Η βασίλισσα Ελισάβετ, κάθισε στο θρόνο πολύ απρόσμενα και στη μικρή ηλικία, των 26 ετών, χρειάστηκε να αναλάβει καθήκοντα που δε φανταζόταν.

Πλέον θεωρείται η μακροβιότερη βασίλισσα στην ιστορία.

Η “Λίλιμπετ“, όπως την αποκαλούσε η μητέρα της, έδειξε κατευθείαν στο κοινό την αξία του στέμματος, και κατάφερε να έχει σχεδόν όλη τη Βρετανία με το μέρος της, αφού οι επέτειοι της βασιλείας της γιορτάζονται με πολύ grande τρόπο.

Γίνονται παρελάσεις, δημόσιες εκδηλώσεις και τελετές, ενώ μόνο μία φράση ακούγεται από τα στόματα των βρετανών πολιτών: “God Save the Queen”

Ποια είναι, όμως, η προέλευση της συγκεκριμένης φράσης;

Βασίλισσα Ελισάβετ – Ο εθνικός ύμνος

Ο ύμνος “God Save the Queen” (Θεέ σώσε τη βασίλισσα), χρησιμοποιείται στις χώρες και στα έθνη, που έχουν αποικίες και ηγείται η βασίλισσα.

Οι λέξεις και ο τίτλος προσαρμόζονται στο φύλο του μονάρχη που κυβερνά εκείνη την περίοδο, δηλαδή αλλάζουν το “Queen” σε “King”, και το “she” σε “he”, αντίστοιχα, σε περίπτωση που βασιλέψει άνδρας.

Το παράλογο είναι ότι ο στιχουργός του τραγουδιού παραμένει άγνωστος, αλλά αποδίδεται σε μία ψαλμωδία, η οποία μπορεί να προέρχεται από το δημιούργημα του John Bull. Ωστόσο, όλα αυτά είναι εικασίες.

Το “God Save the Queen”, είναι ο αγγλικός εθνικός ύμνος και το ίδιο ισχύει σε πολλές αγγλικές αποικίες.

Είναι ένας από τους δύο εθνικούς ύμνους της Νέας Ζηλανδίας, ενώ σε μερικές βρετανικές αποικίες τον χρησιμοποιούν σαν πρόσθετο ύμνο με τον τοπικό τους.

Είναι ο βασιλικός ύμνος για την Αυστραλία, τον Καναδά, τα Μπαρμπέιντος, την Τζαμάικα και το Τουβαλού, ενώ σε χώρες που δεν ήταν προηγουμένως μέλη της βασιλικής αυτοκρατορίας, έχουν βασιστεί στο τραγούδι “God Save the Queen” για αρκετά πατριωτικά τραγούδια, παρ’ όλο που χρησιμοποιείται κυρίως για τον βασιλικό θεσμό.

Παραδείγματος χάριν, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η μελωδία του έχει χρησιμοποιηθεί για το πατριωτικό τραγούδι “My Country, ‘Tis of Thee”. Πέρα από το αρχικό τραγούδι που είναι σταθερό, έχουν γίνει πολλές παραλλαγές στο ήδη υπάρχων.

Από την πρώτη κυκλοφορία του έχουν προστεθεί και αφαιρεθεί στίχοι, ενώ μέχρι σήμερα πολλές εκδόσεις ποικίλουν και στους στίχους και στη σειρά που “τοποθετούνται“.

Γενικότερα, ακούγεται μόνο ένας στίχος, μερικές φορές δύο και σε σπάνιες περιπτώσεις τρεις.

Ειδήσεις σήμερα:

H στιγμή που η Λιζ Τρας ενημερώνεται για την κατάσταση της υγείας της βασίλισσας Ελισάβετ στο βρετανικό κοινοβούλιο (vid)

Βάζει στη θέση του τον Ερντογάν ο Δένδιας – “Δεν μας φοβίζουν νταηλίκια με αγοραίες εκφράσεις, δεν μπλέκουμε σε ανατολίτικο καυγά”

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις