αλλά επειδή ουσιαστικά καταλαβαίνουμε ότι αυτό μας κάνει καλό. Η υπερβολική άλλωστε υπακοή σε κανόνες και τύπους, ειδικά όταν επιβάλλονται από άλλους σε εμάς μπορούν να φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Αν για παράδειγμα ο σύντροφος μας είναι πολύ ελεγκτικός απέναντι μας και μας περιορίζει την ελευθερία τότε είναι πιο πιθανό να απιστήσουμε.

Πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε την απιστία αν πέσουμε “θύμα” της;
  • Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς αναφορικά με τη σχέση μας και τον σύντροφο μας. Μπορεί ένας σύντομος χωρισμός να βοηθήσει για να κατανοήσουμε τα πραγματικά μας συναισθήματα μετά από αυτήν. Επιπλέον, καλό θα είναι αν αποφασίσουμε να συνεχίσουμε τη σχέση με τον άνθρωπο που μας πρόδωσε να ζητήσουμε ψυχολογική βοήθεια από ειδικό για να “θεραπεύσουμε” μαζί την πληγή.
  • Συζητήστε αναλυτικά με τον σύντροφο σας τους λόγους που οδηγήθηκε ο ένας ή ο άλλος εκεί και δείτε μαζί αν υπάρχουν προβλήματα στη σχέση σας που λύνονται ή δυστυχώς σας έχουν απομακρύνει και είναι καλύτερα να χωρίσετε.
  • Αν συνεχίσετε μαζί με τον άλλον μετά από μια απιστία, καθιερώστε νέους κανόνες στη σχέση σας για να χτίσετε ξανά την εμπιστοσύνη που χάθηκε ανάμεσα σας. Να θυμάστε ότι οι κατηγορίες και φυσικά η εκδίκηση με τον ίδιο τρόπο δεν θα θεραπεύσει τη σχέση σας μετά την απιστία απλά θα την “τραυματίσει” και άλλο και θα την οδηγήσει σίγουρα στο χωρισμό.

Ειδήσεις σήμερα:

Θαλάσσιο ατύχημα στην Ανάβυσσο – Συγκρούστηκαν ταχύπλοα με ηθοποιούς από το “Γάμος αλά Ελληνικά 3”

Θλίψη για τη Δέσποινα Μοιραράκη – Έφυγε από τη ζωή ο σύζυγος της (pics)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις