Τσιμάρας Τζανάτος: Έχει σκορπίσει θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο η απροσδόκητη είδηση του θανάτου, του ηθοποιού και θεατρικού συγγραφέα.

Γεννημένος στην Αθήνα σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στη Σχολή Σταυράκου, θέατρο στη Δραματική Σχολή Αθηνών Γ. Θεοδοσιάδη και Ιστορία της Τέχνης το Ε. Βακαλό.

Τον γύρο του διαδικτύου έκανε το δυσάρεστο αυτό γεγονός, με πολλούς φίλους και συνεργάτες του, να εκφράζουν συλλυπητήρια στην οικογένεια του συγγραφέα.

Την ανακοίνωση του θανάτου του έκανε μέσω Facebook ο σκηνοθέτης και πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού θεάτρου Πειραιά, Νίκος Διαμαντής, γράφοντας: “Έφυγε αλλά θα είναι μαζί μας. Καλό κατευόδιο Τσιμάρα γενναίε”.

Τσιμάρας Τζανάτος – Η βιογραφία του

Ο βραβευμένος με το βραβείο “Κ. Κουν 2018”, για χάρη του θεατρικού έργου “Δεσποινίς Δυστυχία”, ξεκίνησε την καριέρα του ως ηθοποιός στο θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Στα μέσα της δεκαετίας του 90′ αποσύρθηκε από τη σκηνή, με μερικές εξαιρέσεις, ωστόσο έκανε την επιστροφή του το 2012.

Ταυτόχρονα, το 1985 δούλευε ως ραδιοφωνικός παραγωγός μουσικών εκπομπών και λόγου στα Ράδιο 5, Τικ-Τακ FM, ΕΡΑ 2, ΕΡα Sport, Planet, όμως, επίσης και ως δημοσιογράφος σε έντυπα και περιοδικά όπως για παράδειγμα τα Εξουσία, Κλικ, Metropolis Press και Music.gr.

Είχε ασχοληθεί με το σενάριο και με τη στιχουργία/ποίηση, αλλά τα τελευταία χρόνια είχε αναλάβει πόστο αρχισυντάκτη και κειμενογράφου σε τηλεοπτικές εκπομπές όπως ο Εκατομμυριο και ο Αδύναμος Κρίκος.

Ο Τσιμάρας Τζανάτος πρωτοεμφανίστηκε ως θεατρικός συγγραφέας το 2004, με το κείμενο Έξοδος στο έργο “Ονείρου Οδύσσεια“, σε συνεργασία με τους Δ. Δημητριάδη, Ν. Δήμου, Μ. Πολιτοπούλου, Ε. Πέγκα.

Το έργο ανέβηκε στο Κ.Θ.Β.Ε. και το “Μαζί Ποτέ” το 2009 στο Κινητήρας Studio. Το “Μαζί Ποτέ” βασίστηκε στην ταινία του Φατίχ Ακίν Gegen die Wand/Head On, ενώ και τα δύο έργα σκηνοθετήθηκαν από τη Χρύσα Καψούλη και την ομάδα DameBlanche.

Μεταξύ άλλων, ένα ξεχωριστό έργο του είναι το “Κ.”. Συγκεκριμένα τον Δεκέμβρη του 2017, ήρθε σε επαφή με κρατούμενους των φυλακών Κορυδαλλού, οι οποίοι ήταν χρήστες και οροθετικοί. Σε συνεργασία με τη ΜΚΟ ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΩ, έγραψαν το έργο, όμως με ηθοποιούς τους ίδιους τους κρατούμενους στο χώρο της φυλακής.

Επιπλέον, συμμετείχε στο Φεστιβάλ της Νάπολης με το κείμενο “ID : Αχινός/Riccio del mare”, μεταφρασμένο από την Τζίνα Καρβουνάκη για την παράσταση “629: Uomini in Gabbia” σε σκηνοθεσία Mario Gelardi, ενώ συνεργάστηκε με σύγχρονους θεατρικούς συγγραφείς με καταγωγή από την Ιταλία και την Ισπανία.

Ειδήσεις σήμερα:

“Άλμα” στο 8,9% για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη – Τετραπλασιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο

“Από 12 ετών παλεύει μόνη της, δεν τα παρατάει ποτέ” – Οι συγκινητικές δηλώσεις της μητέρας της Αντιγόνης Ντρισμπιώτη (vid)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις