Τη μεγαλύτερη δυνατή αύξηση, κατά 9,4%, αποφάσισε η κυβέρνηση σχετικά με τον κατώτατο μισθό, που από την 1η Απριλίου διαμορφώνεται στα 780 ευρώ και θα εισπράξουν 585.000 εργαζόμενοι.

Πιο αναλυτικά, ο νέος κατώτατος μισθός θα ανέρχεται πλέον στα 780 ευρώ μεικτά και στα 650 ευρώ καθαρά για την πλήρη απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα και στα 34,84 ευρώ το κατώτατο ημερομίσθιο. Ενώ παράλληλα, αυξάνονται συνολικά 19 επιδόματα. Για παράδειγμα, το επίδομα ανεργίας το 2019 ανερχόταν σε 399 ευρώ και πλέον φτάνει τα 479 ευρώ.

Έτσι, μετά την αύξηση, τα “καθαρά” χρήματα που θα λάβει ένας εργαζόμενος θα ανέλθουν σε 778 ευρώ, σε 12μηνη βάση. Οι εργαζόμενοι θα δουν τρεις καθαρούς μισθούς, επιπλέουν, σε σχέση με το 2019.

Ο Κωστής Χατζηδάκης έκανε λόγο για “σημαντική και δίκαιη αύξηση” που “επιβάλλεται από τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων αλλά και στηρίζεται από την δυναμική που έχει αναπτύξει τα τελευταία τέσσερα χρόνια η οικονομία”.

Σε σύγκριση με τα 650 ευρώ που ήταν το 2019, “η τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού σημαίνει αύξηση 20% τα τελευταία δύο χρόνια”, είπε ο κ. Χατζηδάκης. “Αν λογαριάσουμε τον κατώτατο μισθό σε 12μηνη βάση και βάλουμε μέσα και τα δώρα, όπως γίνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, είναι 910 ευρώ σε 12μηνη βάση. Η αύξηση αυτή σημαίνει ότι σε σχέση με το 2019 τώρα υπάρχει κατώτατος μισθός 152 ευρώ παραπάνω ανά εργαζόμενο“.

Όσον αφορά τον καθαρό κατώτατο μισθό, αφού καταβληθούν φόροι και εισφορές δηλαδή, το 2019 έμεναν στον εργαζόμενο 548 ευρώ, ενώ τώρα 667 ευρώ (σε 14 καταβολές). Σε 12μηνη βάση, ο καθαρός μισθός ήταν το 2019 639 ευρώ ενώ τώρα θα είναι 778 ευρώ. Οι εργαζόμενοι δηλαδή που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό βλέπουν με τη νέα αύξηση 3 επιπλέον καθαρούς μισθούς σε σχέση με το 2019 σε ετήσια βάση, εξήγησε ο υπουργός Εργασίας.

Αυτό σημαίνει, επίσης, είπε ο κ. Χατζηδάκης οι εργαζόμενοι με κατώτατο μισθό έβαζαν στην τσέπη τους το 2019, 7667 ευρώ, και από 1ης Απριλίου θα βάζουν 9.336 ευρώ με άλλα λόγια θα βάζουν 1669 ευρώ περισσότερα ή αύξηση 21,8%.

Οι παράγοντες που επηρέασαν την αύξηση

Η ανεργία που μειώνεται.
Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια.
Η ανάκαμψη της οικονομίας θα συνεχιστεί και το 2023, με χαμηλότερους ρυθμούς. Προβλέπεται ανάπτυξη περίπου 2%.
Ο πληθωρισμός θα είναι περίπου στο 5%.
Η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ ως προς το ΑΕΠ και τους μισθούς.

Τι ισχύει για τις τριετίες

Το καθεστώς με τις τριετίες για τους εργαζόμενους που δεν συμπλήρωσαν τριετία το 2012 θα αλλάξει “όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10%“, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης εκτιμώντας πως αυτό εξαρτάται από την πορεία της χώρας. “Δεν υπάρχει κάποιος αυτοματισμός για τη μείωση της ανεργίας”, είπε χαρακτηριστικά.

Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με κατώτατο μισθό και είχαν συμπληρώσει τριετία το 2012, έχουν επιπλέον αυξήσεις που για αυτούς που έχουν τρεις τριετίες σημαίνει παραπάνω μισθό έως και 30%.

Κατώτατος μισθός: Η εισήγηση του πρωθυπουργού

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εισηγήθηκε να οριστεί ο κατώτατος μισθός στα 780 ευρώ. Όπως τόνισε, “η Κυβέρνηση προχωρά σήμερα, στην τρίτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού, κατά 9,4%.

Έτσι από την 1η Απριλίου, αυτός θα φτάσει τα 780 ευρώ από τα 650 ευρώ -θυμίζω- που ήταν το 2019. Κάτι που σημαίνει ότι από τότε έχουν προστεθεί ετησίως σχεδόν τρεις επιπλέον μισθοί στο εισόδημα περίπου 600.000 εργαζομένων”.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, “η νέα αύξηση, προφανώς και θα συμπαρασύρει τα επιδόματα ανεργίας και όλες τις παροχές που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό. Αναλυτικά θα μιλήσει για όλα αυτά σε λίγο ο Υπουργός Εργασίας.

Δεν έχω αυταπάτες. Ξέρω, ξέρουμε ότι στη χώρα μας οι αμοιβές είναι ακόμα χαμηλές, ενώ πιέζονται ακόμα περισσότερο από τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Είναι κάτι το οποίο το ακούω συνέχεια, ειδικά από νέες και νέους οι οποίοι δύσκολα τα βγάζουν πέρα.

Η νέα αυτή αύξηση, προφανώς και δεν λύνει το πρόβλημα. Σίγουρα, όμως, προσφέρει μία πολύ σημαντική ανακούφιση και κυρίως δηλώνει την πρόθεσή μας να αναβαθμίσουμε τους μισθούς, τόσο στον Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό τομέα.

Θέλω να τονίσω ότι το τελικό ποσό το οποίο έχει συμφωνηθεί, βρίσκεται στο ανώτατο όριο των δυνατοτήτων μας. Είναι, ωστόσο, μέσα στις αντοχές των επιχειρήσεων που -θέλω να θυμίσω- τόσο πολύ στηρίχθηκαν από την ελληνική Κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ταυτόχρονα, η εθνική οικονομία παραμένει σε μία ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, η ανεργία υποχωρεί σταθερά, οι φόροι εξακολουθούν να μειώνονται. Τώρα κατά συνέπεια είναι η ώρα να στηριχθούν οι εργαζόμενοι με μία γενναία αύξηση του βασικού μισθού, γιατί το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να το καρπώνονται δίκαια όλοι”.

Ειδήσεις σήμερα:

“Με έσωσε το γιλέκο” – Η ανατριχιαστική περιγραφή του αστυνομικού της ΔΙΑΣ για το συμβάν στον Ασπρόπυργο

Συγκλονιστικό τροχαίο στο Περιστέρι – Πήγε να προσπεράσει όχημα και βρέθηκε στο αντίθετο ρεύμα της Θηβών (vid)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις