Όταν ένα άτομο φτερνίζεται, η πιο συνηθισμένη αντίδραση που ακούμε από κάποιον, είναι να λέει γείτσες! Ποια είναι όμως η ιστορία πίσω από αυτή την λέξη;

Διαβάστε παρακάτω γιατί λέμε ”γείτσες” σε κάποιον όταν φτερνίζεται.

Πρώτα απ’ όλα, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι το να λέμε ”γείτσες” σε κάποιον που μόλις φταρνίστηκε δεν είναι αποκλειστικά ελληνική συνήθεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η λέξη έχει τις ρίζες της μερικές χιλιάδες χρόνια πριν.

Οι άνθρωποι, έχουν από πολύ παλιά συνδέσει το φτέρνισμα με την υγεία. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της επιδημίας της πανώλης τον 6ο αιώνα, το φτέρνισμα ήταν σύμπτωμα ασθένειας, οπότε ο Πάπας Γρηγόριος Α’ εισήγαγε την ευλογία ως περαιτέρω ανακούφιση της κατάστασης του ασθενούς.

Κάποτε, υπήρξε ακόμη και η λαϊκή πεποίθηση ότι όταν κάποιος φτερνίζεται, η καρδιά σταματά για λίγο, λόγω της αλλαγής στη ροή του αίματος, οπότε κάποιος άλλος εύχεται ”γείτσες” ως ευχή για καλή υγεία για να συνεχίσει να λειτουργεί η καρδιά.

Τέλος, κατά την εποχή του 1ου αιώνα, η επιθυμία κατά τη στιγμή του φτερνίσματος συνδεόταν με  δυσειδαιμονικές αντιλήψεις.

Το φτέρνισμα πίστευαν ότι ήταν το μέσο του σώματος για να απαλλαγεί από τα κακά πνεύματα, οπότε το “ο Θεός να σε ευλογεί” (God bless you) ήταν μια μορφή εξορκισμού και προστασίας από τα κακά πνεύματα που κατοικούσαν στο σώμα.

Ειδήσεις σήμερα:

Πούτιν: Αδύνατη η ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία- Απέκλεισε το ενδεχόμενο εισβολής

Σοκάρει η Νόνη Δούνια – «Σκέφτηκα να αφήσω ένα γράμμα στα παιδιά μου…»

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις